Karavanlara düzenleme geliyor

Tüm dünyayı etkisini altına alan ve insanları temastan uzak durmaya iten koronavirüs, tatil anlayışlarını da değiştirdi. Sosyal mesafeli tatil …

Karavanlara düzenleme geliyor

Tüm dünyayı etkisini altına alan ve insanları temastan uzak durmaya iten koronavirüs, tatil anlayışlarını da değiştirdi. Sosyal mesafeli tatil yapmak isteyenler karavan pazarını canlandırdı. Öyle ki karavan üretimi yapan firmalara olan talepler pandeminin başından beri artmaya devam ediyor. 

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bir yıla yakın süreden beri üzerinde çalıştığı Vergi Reformu Paketi’yle ilgili karavan turizminin geliştirilmesine dönük düzenlemeler pakette yer alacak.

Pandemi döneminde kullanımında artış olan karavanlara yönelik vergilerde de düzenlemeye gidiliyor. Karavan turizmi gelirlerinin artması amacıyla kanunda değişiklik yapılacak. Karavana dönüştürülen araçlardan alınan vergiler düşürülecek. Karavana dönüştürülen araçlar Türkiye’de üretiliyorsa, vergisi ithal araçlara oranla düşük tutulacak.

HANGİ ARAÇLARA KARAVAN BAĞLANABİLİR?

Çeken ve çekilen araçların toplamına katar ağırlığı denilmektedir. Karavanınızı çekmeyi planladığınız aracın ruhsatında azami yüklü ağırlığı ve katar ağırlığı yazmaktadır. Bu değerler güvenli yolculuklar için çok önemlidir. Kendiniz, sevdikleriniz ve yoldaki diğer sürücüler için karavanınızı sadece tasarımına veya sunduklarına göre değil, sizin aracınıza uygunluğuna göre seçmelisiniz. Mesela aracınızın ağırlığına yakın bir karavanı çekmeye çalışmak büyük bir hata olacaktır. Bu noktada aracınızın yetkili servisinden bilgi isteyebilir, hatta işinizi çok kolaylaştıracağınızı düşündüğüm aracınıza uygun karavanları bulmanızı sağlayan internet sitelerini ziyaret edebilirsiniz. Günümüzde araçların büyük bölümüne karavan bağlanabiliyor. Önemli olan aracınıza uygun karavan modelini bağlamaktır.

MOTOKARAVAN MI, ÇEKME KARAVAN MI?

Aslında bu sorunun doğru cevabını sadece siz verebilirsiniz. Çünkü karavanı hangi amaçla, ne kadar süreyle, genellikle hangi rotalarda, kaç kişi kullanacağınıza göre vereceğiniz cevaplar değişebilir. İşin bir de bütçe kısmı var tabi ama, en önemlisi kişisel zevklerinize ve konfor anlayışınıza göre doğru seçimi yapmak. Kimi insan ikinci bir araç gerektirmediği, kullanımı daha kolay ve pratik olduğundan motokaravan tercih edebilir. Ama bir başkası çekme karavanı daha konforlu ve mantıklı bulabiliyor. Ama son yıllarda nostaljik bir rüzgarında etkisiyle çekme karavan talebinin fazlaca arttığını görebiliyoruz. Peki çekme karavan alırken nelere dikkat etmeliyiz? Her araca takılabilir mi? Ehliyet değişimi gerekir mi?

Ülkemizde genellikle iki çekme karavan tipine rağbet var. İçerisindeki yüklerle maksimum 750 kilogram olan O1, 751-3500 kilogram arasındakiler ise O2 olarak sınıflandırılıyor. Aslında çekme karavanlar römork olarak görülüyorlar ve onay belgesi olmadan trafiğe çıkamıyorlar. Bu nedenle römork yani karavan seçerken ve satın alırken ilk dikkat edilmesi gereken nokta burası.

Örneğin; gördüğü bir fotoğraftan etkilenip veya tamamen hayal gücüyle sanayide kendi zevkine göre bir karavan yapan kişi; “yaptım, oldu!” diyerek yollara çıkamaz. Eğer azami ağırlığı 750 kg altındaysa ve O1 tip onay belgesi mevcutsa o zaman işin rengi değişiyor, römork yani çekme karavan olarak tanımlanıyor. Üreticinin yetki belgelerine sahip olması, projeye göre hareket etmesi gerekiyor. Yani uluslararası üretim detaylarını belirleyen “Tip Onay Belgesi” olmadan araç hiçbir şey ifade etmiyor.

SON DÖNEMİN GÖZDESİ ‘CAMPERVAN’LAR

Çekme karavanlara göre avantajları ve dezavantajları bulunan motokaravanlar da dörde ayrılıyor. Bunlar alkoven, yarı entegre ve tam entegre modelleri ve son dönemde sıkça yollarda gördüğümüz ‘campervan’lar. Türkiye’de genellikle camper veya alkovenli karavanlar tercih ediliyor. 

Camper modeller genellikle panelvan veya minibüslerin karavana dönüştürülmesi ile yapılıyor. 

Böyle bir dönüşüm yapmak istiyorsanız en önemli konu aracın yaşı. Beş yaşını doldurmuş araçlar motokaravana dönüştürüldüğünde ÖTV’den muaf olarak ruhsat sınıfı değiştirilebiliyor. Bu nedenle sıklıkla beş yaşını doldurmuş ikinci el araçlar tercih ediliyor. Bu dönüşümü kendi yapanlar olduğu kadar sizin verdiğiniz bir aracı sizin için dönüştüren firmalarda oldukça yaygın. Her bütçeye göre iç tasarım uygulanabiliyor.
Motokaravanlar için 3.5 tona kadar farklı bir ehliyet gerekmiyor B sınıfı ehliyetle kullanılabiliyor.

Sektör bu kadar hızlı büyüyünce karavan kiralama firmaları da oldukça çoğaldı. İsterseniz 2 kişi isterseniz 6 kişiye kadar yatak kapasitesi olan karavanlar kiralanabiliyor. Tabi her ne kadar firmalar çoğalsa da talep fazlalığı nedeniyle kiralık karavanla tatil yapmak istiyorsanız aylar öncesinden rezervasyonunuzu yapmanız gerekiyor. Günlük ortalama 500 TL’den başlayan kiralık karavanların fiyatları kişi sayısı ve aracın özelliklerine farklılık gösteriyor.

Çekme karavanlarda her zaman hazırda kullanabileceğiniz bir aracınız varken motokaravanlarda böyle imkan yok. Bunun için çoğunda bisiklet veya motosikletler için özel alanlar kullanılıyor. Araçlar çok büyük olduğu için bir yerde acil bir ihtiyaç olduğu zaman toparlanıp gitmek fazla uğraş gerektiriyor.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ