Mide ve kalın bağırsak kanseri belirtileri

Mide ve kalın bağırsak kanserinde erken teşhisin çok önemli olduğunu belirten Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Bahadır Ege, mide ve kalın bağırsak kanseri belirtileri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Mide ve kalın bağırsak kanseri belirtileri

Mide ve kalın bağırsak kanserinde erken teşhisin çok önemli olduğunu belirten Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Bahadır Ege, mide ve kalın bağırsak kanseri belirtileri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

“Mide kanseri mide mukozasından gelişen kötü huylu bir tümördür. Ülkemizde en sık görülen sindirim sistemi kanserlerinden biri de mide kanseridir. Mide kanseri, erken evrede fark edilir ve tedavi edilirse oldukça başarılı sonuçlar alınabilir. Mide kanserinin nedenleri arasında H. Pilori enfeksiyonu, kronik gastrit, bazı gastrik mide polipleri, beslenme şekli, özellikle az meyve ve sebze tüketimi, yüksek tuzlu beslenme, tütsülenmiş ya da konserve yiyecekler, ailede kanser öyküsü bulunması, sigara ve Alkol kullanımı sayılabilir. Kömür madeni, rafine nikel, kauçuk ve kereste işlenmesi gibi endüstrilerde çalışan işçiler ya da asbeste maruz kalan işçiler de risk grubu içindedir. Bağırsak kanseri ise bağırsakta başlayan kanser için genel bir terimdir. Kanserin başladığı yere bağlı olarak, bağırsak kanserine bazen kolon veya rektal kanser adı verilir. ”

Mide ve bağırsak kanseri belirtileri nelerdir?

“Karnın ortasında ya da üst kısmında rahatsızlık, gaitada kan (gaitanın siyah katranlı gibi görünmesi), kusma ya da kanlı kusma, kilo kaybı, yemekten sonra midede Ağrı ya da şişkinlik, kansızlık nedeniyle güçsüzlük ve çabuk yorulma görülebilir. Bu durumda teşhis için hastaya çeşitli testler ve tahliller uygulanır. Gastroskopi ve biyopsi yapılması gerekebilir. Bu testte ince ve ışıklı bir tüp olan gastroskop ile ağızdan mideye girilerek özofagus ve mide muayene edilir. Gastroskop sayesinde doğrudan midenin içini görülebilir. Eğer anormal bir alan bulunursa, mikroskop altında incelenmesi için o bölgeden doku örneği alır. Gastroskopi ve biyopsi mide kanserinin teşhis edilmesinde en etkili yöntemlerdir. Mide kanseri tanısı konulduktan sonra kanserin yayılıp yayılmadığını anlamak için başka testler de yapılabilir. Bağırsak kanserinde ise dışkıda kan, belirgin bir sebep olmaksızın veya bağırsak alışkanlığındaki değişikliklerle ilişkili olabilir. Bağırsak alışkanlığınızda kalıcı bir değişiklik, bu genellikle gevşek dışkı ile birlikte daha sık görülebilir. Sürekli alt abdominal (karın) ağrı, şişkinlik veya rahatsızlık şikayeti ortaya çıkabilir.”

Mide ve bağırsak kanseri ameliyat edilerek tedavi edilir

“Mide kanseri çevresindeki dokularla birlikte midenin tümüyle ya da kısmen çıkarılması için gastrektomi denilen ameliyatla tedavi edilir. Ardından gerekli görüldüğü durumlarda kemoterapi ve radyoterapi uygulanması gerekebilir. Mide kanseri, ilk evrelerinde teşhis edilememesi durumunda tedavisi zor bir hastalıktır. Ancak maalesef mide kanseri erken evrelerde çok az belirtiye neden olur, tanı konulduğunda ise genellikle hastalık ilerlemiş olur. Ancak yine de günümüzde ilerlemiş mide kanseri de tedavi edilebilir durumdadır. Bağırsak kanseri, kanserin bağırsakta nerede ve ne kadar yayılmış olduğuna bağlı olarak, farklı tedavilerin bir kombinasyonu kullanılarak tedavi edilebilir. Temel olarak, ameliyatta bağırsağın kanserli kısmı çıkarılır. Bağırsak kanserini iyileştirmenin en etkili yoludur ve birçok durumda ihtiyacınız olan şey budur. Kemoterapi ve radyoterapi destek tedavisi olarak uygulanabilir.”

Doç. Dr. Bahadır Ege “Mide ve bağırdak kanserinin erken evrelerde yakalanabilmesi için midedeki belirtilerin dikkate alınması gerekir. Özellikle ailenizde mide ve bağırsak kanseri ya da başka bir kanser hikayesi varsa belirtileri daha fazla dikkate almalısınız. Mide ve bağırsak kanserini önlemenin kesin bir yolu olmasa da riskini düşürebilirsiniz. Endoskopik muayene erken tanıda en etkili yöntemdir.

Beslenme şeklinize, kilonuza ve düzenli fiziksel aktivite yapmaya dikkat etmelisiniz. Meyve ve sebze ağırlıklı beslenmek mide ve bağırsak kanseri riskinin düşmesine yardımcı olur. Salamura ve füme gıdalardan uzak durmaya, alkol ve sigara kullanmamaya dikkat etmelisiniz.”

KAYNAK : turkiyegazetesi.com.tr

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ