Makinede teşvik ihracatı arttırdı

İhracatı artıracak teşviklerde devletin önemli hamleler yaptığına vurgu yapan Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran, makine sektörünün son 15 yılda ihracatını yüzde 700 arttırdığını belirtti. Dalgakıran, üretimlerin istenilen miktarda, kalitede, rekabetçi fiyatlarda olması ve zamanında teslimdeki profesyonel çalışma anlayışının, Türk makine üreticilerinin dünyada tercih edilmesini sağladığını vurguladı.

Makinede teşvik ihracatı arttırdı

Türkiye’nin dünyada ar-ge ve sanayi konusunda en çok teşvik veren hükümete sahip olduğuna dikkati çeken Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran, “Verilen desteklerle makine sektörü son 15 yılda ihracatını yüzde 700 oranında arttırdı. Sektörümüz Türkiye’de ekonomik istikrarının başrol oyuncularından biri oldu” dedi. Yerli sanayi ve yerli üretimle cari açığın kapanması halinde ekonomik krizlerden etkilenmenin söz konusu olmayacağına vurgulayan Dalgakıran, MAİB’in yeni yıl iletişim kampanyasının tanıtımında, makine sektörünün jeopolitik risklere rağmen gelişimini sürdürdüğünü söyledi. Yeni üretim ve ihracat dönemine “Büyüme Makinesi” mottosuyla hazırlandıklarını aktaran Dalgakıran, sektörün Türk sanayisinin ve ihracatının katma değerli bileşenlerinden olduğunu kaydetti. Dalgakıran, makine sektörünün Türkiye’yi her alanda bir üst sınıfa taşıyacak tecrübe ve alt yapıya sahip olduğunu ifade etti.

“ARTIŞIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ”

Türkiye’nin bu potansiyeli iyi kullanabilir ve ‘Büyüme Makinesi’ni doğru işletebilirse tüm dünyada takdir edilen bir başarı hikâyesi yazabileceğini vurgulayan Dalgakıran, “Biz Türkiye’nin makinecileri olarak dünya mal ticaretinin daraldığı bir dönemde ihracat artışımızı sürdürerek bu başarı hikayesinin ilk cümlesini yazdık” diye konuştu. Avrupa’nın ekonomisinin ahım şahım olmadığına dikkat çeken Dalgakıran, “Üretimde doymuşluk var. Önemli olan yüksek teknolojili ürünlerle bu bölgede yer alabilmek.”
değerlendirmesini yaptı.

Adnan Dalgakıran

TÜRKİYE ATAK YAPACAK GÜÇTE

Dalgakıran, ekonomik belirsizliklerin dünya genelinde öngörülmezlik yarattığı 2016 yılının ilk 10 ayında 11 milyar dolar ihracat gerçekleştiren makine sektörünün geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 1,4’lük büyüme sağladığını aktardı. Dalgakıran, şöyle konuştu: “Dünya mal ticaretinin yüzde 3-4 seviyelerinde daraldığı bir dönemde, Türkiye’nin makinecileri ihracattaki artışını sürdü. Bu başarımızla gurur duymakla birlikte daha alınacak çok yol olduğunun bilincindeyiz. Uluslararası rekabette gücümüze güç katabilmemiz, rakiplerden daha iyi bir sanayi stratejisine sahip olmamızla mümkündür. Türkiye bir sanayi devrimi yapacak ve ileri teknolojili ürün ihracatında ‘ben de varım’ diyebilecek güç ve potansiyele sahip bir ülke. Sanayideki atağın sembolü ise ‘Büyüme Makinesi’ olacak.”

SEKTÖRDE AR-GE’YE YOĞUN TALEP

MAİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kutlu Karavelioğlu ise yaptığı sunumda dünya ticaretinin yüzde 13,3 düştüğü 2015’te Türkiye’de makine ihracatının yüzde 9 azaldığını söyledi. Türk makine sektörünün ar-ge etkinliğinin arttığını kaydeden Karavelioğlu, sektörün ihracatının yüzde 60’tan fazlasını Avrupa ve ABD’ye yaptığını aktardı. Sektörün müşteri memnuniyetini ölçen araştırmalarının bulunduğunu aktaran Karavelioğlu, Türk tüketicinin yerli malları satın almayı planlarken referanslara dikkat etmesi önerisinde bulundu.


YERLİ SANAYİYE YERLİ MAKİNE

Üretimlerin istenilen miktarda, kalitede, rekabetçi fiyatlarda olması ve zamanında teslim konusundaki profesyonel çalışma anlayışının, Türk makine üreticilerinin uluslararası pazarlarda tercih edilmesini sağlayan başlıca özellikler olduğuna dikkat çeken Dalgakıran, “Makine sektörünün daha rekabetçi bir ivme kazanabilmesi için iç pazarda da yerli makine alımını teşvik edici önlemler alınması gerekiyor. Kamu ve kamu destekli makine ve teçhizat alımlarında, yerli üretimin var olması durumunda, bu ürünler tercih edilmeli. Özel sektör de Türkiye’nin makinecilerine öncelik vermeli. Yerli sanayiciye yerli makine yakışır” ifadelerini kullandı.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ