Karagöz yetim kaldı

Karagöz sanatının son büyük ustalarından Orhan Kurt, 87 yaşında vefat etti. Kurt, UNESCO tarafından Yaşayan İnsan Hazinesi ilan edilmişti.

Karagöz yetim kaldı

Bir ömür hayal perdesinin ardında geçti; Gölge oyununun büyük ustası Orhan Kurt, 87 yaşında vefat etti. UNESCO tarafından 2008 yılında Yaşayan İnsan Hazinesi seçilen usta sanatçı, Karagöz’ün yanı sıra güzel sanatların hat ve resim dallarında da eserler verdi. Kurt, Karagöz Musikisinin günümüze aktarılmasında önemli bir rol üstlendi.

Orhan Kurt, dün öğle namazını müteakiben Zincirlikuyu Mezarlığı Camii›nde kılınacak cenaze namazının ardından Feriköy Mezarlığı’nda toprağa verildi. 

UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında, 2008 yılında Türkiye ulusal envanteri seçimlerinde “Yaşayan İnsan Hazinesi” seçilen Kurt’un eserleri geçen yıl 13-27 Mayıs tarihleri arasında Zeytinburnu Kültür Sanat Merkezinde sergilenmişti. ‘Gölgenin Tasarımı’ adlı sergi, büyük usta Orhan Kurt’un sanatseverlerle son buluşması olmuştu. 

SAYGIYLA HATIRLANACAK

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Orhan Kurt’un vefatı nedeniyle taziye mesajı yayımladı. Kurt’u yitirmenin üzüntüsünü yaşadığını dile getiren Avcı, “Karagöz’ün yurt içinde ve dışında tanınmasında ve yaşamasında önemli bir rol oynayan Kurt’un kültürel mirasımıza kattıklarıyla her zaman saygıyla anılacak’ dedi.

Portre/ Orhan Kurt

1930 yılında İstanbul’da doğdu. Uzun süre bir müteahhit firma ile birçok eski eser onarımı ve restorasyonunda bulundu. İstanbul Belediyesi Yapı Tamirat Şubesi’nde 29 yıl çalışarak 1981’de emekli oldu. Karagöz hakkında bilgi edinmeye 1942’de, 12 yaşındayken, baba dostu Binbaşı Niyazi Bey’in evlerindeki gösterisinde yakından izleme imkânı bularak başladı. Niyazi Bey, Orhan Kurt’a tasvir yapmayı ve oyunun özelliklerini öğretmeye uğraştı. 1954 yılında mesut bir tesadüfle büyük usta Ragıp Tuğtekin’le tanıştı. Kendisine 22 yıl talebelik ve çıraklık yaptı ve tek talebesi oldu. 

Türkiye UNİMA’sının (Milletlerarası Kukla ve Gölge Oyunu Birliği Türkiye Milli Merkezi) kurucu ikinci başkanı ve onur kurulu üyesiydi. 40’a yakın ulusal ve uluslararası festivallere katıldı. Romanya Köstence Festivali’nde birincilik ödülü aldı. Mimar Sinan Üniversitesi’nde bir yıl öğretim görevlisi olarak talebe yetiştirdi. 2015 yılında Karagöz’le ilgili bütün yapım ve teknikleri anlattığı “Karagöz’ün Kuralları” kitabını yayımladı. 

 

KAYNAK : STAR GAZETESİ

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ