İskilipli Atıf Hoca vefatının 91’inci yılında anıldı

İstiklal Mahkemesi tarafından Ankara’da 1926 yılında idam edilen İskilipli Atıf Hoca, ölümünün 91’inci yılında Çorum’un İskilip ilçesindeki kabri başında anıldı. Kızının ve eşinin mezarı görmeden vefat ettiğini söyleyen Atıf Hoca’nın torunu Ahmet Faruk İmal, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2010 yılında TBMM kürsüsünden Atıf Hoca’nın ismini zikretmesi üzerine mezar yerinin açıklandığını ve kabir yapıldığını anlattı.

İskilipli Atıf Hoca vefatının 91’inci yılında anıldı

İskilipli Atıf Hoca, ölümünün 91’inci yılında Çorum’un İskilip ilçesindeki kabri başında anıldı. Atıf-Derneği tarafından çeşitli sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla organize edilen program, İskilip ilçesindeki Gülbaba Mezarlığı’nda bulunan İskilipli Atıf Hoca Anıt Mezar ve Külliyesi’nde Kur’an-ı Kerim okunmasıyla başladı. Törene katılanlar Atıf Hoca’nın kabri başında dua etti.

‘Bugünleri gösteren Allah’a hamd olsun’

İstiklal Mahkemesi tarafından Ankara’da 1926 yılında idam edilen İskilipli Atıf Hoca’nın kabrinin bulunarak İskilip’e getirilmesini sağlayan eski milletvekili Mehmet Sılay, burada yaptığı konuşmada, Atıf Hoca’nın mezarını 6-7 yıl boyunca 15 kişiyle aradıklarını, 2008 yılında Ankara’da bulup İskilip’e taşıdıklarını söyledi.

Atıf Hoca’nın naaşının bulunması ve nakledilmesini bir süre gizlediklerini anlatan Sılay, “82. vefat yılında DNA testi yapılmış olarak buraya geldiğimizde dönemin belediye başkanı Orhan Öztürk elimizden tuttu. Gülbaba Mezarlığı’nda bir trafonun arkasına getirip, defnettik. Çünkü hala bir çekincemiz vardı. Naaşının bulunması ve nakledilmesi sırasında yapılan tüm işlemler deşifre olmamıştı. 82 sene sonra cenaze namazını belediye başkanımız, torunu ve iki belediye işçisi kardeşimizle 4 kişiyle kılabildik. Bugünleri bizleri gösteren Allah’a hamd olsun. Allah rahmet eylesin” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan kürsüde adını zikredince mezar yeri açıklandı

Atıf Hoca’nın torunu Ahmet Faruk İmal de kendilerinin 20-30 yıl boyunca Atıf Hoca’nın mezarını aradıklarını ancak bir sonuca ulaşamadıklarını belirtti. Araştırma yaptıkları süreçte büyük zorluklar yaşadıklarını dile getiren İmal, şunları kaydetti:

“Bugün gibi hatırlıyorum, 22 Nisan 2008 günüydü. Mehmet Sılay hocam bizi ulaştı. Hayatımızın en büyük hediyesini verdi. 20-30 yıl boyunca Atıf Hoca’nın mezarının araştırmasını yaptık. İkinci bir 28 Şubat beklentilerinin olduğu, hatta bu beklentiyle malum kesimlerin elini ovuşturduğu bir dönemdi. Parti kapatma davaları açılmış, yine post modern bir darbenin beklendiği günlerdi. İşte bu ortamda mezarı bulundu ve İskilip’e getirildi. O günler içerisinde bir çok insana zarar gelmemesi için gizli kapaklı buraya defnettik. Açıklayamadık da. Yaklaşık 2 yıl kabir orada kaldı. Dönemin Başbakanı, şu anki Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın 2010 yılında TBMM kürsüsünden Atıf Hoca’nın ismini zikrettiği gün açıklanmaya karar verildi ve o günden bu tarafa anlamlar yüklü bir kabir buraya yapıldı.”

İskilipli Atıf Hoca mezarı başında anıldı.
Kızı ve eşi mezarı görmeden öldü

Kızı ve eşinin Atıf Hoca’nın mezarını göremeden öldüklerine dikkati çeken İmal, “Kabrinin nerede olduğunu bilmeden, mezarı başında bir fatiha okuyamadan bu dünyayı terk edip gittiler. Onun ölümünü bile 1926 yılında bir cümlelik bir telgrafla öğrendiler. İçişleri Bakanlığına başvururlar ve bir ay sonra ‘Hoca Atıf vefat etmiştir’ şeklinde tek cümlelik bir telgraf geliyor. ‘Biz öldürdük’ falan demiyorlar. Kazayla oldu, kalp krizinden vefat etmiş gibi tek cümlelik bir telgrafla cevap veriyorlar ama bugün herkes burada. Devlet üzerine düşeni yaptı” dedi.

Atıf Hoca hakkında herkesin doğru ya da yanlış bir şeyler bildiğini ancak dedesinin en az tanındığı yerin İskilip olduğunu ifade eden İmal, 5 yıl önce kurulan Atıf-Der tarafından Türkiye genelinde gerçekleştirilen etkinliklerle Atıf Hoca’nın tanıtıldığı ve anlatıldığını söyledi.

Atıf Hoca ve şehitler için dua edildi

Mezarlıktaki anmanın ardından Şeyh Yavsi Camisi’nde Atıf Hoca ve şehitler için mevlit okutuldu. Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan mevlitte Atıf Hoca ve şehitler için dua edildi.

Törene Merkez Valisi Orhan Öztürk, AK Parti Çorum milletvekilleri Ahmet Sami Ceylan ve Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un eşi Sevgi Kurtulmuş, İskilip Belediye Başkanı Recep Çatma, Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Mürsel Turbay, AK Parti Çorum İl Başkanı Mehmet Karadağ ile akademisyenler katıldı.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ