Kapadokya’nın uzaydan görülen heykelleri

Avustralyalı heykeltıraş Andrew Rogers tarafından Kapadokya’ya yapılan ve gökyüzünden bile fark edilen heykeller, keşfedilmeyi bekliyor. Eserleri Google Earth’te görülebilen Rogers’in, Kapadokya’da insanın tarihteki kültürel gelişimi ile bölgenin değerlerini yansıtan çalışmasında “at, Kibele heykeli, seten taşı (düven taşı), melek yüzlü kuş, hayat ağacı, çift gövdeli tek başlı aslan, taş devri ve ilk tapınak” adını verdiği heykeller bulunuyor.

Kapadokya’nın uzaydan görülen heykelleri

Kapadokya’da Avustralyalı heykeltıraş Andrew Rogers tarafından 2007 ve 2009 yılında yapılan heykeller, gökyüzünden bile görülebilen büyüleyici görünümüyle keşfedilmeyi bekliyor. Heykeltıraş Rogers, 13 ülkeyi kapsayan “Hayatın Ritmi Projesi” kapsamında farklı ülkelerde insan yaşamından izler taşıyan heykeller yaptı.

Proje kapsamında Türkiye’de Nevşehir’in Göreme beldesindeki Karadağ’ın farklı noktalarında çalışma yapan Rogers, bölgenin tarihi ve doğal güzelliklerini semboller halinde eserlerine yansıttı.

Eserleri Google Earth’te görülebilen Rogers’in, Kapadokya’da insanın tarihteki kültürel gelişimi ile bölgenin değerlerini yansıtan çalışmasında “at, Kibele heykeli, seten taşı (düven taşı), melek yüzlü kuş, hayat ağacı, çift gövdeli tek başlı aslan, taş devri ve ilk tapınak” adını verdiği heykeller bulunuyor.

Rogers’in çift gövdeli aslan heykeli.

Kainata taşlarla fısıldayan adam

Bölgeye hakim tepelerden görülebilen heykeller, zorlu ulaşım imkanları nedeniyle sınırlı sayıda yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor. Karadağ mevkisine ulaşımı kolaylaştıracak yol yapılması halinde, bölgenin daha fazla kişiyi misafir edebileceği belirtiliyor.

Rogers’in yaptığı heykellerden biri, üzerindeki yaldız sayesinde güneşin batışında parlamasıyla dikkati çekiyor.

Dünyada “Kainata taşlarla fısıldayan adam” olarak da bilinen Rogers’in, daha önce yaptığı eserler arasında İsrail Arava Çölü, Şili Atacama Çölü, Bolivya Altiplano Bölgesi, Sri Lanka Krunegala Bölgesi, Avustralya’nın Geelong yöresi, İzlanda’nın Akureyri noktası, Çin’deki Gobi Çölü’nde ve Hindistan’daki dev heykeller yer alıyor.

Hatay Arkeoloji Müzesi ‘en büyük’ olma yolunda

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Hatay’daki kazılarda ortaya çıkarılan mozaikten sikkeye, pişmiş toprak kaplardan ünik eserlere kadar kentteki zenginliğin yansıtıldığı Hatay Arkeoloji Müzesi, yerli ve yabancı misafirlerin ziyaret ettiği en önemli yerlerin başında geliyor.Samandağ ilçesindeki Üçağızlı Mağarası’nda yapılan kazılarda ortaya çıkarılan eserlerle günümüzden 43 bin yıl öncesinden insanın öyküsünün farklı teknolojik yöntemlerle anlatıldığı ve adeta geçmişe yolculuk yapılan müzenin ikinci etabının tamamlanıp ziyarete açılması için çalışmalar sürüyor. Mozaik koleksiyonunun sergilendiği en büyük müzeHatay Arkeoloji Müzesi Müdürü Nilüfer Sezgin, yaptığı açıklamada, 2014 yılının aralık ayında bir bölümü açılan müzenin ikinci etabının da bu yıl sonunda tamamlanmasının hedeflendiğini kaydetti.Yaklaşık 53 bin dönüm arazi üzerine kurulu olan müzenin 33 bin metrekare kapalı alanının bulunduğunu ve bunun 11 bin 700 metrekaresinin sergi salonu olduğunu ifade eden Sezgin, şu an 5 bin metrekarenin ziyaretçiler tarafından gezilebildiğini söyledi.Ziyarete açık olan bölümde medeniyetlere ev sahipliği yapmış Hatay’daki kazılarda gün yüzüne çıkarılan ve birçoğu ünik olan eserlerin ve birbirinden güzel mozaiklerin yer aldığını vurgulayan Sezgin, şöyle devam etti:”Daha önce yer sıkıntısı nedeniyle eserlerimizin birçoğunu sergileyemiyorduk. Bu müze açılında eserlerimiz daha güzel ortamda ziyaretçilere açıldı. Müzemizin ikinci etabında çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor. Hatay Arkeoloji Müzesi’nin ikinci etabı da bittiğinde burası dünyada mozaik koleksiyonunun sergilendiği en büyük müze olacak. Yaklaşık 2 bin 500 metrekare mozaik sergilendiğinde biz bu unvanı almış olacağız.”

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ