Metin Günay: Dünyaya söyleyecek çok sözümüz var

‘Diriliş Ertuğrul’un 4 kıtada izlenmesinin gururunu yaşayan usta yönetmen Metin Günay “Dünyaya söyleyecek daha çok sözümüz var. Seyircimiz artık sadece Türkiye’de değil, dünyada. Niteliğimizi o seviyede tutmalıyız” dedi.

Metin Günay: Dünyaya söyleyecek çok sözümüz var

TRT 1’in reyting rekortmeni ‘Diriliş Ertuğrul’un usta yönetmeni Metin Günay, Beykoz Kundura Fabrikası’ndaki sette Star’ın sorularını cevaplandırdı. ‘Deli Yürek’ ve ‘Ekmek Teknesi’ gibi kült olmuş dizilere imza atan Günay, başarısının sırrını, oyuncularla ilişkisini ve dizi hakkında merak edilenleri içtenlikle anlattı…

– Metin Hocam siz aslında bir mimarsınız…

Mimarlık mekânı, ışığı ve zamanı insan hikâyesiyle düşünüp, eldeki malzemeyi doğru kullanarak işlevsel bir yapı kurmaktır. Bir proje eğer sağlam temeller üzerinde yükselmemişse  güzel yapı ve film çıkmaz.

– Projelerde nelere dikkat edersiniz?

Öncelikle projenin temel fikriyle bakış açımın örtüşmesi önemli. Sonra kendimden ne koyabilirim diye düşünüyorum. Bu iki  hissi almıyorsam o projeyede yer almayı düşünmem.

SETTE AİLE GİBİ OLDUK

– Sette en çok önem verdiğiniz noktalar neler?

Beş olmazsa olmaz aşama var: Hazırlık, hazırlık, hazırlık, hazırlık, aksiyon!

– Huzurlu bir setin sırrı nedir?

İşine aşkla sarılmak ve samimiyet. Ve sette bir aile ortamı oluşturabilmek.

– ‘Diriliş Ertuğrul’ önemli bir yapım. Böyle bir işte imzanızın olması sizi nasıl hissettiriyor?

Görevini yapan insanların, toplumun gönlüyle buluşan eserler ortaya koyan bir sanatçının huzuru var içimde. Bu dönemin en önemli özelliklerinden biri artık seyirciniz ülke sınırlarıyla çevrili değil. Diriliş 4 kıtada seyirci buluyor. Bu en başarılı bulduğum nokta diyebilirim. Bu başarıda yapımcı ve senarist Mehmet Bozdağ kardeşimle aynı hayalin yolculuğunda inanmışlığımız vardır.

– En çok hangi sahnelerde zorlanıyorsunuz?

Herkesin zora talip olduğu bir ekibiz. Bu yüzden hiçbir sahnede zorlanmıyoruz.

– Diriliş sektöre nasıl bir katkı sağladı?

Türk sinemasında tarihi film anlayışı değişti. Sektörde çıtayı çok yukarı çıkardı. Aksiyon sahneleri, mekan kullanımı, ışığı, kamerayı yazarın kalemi gibi kullanması, kurgu farklılığı, müziği. Bundan sonra daha iyisini yapmak zorundayız. Yapabileceğimizi de artık biliyoruz.

– Dizilerinizdeki başarıyı neye bağlıyorsunuz?

İyi hikâye, ekip, doğru projelendirme, verimli bir hazırlık devresi ve uygulama. Çok çalışmak ve kalplere samimiyetle

seslenmek.

– Peki Diriliş Ertuğrul’un sevilme sebebi?

Bir milletin köklerine dönmesi.

AZ SÖZ ÇOK GÖNÜL BAĞI

– Oyuncular ve teknik ekip sizi çok övdü. Bu sinerjiyi nasıl yakaladınız?

Eyvallah, teşekkürler hepsine. Ben de onları çok seviyorum. Az sözle, çok gönül bağıyla olsa gerek (Gülüyor) Bu işin tek başına başarılamayacağını iyi biliyorum. Deneyimi ve bilgiyi kendine saklamamak çok önemli.  Ve en önemlisi de pozitif iletişimin yararına inanıyorum.

– Setin en uyumlu ve en yaramaz çocuğu kim?

Herkes. Ertuğrul’un atı Aktolgalı dahil Bizim enerjimizden o da yerinde duramıyor. Bu yüzden Diriliş’te böyle ateş gibi bir iş çıkıyor.

– Oyuncu seçiminde kriterleriniz var mı?

Bir oyuncunun iş ahlakı, çalışma sistemi ve özel hayatı tarihî gerçekçiliği bozmayacak şekilde olmalı. Bununla birlikte tarihi hikâyedeki karakteri yansıtabilecek inandırıcı kriterlerde olmalı. Donanımlı ve gelişime açık olmalı.

– Yönetmen olmak isteyenlere tavsiyeniz var mı?

Öğrenmeyi bırakma. Tekniği de iyi bil, insanı da iyi tanı, hikayeleri de iyi oku. Heyecanını ise hiçbir zaman kaybetme.

NiTELiKLi NESLE iHTiYAÇ VAR

 – Bundan sonra Metin Günay rejisinden neler izleyeceğiz?

Dünyaya söylenecek çok sözümüz var bizim. Anlatacağımız daha büyük, evrensel hikayelerimiz de var, daha bizden, daha samimi hikayelerimiz de. Belki de çok sürpriz projelerimizi duyarsınız yakında.

– Dizi ve sinema sektöründen memnun musunuz?

Sektör her anlamda büyüyor. Dünyaya ihraç ediyoruz dizileri. Hala gitmemiz gereken çok yol var. Daha nitelikli bir yeni nesle ihtiyaç var. Dünyayı etkileyecek sayısız hikayemiz var. Bu hikayeleri anlayacak, doğru yazacak senaristler, oyuncu ve  yönetmene ihtiyacımız var. Onları yetiştirmemiz lazım. Seyircimiz artık sadece Türkiye’de değil, dünyada…

 

KAYNAK : STAR GAZETESİ

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ