Kalıtsal hastalığı olan çiftlere tüp bebek desteği

Sağlık Bakanlığı; talasemi, hemofili ve SMA gibi kalıtsal hastalığı bulunan veya bu hastalıkları taşıyan çiftlere, sağlıklı bebek sahibi olabilmeleri için tüp bebek desteği sağlayacak.

Kalıtsal hastalığı olan çiftlere tüp bebek desteği

Genetik kan hastalıkları ile mücadele kapsamında, Sağlık Bakanlığı yeni bir düzenlemeyi hayata geçiriyor. TBMM gündeminde yer alan kanun tasarısında, talasemi, hemofili ve SMA gibi kalıtsal bir hastalığı olan veya taşıyıcı olduğu bilinen çiftlerin sağlıklı çocuk sahibi olmalarına yönelik, “tüp bebek” tanı ve tedavilerinin finansman desteği yer alacak.  Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Elif Güler Kazancı, kalıtsal kan hastalıkları içerisinde talaseminin en sık görülen rahatsızlıklardan birisi olduğunu belirterek, “Türkiye’de 1 milyon 600 bin taşıyıcı ve yaklaşık 6 bin talasemi hastasının olduğu biliniyor” dedi. 

EVLİLİK ÖNCESİ TEST 

Özellikle evlilik öncesi çiftlere talasemi testi yapılmasıyla bireylerin taşıyıcı olduklarını öğrenebileceklerini dile getiren Kazancı, “Koruyucu önlemlerle bu hastalar tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olabilirler. Talasemili çocuklar ömür boyu kan nakline bağlı bir hayat yaşarken alınan bu kana bağlı olarak da vücutta iç organlarda karaciğer, pankreas, kalp ve beyinde demir birikiyor. Hastalık aynı zamanda karaciğer, kalp yetmezliği, büyüme ve gelişme geriliğinin yanı sıra infertiliteye (kısırlık) neden olmakta.” ifadelerini kullandı.

81 iLDE TARAMA 

Bakanlık olarak tarama programlarına çok önem verdiklerinin altını çizen Kazancı, “Bu yıl itibarıyla tüm illerde, evlilik öncesi talasemi tarama testlerini yaygınlaştıracağız. İnsanların talasemiye farkındalığını artırarak, sağlıklı çocukların dünyaya gelmesini sağlayacak koşulların oluşmasını sağlamaya yönelik adımlar atıyoruz. Tarama testleri şu anda 41 ilde yapılıyor ve 81 ile yaygınlaştırılmasını sağlayacağız. Ayrıca hastaların çocukluktan itibaren takip edilebilmeleri için talasemi merkezleri oluşturmayı da hedefliyoruz” dedi.

KAYNAK : STAR GAZETESİ

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ