Katar’dan diyalog çağrısı

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad es-Sani, ülkesiyle ilişkileri donduran 4 Arap ülkesine sorunların diyalog yoluyla çözülmesi çağrısı yaparken, olası bir müzakerenin ulusal egemenliğe saygı çerçevesinde gerçekleşmesi gerektiğini söyledi.

Katar’dan diyalog çağrısı

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır’ın ilişkileri dondurduğu 5 Temmuz’dan beri ilk kez konu hakkında açıklama yapan es-Sani “Hükümetler arasındaki siyasi farklılıklardan halkların etkilenmesini engellemenin zamanı geldi” dedi.

‘Hayat normal şekilde devam ediyor’

Katar halkına televizyondan seslenen es-Sani, ‘kuşatma’ olarak tanımladığı, 4 Arap ülkesinin ülkeye geçen ay uygulamaya başladıkları yaptırımlara rağmen ‘Katar’da hayatın normal şekilde devam ettiğini’ de söyledi.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, Katar ile diplomatik ve ticari ilişkileri kesen ülkeler, Körfez ülkesini terör örgütlerini finanse etmekle suçlamışlardı.

Konuşmasında bu iddiaları yalanlayan Emir, “Katar terörizmle durmak bilmeden mücadele ediyor ve uluslararası toplum bunu takdir ediyor” dedi.

Katar Emiri, Türkiye’ye yardımlarından dolayı,

Kuveyt ve ABD’ye ise sorunun çözümü konusundaki çabalarından dolayı teşekkür etti.

Hamas Katar Emiri Temim’in desteğinden memnun

Hamas, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani’nin Kudüs ve Mescid-i Aksa’ya destek mesajından memnuniyet duyduğunu bildirdi.Hamas Sözcüsü Fevzi Berhum, yayımladığı açıklamada, Katar Emiri Şeyh Temim’in, Aksa, Kudüs ve Filistin meselesinde izlediği tutumdan övgüyle söz etti.Şeyh Temim’in, Kudüs ve Mescid-i Aksa’ya destek mesajından memnuniyet duyduğunu ifade eden Berhum, “Filistin halkının ve adil davasına daha fazla destek verilmesi ve siyonist projelerle mücadelede direnişin sahada desteklenmesi” çağrısında bulundu.”Mescid-i Aksa’nın kapatılmasını kınıyoruz” Katar Emiri, dün akşam, Katar merkezli Al Jazeera kanalında yayınlanan konuşmasında, “Kudüs’teki kardeşlerimiz başta olmak üzere tüm Filistin halkıyla dayanışma içindeyiz. Mescid-i Aksa’nın kapatılmasını kınıyoruz. Kudüs’ün maruz kaldığı durumun, bölünme yerine birlik ve dayanışmayı teşvik etmesini umuyoruz.” ifadesini kullanmıştı.İsrail polisi, 14 Temmuz Cuma günü Mescid-i Aksa’da silahlı saldırıda bulunduğunu iddia ettiği 3 Filistinliyi öldürmüş, olayda yaralanan 2 İsrail polisinin ise kaldırıldıkları hastanede öldüğünü açıklamıştı. Olayın ardından Mescid-i Aksa’yı ibadete kapatan İsrail güçleri, Harem-i Şerif’in iki kapısını pazar günü açmış, ancak kapılara metal arama dedektörleri yerleştirmişti.İsrail, Mescid-i Aksa’nın kapılarına kurduğu metal dedektörler vasıtasıyla Aksa Vakfı tarafından kontrol edilen Harem-i Şerif’te egemenlik sağlamak istiyor.Filistin halkı, metal dedektörlerin güvenlik gerekçesiyle değil Aksa üzerinde hakimiyet kurma amaçlı olduğunu düşünüyor. İsrail’in, Aksa’yı yönetme hakkını resmi olarak tanıdığı Aksa Vakfı’na danışmadan attığı bu tek taraflı adımın kabul edilmesi halinde bunu daha ileri adımların takip edeceğini belirten Filistinliler, böylece Aksa’nın zamansal ve mekansal olarak bölünüp Yahudilere tahsis edilmesinden ve ellerinden alınmasından endişe ediyor.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ