MB artırdı, Faizciler beğenmedi ‘$ zıpladı’

Merkez Bankası, dün gerçekleştirdiği toplantıda ‘geç likidite penceresi’ adı altında finans sistemine sağlanan faizde 50 baz puanlık artış yaptı.

MB artırdı, Faizciler beğenmedi ‘$ zıpladı’

15 Aralık 2017 Cuma 11:15

Merkez Bankası, dün gerçekleştirdiği toplantıda ‘geç likidite penceresi’ adı altında finans sistemine sağlanan faizde 50 baz puanlık artış yaptı ve oranı 12.25’ten 12.75’e yükseltti. Bu artış, 100 baz puanlık artış bekleyen piyasanın hoşuna gitmeyince dolar kuru 3.83 seviyesinden 3.89’a kadar tırmandı.

ABD Merkez Bankası (FED)’nın faiz kararı sonrasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın piyasalar tarafından merak edilen hamlesi dün gerçekleşti. Merkez Bankası, haftalık repo gösterge faizinde değişiklik yapmazken, geç likidite penceresi (GLP) borç verme faiz oranının yüzde 12,25’ten yüzde 12,75’e yükseltti. Piyasalar GLP’de 100 baz puan artış bekliyordu. Merkez Bankası, en son 27 Nisan 2017 tarihinde GLP’de değişikliğe gitmişti.

TCMB Para Politikası Kurulu toplantısı sonrasında yapılan açıklamaya göre, marjinal fonlama oranı yüzde 9,25, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8 düzeyinde sabit tutuldu. Faiz artışının piyasa beklentisinin altında kalması sonrası dolar/TL 3.83’ten 3.89 seviyesine hızlı yükseldi. Kur daha sonra 3.88’in altına gevşedi. Analistler, beklentileri karşılamayan faiz kararının piyasaları hayal kırıklığına uğrattığını söyledi ve TL’de negatif performans görülmesini beklediklerini ifade ettiler.

MB’NİN AÇIKLAMASINDAKİ ÖZELLİK

Piyasalar MB’nin oran artırma politikasını beğenmedikleri için döviz kurlarını hareketlendirirken, bankanın yaptığı açıklamada şu noktalar dikkat çekici oldu:

2017 yılı genelinde toplam talep güçlü bir seyir izlerken kredilerde hızlı bir artış gözlenmiştir. Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetin gücünü koruduğuna işaret etmektedir. İç talepteki iyileşme devam ederken dış talepteki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir.

Enflasyonun bulunduğu yüksek seviyeler ve yakın dönemde yaşanan maliyet gelişmeleri beklentiler ve fiyatlama davranışlarına dair riskleri artırmıştır. Bu çerçevede Kurul, parasal duruşun sıkılaştırılmasına karar vermiştir.

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme ve hedeflerle uyum sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.

AÇIKLAMA NE ANLAM TAŞIYOR

Faiz kararı açıklandıktan sonra görüş belirten uzmanlardan Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı’nın bu konuda, “Her ne kadar GLP faiz oranında gerçekleşen artış beklentilerin altında kalsa da TCMB’nin yayımladığı faiz notunda, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışında artan risklere dikkat çekmesini ve bu doğrultuda da parasal duruşun sıkılaştırılmasına yönelik ifadesini, fiyat istikrarı hedefini gözetme konusundaki kararlılığının devam ettiği yönünde yorumluyoruz. Kararın, parasal duruşun sıkılaşması anlamına geleceğini düşünüyoruz.

Ayrıca, dünkü Fed kararlarının küresel piyasalar açısından güvercin olarak algılanabileceği sonuçlarının da göz önüne alınması durumunda, faiz kararının kur üzerinde yaratmış olduğu ilk tepkinin yumuşaması açısından destekleyici olabileceğini tahmin ediyoruz.

Önümüzdeki dönemde enflasyon baskılarının azalması yönünde gelişmelerin oluşması halinde de, fonlama kompozisyonunda GLP’nin kademeli azaltılmasını ve ortalama fonlama maliyetinin gerilemesini bekleriz. Gerek reel kurun hem kendi içinde tarihsel hem de benzer diğer gelişmekte olan ülke kurlarına göre aşırı değersiz seviyeleri nedeniyle nominal kurun değerlenme yönündeki eğiliminin, gerekse de petrol fiyatlarında yaşanan rallinin hız kesmesinin, baz avantajıyla da birlikte, enflasyon görünümünde riskleri azaltma yönünde destek sağlayabileceği yönündeki görüşümüzü koruyoruz” görüşlerini savundu.

 

KAYNAK : yeniakit

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ