Klasik sanatların kabuğu kırılıyor

Klasik sanatların yaşaması amacıyla usta ve genç sanatçıları buluşturan “60 Sihirli Dokunuş” sergisi sanatseverlerle buluştu. Minyatür sanatçı Taner Alakuş, “Gençleri yüreklendirebilmek için özgürleşin diyoruz. Özgürleşin ki özgünleşebilesiniz. Bu sergiler ile gençlerin kabuklarını kırmasına vesile olduk” diyor.

Klasik sanatların kabuğu kırılıyor

Klasik sanatların yaşatılması amacıyla, duayen ve genç ustaları bir araya getiren “60 Sihirli Dokunuş” sergisi, Dolmabahçe Sanat Galerisi’nde sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Küçükçekmece Belediyesi Geleneksel Sanatlar Akademisi’nin üçüncü kez desteklediğı Taner Alakuş Minyatür Atölyesi tarafından yedincisi gerçekleşti. Sergi, Ustalarla Buluşma serisi kapsamında klasik sanatların yaşatılması açısından büyük önem taşıdığı gibi kendi dallarının ustası olan sanatçıların yeni üretimlerini aynı zeminde buluşturdu. Sergide, genç sanatçılara ait minyatür, hat, tezhip, ebru, çini, ahşap-sedef oyma, kaligrafi gibi köklü sanatlarımızın örneği olan 60 eser yer alıyor. Ustaları ve genç sanatçı adaylarını sanat tarihçileri, koleksiyonerler, sanatseverler ile buluşturacak sergi, 10 Mayıs Çarşamba gününe kadar açık kalacak.

Taner Alakuş

YÜREKLENDİRMEK İSTİYORUZ

Aslında bu sergi konseptinin gençlerin klasik sanatlara sahip çıkması olmadığını söyleyen Ustalarla Buluşması serisine öncelik eden Taner Alakuş, “Gelenekten gelen, gelene eklemeler yapabilen sanatçıların bir araya getirebilmek. Tabii biz gençleri yüreklendirebilmek için özgürleşin diyoruz. Özgürleşin ki özgünleşebilesiniz. Tabii ki gelenek devam etmeli ama özgün çalışan yenilikçi gençlerin de önünü açmalıyız. Bu serginin biraz genç ağırlığı var. Çünkü gençlerin kabuklarını kırmasına vesile olduk. Çok memnunuz. Genç katılımcılar oldukça fazla. Onlar sayesinde klasik sanatlar çağdaş sanat haline gelebilir. Çağdaş denemeler yapanlar var. Bu da hemen olacak bir şey değil. Zamanla sindire sindire olacak” dedi.

Teknik aynı üslup farklı

Ebru dalında yapmış olduğu eser ile sergide yer alan usta sanatçı Yılmaz Eneş, “Serginin amacı camiada söz sahibi olmuş ustaların gerçekleştiremediği modern fikirlerini genç sanatçılar ortaya koyuyor. Gençler ilk olarak sabrederek işin özünü öğrenecekler. Daha sonra kendi yorumlarını katmaları lazım. Modern olsun diye kural dışında hareket edip iyi bir şey yaptıklarını sanarken dünya çapında sanata zarar veriyorlar. Burada da genç sanatçılar başarılı bir şekilde kendi tarzlarını gösteriyorlar. Teknik aynı ama üsluplar farklı” şeklinde konuştu.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ