Kış önerisi: 6 öğün

Diyetisyen Merve Sarptaş Büyükince, kışın metabolizma hızının azalması ve harcanandan daha fazla enerji tüketiminin kilo alımına yol açtığını belirterek, ”Üşüme endişesi ile daha çok yemek yenilmemeli. Günde 3 ana ve 3 ara öğün olmak üzere 6 öğün olarak beslenilmelidir” dedi. Büyükince, kış aylarında ihmal edilen su tüketimine de dikkat çekerek her gün 2-2.5 litre su tüketilmesini önerdi.

Kış önerisi: 6 öğün

Diyetisyen Merve Sarptaş Büyükince, kış mevsiminde günlerin kısa, gecelerin de uzun olması nedeniyle kapalı alanlarda daha çok vakit geçirilmesinin, hareketsizliği beraberinde getirdiğini bildirdi. Soğuk günlerde besinlerle vücuda gerekenden fazla enerji alınmasının ve vücudun aldığı kalorileri yakmamasının; kilo alımı, mide problemleri ve çeşitli sağlık sorunlarına neden olabildiğini kaydeden Büyükince, kış aylarında sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu. Büyükince, ”İnsan vücudunun sıcak kalabilmesi için ürettiği yağ hücreleri, kilo alımını artırmaktadır. Kışın metabolizma hızının azalması ve harcanandan daha fazla enerji tüketimi kilo alımına yol açmaktadır. Üşüyen insanın enerjiye ve besine olan ihtiyacı artar. Özellikle kış aylarında karbonhidrattan ve yağdan zengin gıdalar yani yüksek enerjili gıdalar tüketilir. İnsan vücudu, soğuk havanın etkisiyle alınan besinleri stoklayıp yağ hücresine çevirir. Kilo alımına neden olan bu durumdan kurtulmak için yeterli ve dengeli beslenme önemlidir” ifadelerini kullandı.

Diyetin mevsimi olmaz

Diyetisyen Mesude Evirgen, diyet ve sağlıklı beslenme hakkında bilgiler verdi. Evirgen, kışın daha az aktivite yapılması ve günlerin kısalması sebebiyle insanlarda ‘kışın diyet daha kolay yapılır’ gibi bir algının oluştuğunu belirtti. Bu düşüncenin doğru olmadığını dile getirerek, her mevsim beslenmede dengenin sağlanması gerektiğini söyleyen Mesude Evirgen, “Diyetin mevsimi yoktur. Dört mevsim de diyet yapılabilir. Yılın her döneminde beslenmenizdeki dengeyi koruduğunuzda, ağır diyetler yapmanıza gerek kalmaz. Kışın diyet yapmanın kolay olduğunun düşünülmesinin nedeni, günlerin biraz daha kısa oluşu ve akşam saatlerinin genellikle televizyon karşısında geçirilmedir. Kışın dondurma, karpuz, kilo aldıran besinler tercih edilmez” dedi.’Diyet aç kalmak demek değildir’Beslenme alışkanlıklarında şeker ve karbonhidratın dengede tutulması gerektiğini ifade eden Evirgen, “Zayıflamak için öncelikle kesin karar vermek ve istikrarlı olmak gerekiyor. Diyet, korkulanın aksine aç kalmak demek değildir. Sadece hayata karşı bakış açınızı değiştirmek ve beslenme alışkanlıklarınızda küçük düzenlemeler yapmak sağlıklı olmak için yeterli olabilir. Sağlıklı olmak isteyenlerin dikkat etmeleri gereken ufak noktalar var. Yüksek karbonhidrat, yüksek hayvansal yağ ve yüksek şeker içeren besinleri tüketmemeleri gerek. Öğünlerin düzenli olması ve sıvı tüketiminin yeterli miktarda olması da büyük önem taşıyor. Kişi bu noktalara dikkat ettiğinde kilo kaybı gözleniyor” diye konuştu.2 kuralla zayıflayın Tek bir yiyeceği bırakarak 31 kilo verdi ‘Beslenme kişiye özeldir’Evirgen, sağlıklı bir tabakta her besin ögesinden bir miktar olması gerektiğinin altını çizerek, şöyle devam etti:”Basit karbonhidrat dediğimiz beyaz undan, basit şeker dediğimiz beyaz şekerden yapılmış olan yemeklerden mümkün olduğunca minimum oranda beslenmemiz gerekiyor. Beslenme tarzımızın yüzde 55’inin karbonhidratlardan, yaklaşık yüzde 30’unun yağlardan, yüzde 15’inin de proteinden sağlanması gerekiyor; ancak hepsinden bir miktar porsiyonumuzda olmalı. Sağlıklı bir tabak nasıl olur diye düşünürseniz de, bir miktarını mutlaka salata, yeşil sebzeler kaplayacak, bir miktar karbonhidrat dediğimiz ekmek, bulgur pilavı gibi yemekler olacak, bir kısmı da et, balık, tavuk, baklagiller dediğimiz protein grubundan bulunacak. Protein grubunun bir diğer ürünleri de süt ürünleridir. Süt ürünleri de beslenmemizin temelini oluşturan besin gruplarıdır. Beslenme kişiye özeldir. Tabii ki temel beslenme basamakları aynı şekilde uygulanabilir ama miktarları değişkenlik gösterir. Herkes kan tahliline, boy, kilo, kas ve sıvı oranına göre diyet yapmalıdır. Ayrıca sadece kilolular değil, kendine değer veren herkes diyet yapmalı, sağlıklı beslenmelidir.”

2 kuralla zayıflayın

Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, gece geç saatte yemek yiyip yatılmaması gerektiğini belirtti.Sağlıklı zayıflamanın 2 temel kuralı bulunduğunu dile getiren Enç, “Bu kurallardan ilki yeterli ikincisi dengeli beslenmek. Eğer beslenmenizdeki hataların farkına varırsanız ve bu hataları teker teker hayatınızdan çıkarıp yerine doğru besinleri koyabilirseniz, zaman içerisinde ideal bedene sahip olabilirsiniz. Sabah saatleri metabolizmanın en hızlı çalıştığı saatlerdir. Bu sebeple sabah kahvaltısı mutlaka yapılmalı. Kahvaltı erken saatte edilmelidir. Erken saatte kahvaltı protein içeriği yüksek olan bir kahvaltı gün içinde besin tüketiminizi azaltabileceği gibi yağ yakmayı da hızlandırır. Eğer kahvaltınızı öğlen saatlerine bırakırsanız vücut o saatte çalışmaya başlar ve büyük olasılıkla gece yemek yemeye başlarsınız veya akşam yemeklerinizin kalorisi yüksek olur. Oysa ki metabolizmanın en düştüğü saatler akşam saatlerdir” dedi. Tek bir yiyeceği bırakarak 31 kilo verdiAra öğünler hayat kurtarıyorAra öğünlerin atlanmaması gerektiğini söyleyen Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, “Sağlıklı ara öğünler, yemek vaktiniz geldiğinde aşırı aç olmanızı engellediği gibi yağ yakıcı metabolizmanızın da hızlanmasını sağlar. Ara öğünlerde yoğurt,1 porsiyon kuruyemiş, tarçınlı süt,1/4 simit,yarım paket kepekli meyveli bisküvi,yarım muz,2 adet grissini ya da 1 porsiyon meyve tüketebilirsiniz.Gün içerisin de su tüketimine dikkat edilmelidir. Günde en az 2 ya da 2,5 Litre su içilmelidir.Bu sayede hem dolaşım sistemi düzenli hale gelir hem de toksinlerden kurtulmak kolaylaşır. Öğle ve akşam yemekleri saati belirlenmeli ve o saatte yemek yenilmelidir. Yaz döneminde olduğumuz için öğlen yemeği saat 13:00-13.30 akşam yemeği de saat 19:00-19.30 gibi yenilebilir.Yatmadan önce de 1 bardak tarçınlı süt tüketilebilir.Özellikle gece geç saatlerde yemek yiyip yatmaktan uzak durulmalıdır. Çünkü yemeğin ya da atıştırmalığın üstüne hemen yatılması gece salgılanacak olan büyüme hormonunu salgılanmasını azaltır.Büyüme hormonu da vücudumuzda önemli görevlere sahip bir hormondur. Görevlerinden bazıları; enerji için yağ yakımını arttırmak,besinlerle alınan kalsiyumun kemiklere geçmesini kolaylaştırmak,vücudun yeniden yapılanmasını sağlamak,iskelet yapısı gelişmemiş bireylerde boy uzamasını arttırmak,hücre gelişimini ve hücre yenilenmesini sağlamak gibi.” diye konuştu.Metabolizmayı hızlandırmanın 5 yoluObeziteyi önleyen meyve

Kış aylarında su tüketmeyi unutmayın

Diyetisyen Büyükince, günde 3 ana ve 3 ara öğün olmak üzere 6 öğün olarak beslenilmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

”Kış aylarında peynir, yumurta, zeytin, esmer ekmek ve mevsim sebzelerinden oluşan sağlıklı bir kahvaltı, ızgara et-tavuk-balık, salata, 1 dilim esmer ekmekten oluşan bir öğle yemeği sağlıklıdır. Akşamları zeytinyağlı sebze yemeği, yoğurt, salata gibi hafif besinler tüketilmelidir. Ara öğünlerde taze veya kuru meyve, süt-ayran-yoğurt, badem-ceviz tüketilerek gerekli enerji sağlıklı besinlerle ve uygun zamanda alınmalıdır. Bu beslenme tarzı sayesinde gecelerin uzun olduğu kış günlerinde akşam yemeğinden sonra tüketilen sağlıksız atıştırmalıklar da alınmamış olur. Yaz aylarında aşırı terleme nedeniyle insan vücudunun suya olan ihtiyacı artmaktadır. Ancak kış aylarında soğuk nedeniyle su tüketimi azalmaktadır. Vücudun su ihtiyacı ne kadar azalsa da kilo kontrolünü sağlamak amacıyla günde 2-2,5 litre su tüketilmelidir.”

Sporu eve getirin

Uygun diyet programlarının, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini de vurgulayan Büyükince, ”Kışın açık alanlardan uzaklaşma nedeniyle fiziksel aktiviteler ciddi anlamda azalmaktadır. Bu durum egzersiz ile kalori harcamanın önüne geçmemeli, spor salonları veya ev gibi sıcak ortamlarda aktif olmaya devam edilmelidir. Kışın yapılan diyetin vücut direncini düşüreceği korkusu kilo alımını kolaylaştırmaktadır. Uygun diyet programıyla vücut direncini sağlayarak formda kalmak mümkündür. Doğru bir beslenme programı uygulamak, bağışık sistemini kuvvetlendirerek hastalıklar açısından da önleyici yol oynamaktadır” dedi.

Tek bir yiyeceği bırakarak 31 kilo verdi

31 kilo veren Kristy, eskiden sürekli kremalı bisküvi, kek, cips, fast food ve bol şekerli kahve tüketiyordu. Susadığında su içmek yerine portakal suyu içiyordu. Egzersiz de yapmıyordu. Şimdi, atıştırmalıklarını yüksek proteinli ve şekersiz olanlarla değiştirdi.Daily Mail’in haberine göre, genç kadının hayatındaki dönüm noktası oğlunun doğumu oldu. Özsaygısını kaybeden Kristy’in mental sağlığı da kötüye gidiyordu. Başta birkaç kilo verme niyetindeydi. Ancak sağlıklı beslenme konusunda okuduklarından sonra yediklerini sağlıklılarıyla değiştirerek daha iyi sonuç alabileceğine karar verdi.Eski yemek alışkanlıkları midesini bulandırıyorKristy, fast food yerine yüksek proteinli etler ve sebzeleri, meyve suyu yerine suyu, şekerli abur cuburların yerine elma ve yüksek proteinli fıstık ezmesini koydu. Genç kadın hayatındaki büyük değişimi şu sözlerle anlattı: “En büyük problemim şekerdi. Şekerli kahve olmadan güne başlayamıyordum. Saat kaç olursa olsun paketlerce cips ve çikolata yiyordum. Gece uyanıp çikolatayı fıstık ezmesine batırıp yedikten sonra yatıyordum. Eski yeme alışkanlıklarımı düşününce gerçekten midem bulanıyor. Hayatımın kontrolünü tekrar elime almış gibi hissediyorum. Daha sağlıklı ve mutluyum. Oğlumla her saniyenin tadını çıkaracak enerjim var.”

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ