Kültürel mirasımızgeleceğe taşınıyor

Bu yıl ‘Geçmişe gelecek sağlamak’ sloganıyla düzenlenecek Heritage İstanbul, arkeoloji, restorasyon ve müzecilik alanlarını tek çatı altında buluşturacak. Fuar, Türkiye’nin kültürel mirasını geleceğe taşımayı hedefliyor.

Kültürel mirasımızgeleceğe taşınıyor

Arkeoloji, restorasyon ve müzecilik gibi çok önemli alanları bir çatı altında ilk kez ve tek buluşturan fuar Heritage İstanbul’un bu yıl ikincisi düzenleniyor. İlki 2015 yılında düzenlenen fuar, bu yıl ‘Geçmişe gelecek sağlamak’ sloganıyla yola çıkıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü desteği ile gerçekleşecek fuar 27-29 Nisan tarihlerinde bu üç alanın uzmanlarını, markalarını, firmalarını, akademisyenleri ve meraklılarını Hilton İstanbul Convention ve Exhibition Center’da buluşturacak.

ANA KONU KÜLTÜREL MİRASIN KORUNMASI

Fuar hakkında Arkeoloji ve Sanat Yayınları Başkanı, arkeolog Nezih Başgelen, arkeolog Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, İstanbul Üniversitesi Müzecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fethiye Erbay, TG Expo Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Akyıldız ve Heritage İstanbul’un yöneticisi Osman Murat Akan’dan bilgi aldık. Fuarın ana başlıklarını kültürel miras eğitimi yönetimi, envanterde yeni yöntemler, sergileme ve teşhirde yeni araçlar, arkeoloji, restorasyon ve müzecilik teknolojileri oluşturuyor. Fuara yurt içiden ve dışından çok fazla önemli isim katılıyor. Karkamış Kazıları Başkanı Nicolo Marchetti, arkeolog ve Mısır Hükümeti Eski Kültür Bakanı Dr. Zahi Hawass, arkeolog müzeci ve yazar Prof. Dr. Nevzat Çevik, mimar ve sanat tarihi profesörü Francesca Brancaccio bu isimlerden yalnızca birkaçı.

MÜZECİLERİN İLGİSİ YOĞUN

Ücretsiz olarak gerçekleşecek Heritage İstanbul’a 70’e yakın konuşma katılacağını söyleyen Murat Akan, “90’ın üzerinde firma ve STK katılıyor. Geçtiğimiz yıla göre uluslararası firma sayısı yüzde 300 arttı. İlk sene 3 yabancı firma varken bu sene 12 yabancı firma var. Bakanlık ve vakıflar bu işin başında ama özel sektörün de yoğun bir ilgisi var. Müzeler ve müzelere alt yapı sağlayan firmalar fuarın yüzde 50’sini oluşturuyor. Yüzde 30’unu da restorasyon oluşturuyor. İlk sene 2 restorasyon firması vardı bu yıl sayı çok yükseldi. Arkeoloji biraz daha geriden geliyor” diyor. Akan, hedeflerinin daha fazla uluslararası firmayı katmak olduğunu söylüyor.

Müzeler tasarım atölyesine dönüşecek

Müzeciliğin son yıllarda hızlı bir gelişim gösterdiğini söyleyen İstanbul Üniversitesi Müzecilik Bölüm Başkanı Fethiye Erbay, “Müzeleri kurumsallaştırma çabası içindeyiz. Müze açmak yeterli değil. Farklı ve halkı içinde daha fazla tutabilecek aktivitelerin dahil edildiği müzecilik sistemi gelişiyor. Önümüzdeki yıllarda farklı tekniklerle müzecilik ve eğitim kurumları birlikte çalışmaya başlayacak ve müzeler yaratıcı tasarım atölyelerine dönüşecek” diyor.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ