İşaret diliyle hutbe

Erzincan’daki Terzibaba Camisi’nde başlatılan uygulama kapsamında cuma hutbesi, işitme engellilere işaret diliyle aktarılıyor.

İşaret diliyle hutbe

İl Müftülüğü tarafından işitme engellilerin de cuma hutbesini anlayabilmesi için hayata geçirilen uygulama, Terzibaba Camisi’nde başlatıldı. İşitme Engelliler Erzincan Dernek Başkanı Mehmet Ali Yeniçeri, cuma namazında okunan hutbeyi işitme engellilere işaret diliyle aktarıyor. Cuma namazı sonrasında işitme engelliler uygulamadan memnun kaldıklarını söyledi.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yaptığı en önemli işlerden birinin bu uygulama olduğunu söyleyen İl Müftüsü Yavuz Karabayır, “Baş tacımız değerli engelli kardeşlerimizde rahatlıkla camilerde bulunabilmeler, camilere gidebilmeleri fiziki tedbirlerin alınabilmesi ve aynı zamanda da yapılan vaazların ve hutbelerinde kendileri tarafından artık rahatlıkla dinleyebilmeleridir. Bu vesile ile daha önceki yıllarda olduğu gibi engelli kardeşlerimiz için Kur’an kurslarımız ve özel sınıflarımız devam ediyor. Bu manada eğitim veren kardeşlerimizi de eğitimlerine özen gösteriyoruz. Mehmet Ali Yeniçeri vesilesi ile bundan sonra Terzibaba Camisinde engelli kardeşlerimiz ile buluşacağız. Onlarında vaaz ve hutbeyi anlamaları için Mehmet Ali beyin vesilesi ile onlara da bu hizmeti sunmuş olacağız. Engelli kardeşlerimiz için Kur’an kursu yapılacak. Kalkınma Bakanlığına sunuldu ve proje kabul edildi. İnşallah o kursumuz sadece Erzincanlı kardeşlerimize değil bu bölgede bulunan diğer engelli kardeşlerimizin de bu manevi hizmetlerini almalarına vesile olacaktır” diye konuştu.

Kızılay 149 yaşında

1868 yılında kurulan, 1877’de Hilal-i Ahmer Cemiyeti adıyla faaliyetlerini devam ettiren ve son olarak 1935 yılında bugünkü adını alan Kızılay 149 yaşında.11 Haziran 1868 tarihinde Osmanlı Mecruhun-i Askeri Muavenet Cemiyeti (Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti) adıyla merkezi İstanbul’da kurulan cemiyet, 14 Nisan 1877’de Osmanlı Hilal-i Ahmer Cemiyeti adını aldı. 1925’te genel merkezi Ankara’ya taşındı ve adı 1935 yılında Türkiye Kızılay Cemiyeti olarak değiştirildi. Osmanlı İmparatorluğu’nda “Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti” adı ile 1868 yılında faaliyete geçen kuruluş, en son 1947 yılında “Türkiye Kızılay Derneği” ismini aldı. İlk başkanlığını Marko Paşa adındaki Rum asıllı Osmanlı hekimi yaptı.Galeri: Kızılay arşivinden 100. yıl fotoğraflarıKızılayın ilk kurucuları Dr. Abdullah Bey, Sedrar-ı Ekrem Ömer Paşa, Marko Paşa, Edhem Paşa, Della Suda Faik Paşa ve Hüseyin Hilmi Paşadır. Dernek kuruluşundan bu yana, Balkan Savaşlarında; Bingazi, Trablusgarp, Humus, Selanik, Üsküp ve Gelibolu’da Birinci Dünya Savaşı sırasında çeşitli cephelerde hastaneler açarak Türk ordusuna maddi ve manevi yardımda bulunmuş ve hizmetlerini İstiklal Savaşı yıllarında sürdürmüştür.Yurdun muhtelif yerlerinde ortaya çıkan tabii afet ve felaketlerde, Kızılay bütün imkanlarıyla felaketzedelerin ilk ve acil yardımlarına koşar. Böyle durumlarda vatandaşların barınmaları, beslenme ve tedavileri Kızılay ekiplerince karşılanmaktadır. Ayrıca başka devletlerde meydana gelen afet yardımlarına katılır. Ekipler göndererek, malzeme ve para yardımında bulunur. Kızılay, savaşta veya olağanüstü hallerde, hükümetin gösterdiği lüzum ve ihtiyaca göre vatandaşların ve silahlı Kuvvetlerin yardımına koşar. Bu gaye için lüzumlu malzeme araç ve gereçleri daima kontrol altında bulundurarak hazır bekletilir.Katar Osmanlı Devleti’nin bir ilçesiydi

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ