İstanbul’a iki yeni metro hattı! İmzalar atıldı

Anadolu yakasının ulaşımını rahatlatacak Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli ve Sarıgazi-Taşdelen-Yenidoğan metro hatlarının sözleşmeleri törenle imzalandı.

İstanbul’a iki yeni metro hattı! İmzalar atıldı

Anadolu yakasının ulaşımını rahatlatacak  Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli ve Sarıgazi-Taşdelen-Yenidoğan metro hatlarının  sözleşmeleri, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın da katıldığı  törenle imzalandı. 
 
Saraçhane’deki belediye binasında düzenlenen törende konuşan Topbaş,  raylı sistem yatırımlarına hız kesmeden devam ettiklerini söyledi.
 

İstanbul’un ulaşımı için çok önemli olan iki yeni metro hattının  sözleşmesini imzalamanın mutluluğunu yaşadıklarını anlatan Topbaş, “İstanbul için  çok önemli olan, ulaşımda yeni katkı sunacak metro hattımızın sözleşmesini  imzalamak üzere birlikteyiz. ‘İstanbul’umuza hayırlı olsun’ diyorum. İnanıyorum  ki 2020 yılı içerisinde hizmete sunulacak ve böylece insanlarımız İstanbul’un bir  ucundan diğer ucuna rahatlıkla erişebilecek.” şeklinde konuştu.
 
Topbaş, İstanbul’da 2004’te 11 milyon civarında olan günlük  hareketliliğin neredeyse 30 milyonlara geldiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle  sürdürdü:
 
“Yakın gelecekte bu 45-50 milyonları bulacaktır. Bu nedenle biz de  İstanbul’un ulaşım sistemlerini öncelikli ve ağırlıklı noktaya koyduk. Bir kentin  ulaşım sistemleri ne kadar doğru ve düzenli ise o şehirdeki yaşam o kadar  kaliteli, rekabet gücü o kadar fazla ve istihdama açılan pencereler o kadar çok  olur. Biz de bütçemizin büyük bir bölümünü, yüzde 50 civarında yatırım  imkanlarımızı ulaşıma ayırdık. 13 yıl içerisinde İstanbul’da 42 milyar hatta 43  milyara yakın sadece ulaşıma yatırım yaptık. 2017 itibarıyla da 5 milyar lira  civarında ulaşımla ilgili yatırım programımız var.”
 
Göreve geldiğinde İstanbul’da 45 kilometre civarında raylı sistem  olduğunu hatırlatan Topbaş, “Şu anda aktif olarak takriben 150 kilometre, inşaatı  devam eden de 197 kilometre var. İhalesini yaptığımız toplam 82 kilometrelik 6  hattımız var. Arkasından da artı 72 kilometrelik bir hattımız devreye giriyor.  Bunlarla birlikte hedefe koyduğumuz 400 kilometreleri aşmak değil, onun ötesinde  hatta 776 demiştik, onun da ötesinde bin kilometreyi aşan bir raylı sistem  İstanbul’a konulduğu zaman maksimum yarım saat mesafede insanların toplu  taşımaya, metroya erişebilmeleri ve kentin her noktasına ulaşabilmeleri mümkün  olacak. Bu bir hayal değil gerçek. Yerin altında milyonlarca insan, İstanbul’un  her noktasına erişebilme imkanı bulacak.” diye konuştu.
 
“Çekmeköy, Sancaktepe ve Sultanbeyli bölgelerinden geçiyor”
 
Topbaş, şu anda ihalesini yaptıkları ve sözleşmesi imzalanacak hattın  aslında iki hattan oluştuğunu aktardı. Çekmeköy, Sancaktepe ve Sultanbeyli’den  geçecek bu iki hattın bu ilçelerden şehir merkezine ulaşımı kolaylaştıracağına  dikkati çeken Topbaş, hattın 2020’de hizmete gireceğini söyledi.
 
Kadir Topbaş, “Öncelikli olarak şehir merkezinden başladık. En  yoğunluk neredeyse, talep nerede fazlaysa oradan başlayarak dışa doğru  gitmekteyiz. Burada iki hat var ki çok önemli. Çekmeköy, Sancaktepe ve  Sultanbeyli bölgelerinden geçiyor. Dünyada bu ölçekte metro yapan bir belediye  yok. Biz bir an önce kentin ulaşım sistemini çözmek için bu fedakarlığı yaptık.  Çalışmalarımızı buna göre düzenledik. İki hattımız toplam 17,85 kilometrelik bir  hat. Bugün imza atacağımız iki hattın maliyeti 2 milyar 342 milyon lira.” dedi.
 
Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy metro hattının gecikme nedenine de değinen  Topbaş, sözlerini şöyle tamamladı:
 
“Dünyada birkaç şehirde insansız metro sistemi çalışıyor. Bunlardan  biri de İstanbul. insansız sistemin çalıştırılmasının testleri çok uzun sürüyor.  Öyle bir sistem kuruyorsunuz ki durmuyor. Her şeyde sistem tamamen otomatik  çalışıyor. Çok denemeler yapıldığı için bazı gecikmeler ortaya çıkıyor.  Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy hattının gecikmesinin nedeni bu. Biz oraya normal bir  sistem koysaydık birkaç ay önce açmıştık. Ama dedik ki çok ileri teknoloji olsun.  Son model imalatlar bunlar. Dünyada örneği olmayan imalatlar. Biz devamlı vagon  alıyoruz. Vagonların en önemli aksamı yazılım kısmı. Biz devamlı tedarikçi değil,  bu teknolojiyi Türkiye’ye nasıl getiririz, bunu düşündük. Ve şu anda ASELSAN ile  bu yazılımı yani beyin kısmını yapma konusunda üçüncü aşamaya geldik. Türkiye’de  ilk kez bu yazılımı yapmış olacağız.”
 
Konuşmanın ardından 10,9 kilometrelik Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli  ve 6,95 kilometrelik Sarıgazi-Taşdelen-Yenidoğan metro hatlarının sözleşmesi  imzalandı.
 
Törene, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hayri Baraçlı,  Genel Sekreter Yardımcısı Eyyüp Karahan, Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz,  Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, yüklenici firmalar Doğuş İnşaat,  Özaltın İnşaat ve Yapı Merkezi İş Ortaklığı şirketlerinin yöneticileri katıldı.
 
Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli Metro Hattında 9 istasyon
 
10,9 km’lik Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli Metro Hattı, inşaatı devam  eden Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy Metro Hattı’nın kuyruk tüneli sonundan başlayıp,  sırası ile Meclis Mahallesi, Sarıgazi (entegrasyon istasyonu), Şehir Hastanesi,  Abdurrahmangazi, Samandıra, Veysel Karani, Hasanpaşa ve Sultanbeyli  istasyonlarından geçerek, Sultanbeyli TEM yolu kenarında kuyruk tüneli bitişinde  son bulacak.
 
Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli Metro Hattı ile Sarıgazi-Taksim 49,5  dakika , Sarıgazi-Kadıköy 31 dakika, Sarıgazi-Kozyatağı 18 dakika,  Sarıgazi-Sabiha Gökçen Havalimanı 28 dakika, Sarıgazi-Sultanbeyli 13 dakika,  Sarıgazi-Tuzla 48 dakika, Sarıgazi-Üsküdar 33 dakika, Sarıgazi-Yenikapı 42  dakika, Sultanbeyli-3. Havalimanı 89 dakika, Sultanbeyli-Taksim 62,5 dakika,  Sultanbeyli-Yenikapı 55 dakika, Sultanbeyli-Üsküdar 46 dakika sürecek.
 
Hastane-Sarıgazi-Çekmeköy Taşdelen-Yenidoğan Metro Hattı, 6  istasyondan oluşacak
 
6,95 kilometrelik Hastane-Sarıgazi-Çekmeköy Taşdelen-Yenidoğan Metro  Hattı ise Hastane İstasyonu öncesinde yer alan kuyruk tünellerinden başlayarak  sırasıyla Hastane, Sarıgazi (entegrasyon istasyonu), Aydınlar, Güngören, Taşdelen  İstasyonlarından geçip, Yenidoğan İstasyonu kuyruk tüneli bitişinde son bulacak.
 
Hastane-Sarıgazi-Çekmeköy Taşdelen-Yenidoğan Metro Hattı  ile Yenidoğan-Ümraniye 28 dakika, Yenidoğan-Üsküdar 40 dakika, Yenidoğan-Yenikapı  49 dakika, Yenidoğan-Kadıköy 38 dakika, Yenidoğan-Sabiha Gökçen Havalimanı 35  dakikaya inecek.

KAYNAK : Haber7

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ