Kısırlık Teşhisi İçin Ne Kadar Beklemek Gerek?

Ortalama her 100 çiftten 15’inde gebelikle ilgili sorunlar yaşanıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum/ Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Gurur Polat, kısırlıkla ilgili net kararın verilebilmesi için en az 1 yıl boyunca normal yollardan gebeliğin oluşmaması gerektiğini vurguladı.

Kısırlık Teşhisi İçin Ne Kadar Beklemek Gerek?

Kısırlık Nedir?

İnfertifilite yani kısırlık, bir yıl boyunca korunmadan düzenli ilişkiye girilmesine rağmen gebelik elde edilememesine denir. %30-40 oranında sadece erkekte, %30-40 oranında sadece kadında kısırlık ortaya çıkar. %20-25 oranında ise hem erkekte hem kadında kısırlık durumu gözlemlenir. Kısırlığın tıbbi bir nedeni olabileceği gibi, alkol ve sigara kullanımı, aşırı kilo, strese bağlı faktörlere dayanma ihtimali de vardır.

Erkekte Kısırlık

Erkekte kısırlık hormonal, kanal tıkanıklığı, varikosel, enfeksiyonlar, hastalıklar, sertleşme problemleri, genetik etkenler gibi nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Tedavinin planlanmasında kısırlığı oluşturan nedenin tespit edilmesi önemlidir. İlaç tedavisi, erkeğin yaşam kalitesini yükseltmek gibi uygulamalar ile sperm kalitesini artırarak, gebelik oluşumunun sağlanması amaçlanır. Tedavi edilemeyen durumlarda ise aşılama ya da tüp bebek uygulamaları gündeme gelir.

Kadında Kısırlık

Kadında kısırlık ise yaş nedeniyle yumurtaların yapısının bozulması, tüplerde tıkanıklık, polikistik over sendromu, rahim ağzında spermlerin geçişini engelleyen salgı olması, myomlar nedeniyle oluşabilir. Bu problemlerin çoğunun çözümü vardır. Örneğin rahim ağzında spermleri öldüren salgı varsa, aşılama ile spermler rahim ağzının arkasına yerleştirilir ve spermlerin yaşama şansı artar. Bazı durumlarda ise, gebelik oluşsa bile rahim içindeki problemlerden dolayı tekrarlayan düşükler görülür. Kadında kısırlık tedavisine, genel tabloya bakılarak devam edilir.

Tüp Bebek Denenebilir

Tüm tedavilere rağmen bebek sahibi olma konusunda başarılı olamayan çiftler için ise son aşamada tüp bebek yöntemi önerilir. Tüp bebek tedavisi günümüzde oldukça ilerlemiş ve çok başarılı sonuçlar alınır duruma gelmiştir. Anneden alınan yumurta hücresi ile babadan alınan spermler, döllendikten sonra, oluşan embriyo anne rahmine transfer edilir. Transferde seçilen embriyo, tutunma ihtimali en kuvvetli embriyo olduğu için gebelik şansı da yüksektir. Embriyonun rahimde tutunması gerçekleştikten sonra, gebelik normal sürecinde devam eder. Yapılan transferin başarılı olmaması durumunda ise, saklanan (dondurulan) diğer embriyoların transferi gerçekleştirilir. 

KAYNAK : STAR GAZETESİ

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ