Kabuklu yer fıstığının faydaları! Haftada 4 kez defa tüketirseniz…

Çerez olarak tüketilen aynı zamanda tatlılara lezzet katmak için kullanılan kabuklu yer fıstığı faydaları saymak bitmiyor. Bilimsel olarak “Arachis Hypogea” olarak bilinen yer fıstığı; nugat ve gofret gibi çeşitli ürünlerde sıkça kullanılır. Dünya genelinde yer fıstığı nadiren çiğ yenir. Bunun yerine, çoğunlukla kavrulmuş ve tuzlanmış olarak veya fıstık ezmesi olarak tüketilir. İşte kabuklu yer fıstığı hakkında bilinmeyenler ve sağlık açısından faydaları…

Kabuklu yer fıstığının faydaları! Haftada 4 kez defa tüketirseniz…

Ana vatanı Güney Amerika olan ancak Türkiye’de üretimi gittikçe artan yer fıstığı, besin değerleri açısından çok zengindir. Protein, yağ ve E vitamini açısından zengin bir besin olan fıstıkta B grubu vitaminler ile fosfor, magnezyum, potasyum, sodyum ve kalsiyum mineralleri de bulunuyor. Yer fıstığı vitamin ve mineral açısından çok zengin olan sağlık için oldukça faydalı bir kuruyemiştir. 100 gr. yer fıstığı 26 gr. protein içeriği sayesinde protein oranı da çok yüksektir…

 

 

İŞTE KABUKLU YER FISTIĞININ TÜM FAYDALARI

 

 

Mide ve kolon kanserinde kabuklu fıstığın etkili bir koruyucu olduğunu ortaya koymuştur.

Yer fıstığının içerisindeki polifenolik asitler sinir sağlığı için faydalıdır. Bu nedenle sinirlerle alakalı tüm hastalıklara karşı koruyucudur. Alzheimer hastalığı bunlardan sadece birisidir. Yaşlılığın getirdiği sinir tahribatında da yer fıstığı etkilidir.

İçerdiği protein ve amino asitler sayesinde vücudun normal ve sağlıklı büyümesi için önemlidir.

Yer fıstığının glisemik endeksi 14’tür ve glisemik oranı yalnzıca birdir. Bu çok düşük olarak sayılmaktadır ve bu sayede yer fıstığı kan dolaşımında şekerin çözülmesini azaltarak, şeker hastalığı riskini azaltır.

Yer fıstığı tohumunda bol miktarda riboflavin, tiyamin, ve E vitamini bulunur.

Alzheimer hastalığı, genelde 60 yaş üstü insanlarda görülen ve nedeni tam olarak bilinmeyen bir hastalıktır. Nedeni tam olarak bilinmediği için de, maalesef bir tedavisi yoktur. Alzheimer hastalığı, beyin dokusuna zarar vererek kişinin sosyal ve zihinsel becerilerini gerektiği gibi kullanmasını engellemektedir.

Fazla miktarda yağ içerir ancak bu yağlar vücudumuz için faydalıdır. İçerdiği yağlar tekli doymamış ve doymamış yağlardır.

Postasyum, magnezyum, bakır, kalsiyum, demir, selenyum ve çinko gibi vücut için çok gerekli vitaminleri içeriğinde barındırır.

HAFTADA EN AZ 4 DEFA BİR AVUÇ DOLUSU YERSENİZ…

Düzenli ve orantılı tüketimi sonucunda yer fıstığı, kalp ve damar sağlığınız için, içerdiği birçok faydalı yağ asitleri nedeniyle oldukça faydalıdır.

Bu nedenle haftada en az 4 defa, bir avuç dolusu yer fıstığını veya başka bir yemişi, kalp sağlığınızı korumak için tüketin.

YER FISTIĞININ BESİN DEĞER

Gayet besleyici olan yer fıstığının 100 gramında 567 kalori vardır ve %7’si sudur. Ayrıca diğer besin içerikler aşağıdaki gibidir:
25.8 gram Protein
16.1 gram Karbonhidrat
4.7 gram Şeker
8.5 gram Lif
49.2 gram Yağ
6.28 gram doymuş yağ
24.43 gram doymamış yağ
15.56 gram çoklu doymamış yağ
15.56 gram Omega-6

KABUKLU YER FISTIĞININ ZARARI VAR MI?

Yer fıstığının sağlık açısından çok sayıda faydası olduğunu detaylı olarak yazımızda ele aldık. Ancak fıstığın sağlık açısından birçok faydasının olmasının yanında ürününün fazla ve bilinçsiz tüketilmesi gibi durumlardan kaynaklanan zararları vardır. Bu zararlar kişinin sağlık durumu ile yakından ilgilidir. Özellikle kolesterol konusunda farklı görüşler vardır. Bu yüzden kolesterol sorunu olan kişilerin doktorların danışarak fıstık tüketmeleri önerilmektedir.

KAYNAK : Haber7

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ