‘KDV oranı düşürülmeli’

Mektebim Okulları Yönetim Kurulu Başkanı Kalko “Eğitim zorunlu bir ihtiyaç. Yüzde 8 olan KDV oranının yüzde 1’e düşmesini istiyoruz. Dershane bitti özel okul eğitime katkı sunuyor” dedi.

‘KDV oranı düşürülmeli’

Mektebim Okulları Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Kalko, Türkiye’de özel okul eğitiminin giderek ivme kazandığını belirterek, “Eğitimin zorunlu bir ihtiyaç olduğunu unutmamak lazım. Türkiye’de ‘Yiyecek paramdan, giysimden keser yine de çocuğumu okuturum’ anlayışı var. Eğitim zorunlu bir ihtiyaç. Yüzde 8 olan KDV’nin yüzde 1’e indirilmesini istiyoruz” dedi. Mektebim Okulları tarafından  gerçekleştirilen ‘Ulusal Kalkınma ve Küresel Barış İçin Eğitim’ panelinin açılışında konuşan Kalko, Türkiye’nin gelişmiş bir ülke olması için ilk olarak eğitime önem vermesi gerektiğini söyledi. 

JAPONYA BAŞARDI

Türkiye’de artık eğitimin bütçeden en büyük payı alan kalem olduğunu ifade eden Kalko “Biz de gelişmiş ülkelerin kategorisine girmek üzereyiz. Bundan 40 yıl önce Japonya eğitime önem vererek, dünya devi oldu. Yine Vietnam da sağlam bir okur-yazar ve eğitim kalitesine sahip olduğu için bugün önemli bir noktada bulunuyor. Türkiye’de de özel okulların devlet okullarıyla girdiği eğitim rekabetiyle biz de giderek gelişmiş ülkelerin kategorisine doğru ilerliyoruz” diye konuştu. 

Türkiye’nin hükümetlere göre değil ulusal olarak bir eğitim politikasına sahip olması gerektiğini ifade eden Kalko “Ben Türkiye’nin 100 yıllık bir eğitim politikası olması gerektiğine inanıyorum. Tüm planların da bu politikaya göre yapılması gerekiyor. Yoksa bir hükümetin eğitime verdiği önemi diğeri vermeyebiliyor, o zaman da ülke olarak eğitim yarışında geride kalıyorsunuz” şeklinde konuştu. 

DERSHANE BİTTİ

Özel okulların eğitimde devletin sırtından öğretmen maaşı, okul gideri gibi birçok kalemi aldığını ve başta SGK olmak üzere, eğitim yatırım giderleri ile KDV’ler aracılığıyla büyük bir ekonomi oluşturduğunu sözlerine ekleyen Mektebim Okulları Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Kalko “Bugün 1.000 kişilik bir okul açmanın bedeli 30 milyon TL’dir. Ama cehalete harcanan para eğitime harcanan paradan her zaman daha fazladır. Bu yatırımı yaparken araziyi bulan aracılar, inşa giderleri, okul açılınca yemek, kıyafet, güvenlik, eğitim malzemesi gibi pek çok kalemde yapılan harcamalarla büyük bir eğitim ekonomisi oluşuyor. Bu noktada özel okulların daha da teşvik edilmesi, çok önemli bir konu haline geliyor. Özel okullar daha da etkin hale gelmeli. Deshaneye harcanan para ve emek artık özel okula harcanarak, Türkiye’nin daha kaliteli bir eğitim sistemi oluşturulması sağlanacak” dedi.

MÜDÜRLER ÖĞRETMEN OLMAMALI

Beş yıl önce özel okulların kendi arasındaki bir toplantıda zincir okulların öğrencileri özel okulların elinden aldığı ve yetim-gazi çocuklarına ayrılan burslu payın yüksek olduğuna ilişkin sektörde yakınmalar olduğunu söyleyen Mektebim Okulları Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Kalko “O şehit ve gaziler olmasa, sen o okulu açamazsın ve öğrenci bulamazsın. Bu konuda bir yakınma olmaması gerekiyor” dedi. Kalko, ayrıca okul müdürlerinin de öğretmen değil yönetim eğitimi almış kişilerden olması için yasal değişikliğin yapılabileceğini söyledi.

KAYNAK : STAR GAZETESİ

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ