Kendi rüyasında uyanan derviş

Türk sinemasının en sıra dışı yönetmenlerinden Ahmet Uluçay’ın tüm yazıları bir kitapta toplandı. ‘Kendi Rüyasında Uyanan Derviş’te Uluçay’ın şiir, öykü, mektup, deneme, söyleşi ve anlatıları bir arada…

Kendi rüyasında uyanan derviş

Sinemanın şövalye ruhlu çocuklarına adanmış bir kitap; Adı: Kendi Rüyasında Uyanan Derviş… Kitap, sekiz yıl önce hayata gözlerini yuman merhum yönetmen Ahmet Uluçay’ın şiir, öykü, mektup, deneme, söyleşi ve anlatılarını bir araya getiriyor. Böylece “Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak” filmiyle gönülleri fetheden Uluçay’ın tüm yazıları tek kitapta toplanmış oldu.

PERİLERİN DÜĞÜNÜ

Profil Kitap’tan okura sunulan eseri yayına hazırlayan Güven Adıgüzel, Uluçay’ı, “imkansızlar denizinde yüzerken bile vazgeçmeyen, kalbiyle dünyaya meydan okuyan bir derviş sinemacı” olarak tanımlıyor.

Ahmet Uluçay, sinema ile 1960 yılında köyüne gelen seyyar bir sinemacı sayesinde tanıştı. Küçük yaşlarda arkadaşlarıyla sinema makinesi yapmaya çalıştı. Sinemayı perilerin düğünü olarak adlandırıyordu. Çok emek verdi, 2004’te seyirciyle buluşan “Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak” ile gönüllere dokundu. 2009’da, henüz 55 yaşındayken hayata veda etti. 

DERİN, KIRILGAN ŞAİR

Kitap, 1993-2008 arasında Uluçay’ın verdiği röportajlar ve hakkında yapılmış belgesellerin deşifresini kapsıyor. Özellikle dergiler üzerinden gelişen yazarlık-şairlik verimleri, sinemasının kökenlerine doğru yapılmış bir iç yolculuk gibi. Güven Adıgüzel, kitabı hazırlarken Uluçay’ın tüm arşiv rotasının izini sürmüş. Özellikle Milliyet Sanat dergisinde 1970’lerde yazdığı yazıları samimiyetiyle dikkat çekici buluyor. Dergiden aldığı telifler -yazarak para kazandığı için- köyde büyük olay olmuş. 1980’lerden itibaren edebiyat dergilerinde görünmeye başlamış Uluçay. 

‘Tavşanlı’nın Sesi gazetesindeki köşe yazıları çok sert ve anlamlı’ diyor Adıgüzel ve ekliyor: ‘İlk söyleşileri daha keskin. Şiirlerinde ise çok derin bir kırgınlık göze çarpıyor. Ömrü vefa etseydi dünyaya söz söyleyecek hikayeler anlatacağını herkes biliyordu. Tek başına, yalnızca kalbiyle dünyaya meydan okudu.’

SİNEMANIN DON KİŞOT’U

Kitabın önsözünde Uluçay için ‘Sinemanın Don Kişot’u, Anadolu dehası, kültür savaşçısı ve irfan çeşmesi’ tanımlamalarını yapıyor Adıgüzel.

Kendi Rüyasında Uyanan Derviş kitabı, Uluçay’ın sinemacı yönünün yanı sıra edebiyatçı kimliğini tanımak isteyenler için ideal bir başvuru kaynağı.

KAYNAK : STAR GAZETESİ

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ