İrfan yuvalarıkitabevleri

Değişen hayat şartları Anadolu’da ayakta durmaya çalışan kitapçıları da büyük oranda etkiledi. Kuruluş yılları 1925’ten 90’lı yıllara uzanan 15 şehrin 17 kitabevinin hikayesini dinledik. Adana Davet Kitabevi’nden Metin Balcı, “Kitap okuma ve alma oranı düştü. Maddi anlamda zorlanıyoruz ama sonuna kadar gideceğiz. Gelecek karanlık görünse de meşale taşımaya devam ediyoruz” diyor.

İrfan yuvalarıkitabevleri

Bilginin deryasına dalmak veya koyu bir maceranın büyüsüne kapılmak için ziyaret etmemiz gereken adres: Kitapçılar. Siyasi tartışmaların, edebi atışmaların, fikir çatışmalarının eksik olmadığı kitabevleri cep telefonsuz gençlerin buluşma adresi, yeni dergi serüvenlerinin ilk defa demir aldığı yerdi. Anadolu’daki bağımsız kitabevleri kitap market zincirlerine, kitap kafelere ve internet kitapçılarına karşı ayakta kalmaya çalışıyor. Kimi wattped ve test kitabını dükkanıma sokmam derken kimisi yıllık kazancının 5’te 4’ünü bu kitaplardan kazanıyor. Kuruluşları 1925’ten 90’lara uzanan, ayakta kalmaya devam eden, meşaleyi elden bırakmaya niyeti olmayan Adana, Konya, Van, Samsun, Erzurum, Sakarya, Diyarbakır, Ankara, Malatya, Eskişehir, Kahramanmaraş, Trabzon, Kayseri’deki 13 kitabeviyle eskileri, misafirleri ve şimdiyi konuştuk.

REKLAM

GÜZELLİĞİ KAYBETTİK

İnsanların, İslâmi yayınlarla kolay buluşması amacıyla kurulan Davet Kitabevi, Adana’nın en eski kitapçılarından. 1978’den beri faaliyetine devam eden Davet’in sahibi Metin Balcı, yıllar içindeki değişimi şu sözlerle değerlendiriyor: “Her cemaatin, her grubun dergisi bulunurdu ancak artık hepsinin kendi yeri var. Geliştik, büyüdük ama o birliği ve güzelliği kaybettik. Eskiden gündemi Sebil, Şura, Büyük Gazete, Mavera gibi dergiler belirlerdi. Afganistan’ı, İran’ı buralardan takip ederdik. Günümüzde internet insanları çok meşgul ediyor. Kitap okuma ve alma oranı düştü. Maddi anlamda zorlanıyoruz ama sonuna kadar gideceğiz. Gelecek karanlık görünse de meşale taşımaya devam ediyoruz.”

40 YILLIK MÜŞTERİLER HATIRA TAZELİYOR

REKLAM

Yazar ve akademisyen Necati Mert tarafından 1973’te açılan Gelişim Kitabevi, Sakarya’nın köklü kitabevlerinden. Çevrem bu dükkânla pekişti diyen Mert, şu ifadeleri kullanıyor: “12 Mart’ın ertesinde öğretmenlikten ayrılarak kitabevi açmaya mecbur kaldım. 80’e kadar toplumcu şair ve yazarların kitaplarını sattık. Kenan Evren darbesiyle kitapçılığın adeta sıfır noktasına indiği dönemdi. Satışların bu derece düştüğü bir dönem bir daha olmadı. Çok iyi şekilde ansiklopedi satıcılığı yaptık. Dükkân adeta bu satışlardan dönüyordu. 90’lardan sonra edebiyata ve üniversite kitaplarına ağırlık verdik. Hâlâ da böyle sürüyor. Biz açılırken Adapazarı’nda kitapçı yoktu, şimdiyse 40’a yakın kitapçı mevcut. Burada yetişen tezgahtar da müşteri de hâlâ gelir ve hatıra tazeler.” Mekânı Arif Damar, Eray Canberk, Adnan Özer, Faik Baysal, Kerim Korcan, Beşir Ayvazoğlu ziyaret etmiş. Baysal eski ve yeni Adapazarı’nı karşılaştırırken Korcan ise Nâzım’ı ve hapishane anılarını anlatırmış.

REKLAM

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ