MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin anayasa sürprizi

MHP’nin taslak metni hazır! Yüzüncü yıl için 100 maddelik anayasa. Bahçeli, Cumhuriyetin 100. yılı için 100 maddelik anayasa taslağı hazırladıklarını açıkladı. Taslak ilk Başkan Erdoğan’a sunulacak. Taslakta devletin niteliğiyle ilgili hususlar olduğu gibi korunuyor.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin anayasa sürprizi

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 100 maddeden oluşan bir anayasa taslağı hazırladıklarını açıkladı. Partisinin genel merkezinde basın toplantısı düzenleyen Bahçeli, “Anayasalar değişmez, değiştirilemez metinler değildir” dedi. Anayasa için müsait bir zemin oluştuğunu kaydeden Bahçeli “Cumhuriyetin 100’üncü yılında 100 maddelik anayasa önerimizin, iftiharla belirtmek isterim ki, hazırlık aşaması tamamlanmıştır” diye konuştu.

ERDOĞAN’LA PAYLAŞILACAK

Hazırlığını tamamladıkları 100 maddelik anayasa hazırlık önerilerini öncelikle Başkan Erdoğan ve AK Parti ile paylaşma hedefinde olduklarını kaydeden Bahçeli, “Ardından yapılacak müzakere ve görüşmeler doğrultusunda diğer partilere de anayasa önerimizi sunmamız söz konusu olacaktır. MHP’ye göre, Türk milleti, kurucu iktidar yetkisine dayanarak her zaman yeni bir anayasa yapmaya tam yetkilidir” dedi.

İLK 5 MADDE VURGUSU

Bahçeli, “Devletin genel esasları ilk 5 maddede düzenlenen, ‘Devletin şekli ve nitelikleri’ aynen korunarak birinci maddede ele alınmış, maddenin son fıkrasında ‘Bu madde değiştirilmesi teklif edilemez’ denilmiştir. Hakları düzenleyen maddelerdeki sınırlama kaldırılmıştır” ifadelerini kullandı.

2 BAŞKAN YARDIMCISI DA SEÇİMLE BELİRLENECEK

Bahçeli taslağın içeriğiyle ilgili şu bilgileri verdi:

BAŞKANLIK KABİNESİ: Yürütme organı başkan ve idare şeklinde iki başlık altında düzenlenmiş, başkan ile birlikte iki başkan yardımcısının seçilmesi öngörülmüş, başkanlık kabinesi anayasal statüye dahil edilmiştir.

TBMM BAŞKANI: TBMM Başkanı’na ‘Tarafsız konumuyla’ milli uzlaşmanın sağlanmasında ve siyasi krizlerin çözümünde arabuluculuk işlevi yüklenmiştir.

HAKİMLER SAVCILAR KURULU: Hakimler ve Savcılar Kurulu, ‘Yargı Yüksek Kurulu’ adıyla yeniden ele alınmış, avukatlık ve arabuluculuk mesleklerine anayasal statü tanınmıştır.

ANAYASA MAHKEMESİ: Anayasa Mahkemesi yüksek mahkeme değil özel bir statüde düzenlenmiş, Yüce Divan yargılaması ve siyasi parti kapatma davaları ‘Yüce Divan’ adıyla oluşturulan yeni bir mahkemeye verilmiş, yüksek mahkemeler başlığı altında Sayıştay ve Yüksek Seçim Kurulu’nun statüsü açıklığa kavuşturulmuş, yargıya ilişkin üye seçiminde TBMM’nin yetkileri genişletilmiştir.

KAYNAK : AKŞAM GAZETESİ

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ