Lloyds müşterilerine 100 milyon sterlin tazminat ödeyecek

İngiltere’nin önde gelen bankalarından Lloyds, 6 çalışanına ilişkin yürütülen yolsuzluk soruşturmalarının ardından zarar gören müşterilerine 100 milyon sterlin tazminat ödeneceğini duyurdu.

Lloyds müşterilerine 100 milyon sterlin tazminat ödeyecek

Bu yılın şubat ayında Lloyds ve bankanın iştiraki Halifax Bank of Scotland’da (HBOS) çalışan 6 kişinin bankacılık işlemlerinde yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle tutuklanmasının ardından banka, işlemlerden zarar gören müşterilerini tespit ettiğini açıkladı.

Lloyds’dan yapılan açıklamada, zarar gören müşterilere ödenmek üzere 100 milyon sterlinin ayrıldığı belirtildi.

Banka, daha önce, yolsuzluk soruşturmalarına ilişkin regülatörlerin verebileceği cezalarla ilgili olarak 250 milyon sterlinlik bütçe ayırdığını duyurmuştu.

Llodys Bankacılık Grubu Üst Yöneticisi Antonio Horta-Osorio, konuya ilişkin değerlendirmesinde, “Bu çalışanların suç unsuru teşkil eden eylemlerinden doğrudan etkilenen bütün müşterilerimizden özür diliyorum” ifadesini kullandı.

İngiliz Finansal Denetim Otoritesi (FCA), bankaya ilişkin yolsuzluk incelemelerini sürdürüyor.

“TL, referandum sonrası güçlenebilir”

Timothy Ash, piyasalarda dengelenme ve istikrar beklentisinin hakim olduğunu ifade etti.Ash, “Eğer referandumdan çıkan sonuç ‘evet’ olursa TL’nin güçlendiğini görebiliriz. Bu durumda TCMB de sert bir şekilde politika faizini azaltma yoluna gidebilir.” dedi.Türkiye açısından zor bir yılın geride kaldığını hatırlatan Ash, 2017’nin geri kalanında enflasyonda düşüş görülebileceğini, TL’nin de gelecek dönemde güçlenebileceğini kaydetti.Nisan ve mayıs aylarında enflasyonun zirve yapabileceğini belirten Ash, şöyle devam etti:”Fakat sonrasında enflasyonun azalacağını düşünüyorum. Eğer referandumdan çıkan sonuç ‘evet’ olursa TL’nin güçlendiğini görebiliriz. Bu durumda TCMB de sert bir şekilde politika faizini azaltma yoluna gidebilir. Büyüme yavaş, para birimi güçlüyse, bu durumda Merkez Bankası bu duruma sermaye akışlarını da yönetmek adına müdahale edebilir. Politik riskler azalırsa bu faizlerdeki risk primlerini de azaltacaktır. Bu durumda faizler de azalacaktır.””Tahminim referandumdan ‘evet’ çıkma olasılığının daha yüksek olduğu yönünde”Timothy Ash, bu yılın sonunda enflasyonun yüzde 8-9 aralığında gerçekleşebileceğini ifade ederek, “Referandum sonrasında politik risklerin daha ılımlı bir seviyeye gerilemesini, güvenlik koşullarının iyileşmesini bekliyorum. Tahminim, referandumdan ‘evet’ çıkma olasılığını daha yüksek olduğu yönünde. Eğer referandumdan ‘evet’ çıkarsa bu piyasalar tarafından bir çözüm ve rahatlama olarak algılanacaktır.” diye konuştu.Referandum sonrasında AK Parti’nin yeniden ekonomiye odaklanmasını beklediğini dile getiren Ash, AK Parti’nin seçim başarısının, büyüme ve istihdam yaratmaya dayandığını, istikrarsızlık halinde bunların devam edemeyeceğini söyledi.Ash, “Bu yüzden bir normalleşmenin olması gerekiyor. Referandumdan ‘evet’ çıkması durumunda piyasalarda ve yerel politikada bir normalleşme, TL’de de güçlenme olacaktır.” dedi.”Referandumdan ‘hayır’ çıkması durumunda politik istikrarsızlık algısı oluşabilir”Bluebay Varlık Yönetimi Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Ash, referandumdan “hayır” çıkması durumunda “politik istikrarsızlık” algısı oluşabileceğini, erken genel seçimin yeniden ülke gündemine gelebileceğini söyledi.Küresel ekonomik görünümün Türkiye’deki koşulları destekler nitelikte olduğunu vurgulayan Ash, “Dış ekonomik koşullar Türkiye piyasaları açısından pozitif. Asya, Avrupa ve ABD’den olumlu büyüme oranları geliyor. Fed, açık bir şekilde para politikasını normalleştiriyor. Bu da daha fazla faiz artışı demek. Fakat önümüzdeki dönemde daha fazla faiz artışının olabilmesi, ABD Başkanı Donald Trump’ın söylediklerini ne kadar gerçekleştirebileceğine bağlı olacak.” ifadelerini kullandı.

Hazine’den döviz lobisine hodri meydan

Hazine Müsteşarlığı döviz lobisine resti çekerek, Türkiye’de hem hane halkı hem de reel sektörün kurs riski bulunmadığını vurguladı. Hazine Müsteşarı Osman Çelik, “Hane halkının finansal yükümlülükten kaynaklanan kur riski bulunmuyor. Buna karşın önemli miktarda yabancı para cinsi varlığı var. Dolayısıyla döviz kuru artışı hane halkında pozitif servet etkisi yaratıyor” dedi. Türkiye’de bankacılık sektörünün yabancı para net genel pozisyonunun dengeli görünüme sahip olduğunu belirten Çelik, reel sektörün de kur riskini yönetme kapasitesine sahip olduğunu söyledi.KURA DOĞAL KORUMAÇelik, yakın dönemde döviz kurundaki gelişmeler ve alınan tedbirlere ilişkin Başbakan Binali Yıldırım’a yönelik soru önergesine yanıt verdi. Sabah’ın haberine göre, Çelik, döviz üzerinden Türkiye’ye yönelik saldırılara karşı alınan önlemlerin piyasada dövize olan talebin azalmasına katkı sağladığını belirtti. Çelik, Merkez Bankası’nın aldığı önlemleri anımsatarak, kamuda ihale mevzuatı, kamu alacakları ve döviz varlıklarının TL’ye dönüştürülmesin etkili olduğunu vurguladı.KUR RİSKİNİ YÖNETMEDE SIKINTIMIZ YOKKur riskinin yönetilmesi konusunda bir sıkıntı bulunmadığına işaret eden Hazine Müsteşarı Osman Çelik, hane halkının herhangi bir kur riski bulunmadığını vurguladı. Tam tersine önemli miktarda yabancı para cinsi varlığı olduğunu belirten Çelik, “Dolayısıyla döviz kuru artışları hane halkında pozitif servet etkisi yaratmaktadır” dedi.

Yeni 50 Euro piyasada

Önümüzdeki yıl 100’lük ve 200’lük banknotlar da yenilenecek. 19 ülkede 338 milyon kişinin euro banknotlarının hammaddesi pamuktan. 19.4 milyar adet banknot bulunan piyasada 6.5 milyarı 50 euro. Kâğıt gibi çabuk yıpranmaması, çamaşır makinesinde dağılmaz özelliği ile 50 euronun kâğıdı yapımında tekstil fabrikalarından artan kısa lifli pamuk ipliği kullanıldığı belirtildi. Kalpazanların işini zorlaştırmak için euro banknotlarında on farklı güvenlik önlemi alındı

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ