İstanbul’un rutubeti ekmekleri bozuyor

Ekmek Sanayii İşverenler Sendikası Genel Sekreteri Cihan Kolivar, günübirlik tüketim için üretilen ekmekte sadece un, su, maya ve tuz kullanıldığını, hiçbir katkı maddesi bulunmadığını ve katkı maddesinin fırıncıya ek masraf getirdiğini belirterek, “Raf ömrü uzun, ambalajlı ekmeklere dikkat edilmeli. Bu ekmeklerde katkı maddesi kullanılıyor” dedi. Kolivar, İstanbul’daki rutubet nedeniyle ekmeklerin bayatladığını kaydetti.

İstanbul’un rutubeti ekmekleri bozuyor

Ekmek Sanayii İşverenler Sendikası Genel Sekreteri Cihan Kolivar, Adana’da bir firma tarafından üretilen ekmekte genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) kullanıldığı iddiasına ilişkin yaptığı açıklamada, İstanbul’da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ekiplerinin ciddi denetimleri bulunduğunu, GDO’lu katkı maddesi kullanılma ihtimalinin çok az olduğunu söyledi.

Kolivar, günübirlik tüketim için üretilen ekmekte sadece un, su, maya ve tuz kullanıldığını belirterek, “Bu ekmekte hiçbir katkı maddesi olmaz. Zaten katkı maddesi fırıncıya ek masraf getiriyor.” dedi. İstanbul’daki fırıncıların günde ortama 2 bin 500 ekmek ürettiğini bildiren Kolivar, bunların yüzde 30’unu fırıncıların sattığını, kalan yüzde 70’lik kısmının ise bakkal, market, restoran ve lokanta gibi yerlere verildiğini söyledi.

’14 bin 600 lira para cezası var’

Cihan Kolivar, GDO’lu katkı maddesi kullanılması halinde para cezasının 14 bin 600 lira olduğunu belirterek, denetimin ciddi şekilde yapıldığını, bu yüzden GDO’lu katkı maddesinin rahat bir şekilde kullanılamayacağını savundu. İstanbul genelinde faaliyet gösteren fırın sayısının 3 bin 500’e ulaştığını bildiren Kolivar, bunların yaklaşık üçte birinin, yani bin 100’ünün ruhsatsız olduğunu, buralardan ekmek alırken daha dikkatli olunması gerektiğini bildirdi.

Ekmekte GDO’lu soya iddiasına soruşturma

Alınan bilgiye göre, kentte bir firma tarafından üretilen ekmeğin geç bayatlamasını sağlayan bir katkı maddesinin GDO’lu soya içerdiğinin iddia edilmesi üzerine başsavcılık harekete geçti.Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iddialara ilişkin soruşturma başlatıldı.İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerinin de kentteki bazı pastane ve ekmek fabrikalarındaki ürünlerden numuneler aldığı öğrenildi.EKMEK KATKI MADDESİNDE GDO İDDİASIAdana’da bir firma tarafından üretimi yapılan ve ekmeği olduğundan hacimli gösteren ve geç bayatlatan ‘ekmek katkı maddesi’nden GDO’lu soya çıktığı iddia edilmişti. Üretimi yapan firma Adana’da 100 fırından 80’ine bu ürünü sattığını iddia ederken, uzmanlar, “GDO’lu soya sadece yem amaçlı olarak ülkemize girebiliyor. İnsan gıdası olarak kullanılması yasaktır. Ancak kötü niyetli kişiler bunu insan gıdalarında kullanabiliyor. Ancak ekmek ile ilgili daha önce böyle bir durumla karşılaşmamıştık” demişti.

Rutubet yüzünden bayatlıyor

Kolivar, İstanbul’da rutubetin etkisiyle ekmeklerin hızlı bir şekilde bayatladığını ifade ederek, raf ömrü uzun, ambalajlı ekmeklere dikkat edilmesi gerektiğini, bu ekmeklerde katkı maddesi kullanıldığını söyledi. İstanbul’da rutubet nedeniyle bazı üreticilerin ekmeğin raf ömrünü uzatmak için katkı maddesi kullandığını iddia eden Kolivar, şunları kaydetti:
“Ambalajlı, raf ömrü uzun ekmeklerde günübirlik ekmeklerde kullanılmayan katkı maddeleri olabiliyor. Bu yüzden sokaklarda, cami önlerinde, pazar yerlerinde satılan, ruhsatsız ve merdiven altı diye tabir edilen fırınlardaki ürünlerden mümkün olduğunca uzak durulmalı. Raf ömrü uzun ekmekleri alırken doğru katkı maddesinin kullanıldığından emin olmak isteyen vatandaşlarımız ruhsatlı, kaçak olmayan fırınlardan ekmeklerini almalı. Vatandaşlarımız hijyeni olmayan fırınları ve satış yerlerini Alo 174 Gıda Hattı’nı arayarak bildirsin.”
112 üründe GDO tespit edildi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, ekmekte genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) kullanıldığı iddiasına ilişkin, “Hem katkı maddesi üreten firmadan hem de ekmek ve unlu mamuller üreten işletmelerden numuneler alınmıştır. En kısa zamanda laboratuvar sonuçları belli olacak ve kamuoyumuzla paylaşılacaktır” ifadesini kullandı.Çelik, bir yayın organında yer alan “ekmek üretiminde GDO’lu katkı maddesi kullanıldığına” yönelik haber üzerine yazılı açıklamada bulundu.Gıda arzı kadar güvenliğinin de son derece önemli olduğuna dikkati çeken Çelik, Bakanlık olarak 6 bin 600 personelle sürekli gıda denetimi yaptıklarını ifade etti.Çelik, 15 bin 600 denetimde çeşitli uygunsuzluklar tespit edildiğini belirterek, 75 milyon lira para cezası kesildiğini vurguladı.”Ülkemizde GDO kullanımı kesinlikle yasaktır”Başta Avrupa ve ABD olmak üzere pek çok ülkede GDO kullanımının belirli ölçülerde serbest olmasına karşın Türkiye’de yasaklandığına dikkati çeken Çelik, şunları kaydetti:”Ülkemizde GDO kullanımı kesinlikle yasaktır. Aykırı davrananlara 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası öngörülmektedir. Bu çerçevede, 2016 ve 2017 yıllarında 12 bin 286 GDO denetimi yapmış bulunuyoruz. Bu denetimlerde soya içeren 112 üründe GDO tespit edildi. İlgililer hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur. Bu arada, 2016 ve 2017 yıllarında Adana’da 29 GDO denetimi yapılmıştır. Bunlardan, sadece birinde, etsiz kıyma olarak tarif edilen soya eti kıyması denetiminde GDO tespit edilmiştir ve öngörülen cezai işlemler yapılmıştır. Öte yandan haberde bahsi geçen katkı maddesi üreten firmaya şimdiye kadar 8 gıda denetimi yapılmıştır. Bu denetimlerde herhangi bir olumsuzluk tespit edilmemiştir. Ayrıca bu firmaya, soya ham maddesi temin eden tedarikçi firmaya da GDO denetimi yapılmıştır. Bu denetim neticesinde de herhangi bir olumsuzlukla karşılaşılmamıştır.”Gündeme gelen haber üzerine hem katkı maddesi üreten firmadan hem de ekmek ve unlu mamuller üreten işletmelerden numuneler alındığını belirten Çelik, laboratuvar sonuçlarını en kısa sürede kamuoyuyla paylaşacaklarının altını çizdi. Çelik, “Vatandaşlarımız müsterih olsun, hiç kimsenin halkımızın en temel besin maddesi ekmek ile oynamasına izin vermeyiz” ifadesini kullandı. Ekmekte tarım ilacı var mı?

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ