Kar, virüs öldürmez

Kar yağışının virüsleri öldürdüğüne dair yaygın inanç asılsız çıktı.Uzmanlar Grip virüsünün soğukta sadece yayılma hızı azalır, vücuda girdiğinde virüs hızlıca çoğalır diyor.

Kar, virüs öldürmez

Kar yağışının virüsleri öldürdüğüne dair yaygın inanç asılsız çıktı.Uzmanlar ‘Grip virüsünün soğukta sadece yayılma hızı azalır, vücuda girdiğinde virüs hızlıca çoğalır’ diyor.

HAVALARIN soğumasıyla birlikte başta grip salgını olmak üzere soğuk algınlığı ve enfeksiyon hastalıklarının sıklığında da artış görülüyor. Bu hastalıklardan korunmada aşılanma, kişisel hijyen kurallarına dikkat etme gibi önlemlerin yanında bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için yeterli ve dengeli beslenme de oldukça önemli yer tutuyor. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Neşat Bozkurtgil, şunları dile getirdi: 

ANTİBİYOTİK ETKİSİ 
Grip, özel bir tedavi olmasa bile kendiliğinden iyileşebilir.  Viral bir hastalık olduğu için antibiyotikler tedavide etkili değildir. Antibiyotik kullanımı fayda sağlamayacağı gibi zarar da verebilir. Risk grubundaysa hastalık süresini kısaltıp, komplikasyonları önlediği bilinen ‘’Antiviral” ilaçlar doktor önerisiyle kullanılmalıdır. Karın havadaki virüsleri öldürdüğüne dair toplumun bir kesimindeki inanış gerçeği yansıtmıyor. İnfluenza tüm hava koşullarında varlığını sürdürülebilir. 

C VİTAMİNİ YETMEZ
Virüslerin soğukta sadece yayılma hızı azalır, vücuda girdiğinde ise vücut ısısıyla aktive olur ve hızlı biçimde çoğalmaya başlar. Bu nedenle uzun süreli kar yağışlarının ardından da tedbiri elden bırakmamak gerekir. C vitamininin gribe karşı faydalı olduğu sonucuna sınırlı çalışmada ulaşılmış. C vitamininin adeta mucizevi şekilde yararlı olduğu yönünde söylenenlerin ne yazık ki bilimsel bir gerçekliği yok. “Bol C vitamini alırsanız grip olmazsınız” veya “bol C vitamini alırsanız grip geçer” gibi söylemlerin bilimsel bir gerçekliği yok. 

Bu önlemleri mutlaka alın

Mutlaka kişisel korunma önlemleri alınmalıdır. Öncelikle hasta olduğu bilinen kişilere 1.5 metreden daha fazla yaklaşmamak öncelikli önlemlerden biridir.  Sadece hasta bakımına yardımcı olan kişiler ve sağlık personeli için ağız ve burnu da kapatan uygun basit maskeler kullanmak faydalı. Hastanın çevresi ve kullandığı eşyalara temas  durumlarında mutlaka ellerin sabunlu suyla yıkanması en etkili korunma yöntemlerinden biridir. Hasta odaları havalandırılmalı ve çevresinin temizliği yapılmalıdır. Özellikle kullandığı kağıt mendil ve peçete gibi eşyalar uygun  bir şekilde toplanıp çöpe atılmalı ortalıkta bırakılmamalıdır. Sağlam kişilerin kendisini koruduğu kadar hastalar da hastalığı bulaştırmamak için kişisel önlemler almalıdır. Aksırırken, öksürürken mutlaka ağızlarını ve burunlarını kapatabilecek şekilde kağıt peçete, mendil kullanabilirler veya kollarını dirsek hizasından ağız ve burnu kapatacak şekilde tutarak damlacıkların çevreye yayılmasını önleyebilirler. 

KAYNAK : gunes.com

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ