Irak’taki ateşkes iddialarına Bakan Çavuşoğlu: hangi sonuçları doğuracak bunları göreceğiz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak ordusu ile Peşmerge’nin ateşkese vardığı iddialarına ilişkin, ‘Şimdi tabii hangi kapsamda yaptılar, hangi sonuçları doğuracak bunları göreceğiz. Sadece başlık olarak haber geçti, bunların detaylarına bakmak lazım. Bu sınır kapılarının teslimi yapılacak mı hiçbir çatışma olmadan? Nasıl olacak bunları göreceğiz çünkü bizi de ilgilendirir sınırın diğer tarafında kimin olduğu. Takip edeceğiz.’ dedi.

Irak’taki ateşkes iddialarına Bakan Çavuşoğlu: hangi sonuçları doğuracak bunları göreceğiz

Çavuşoğlu, Gaziantep temasları kapsamında Vali Ali Yerlikaya’yı makamında ziyaret ettikten sonra gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı.

Bölgede bugüne kadar kapsamlı bir çatışma olmadığına dikkati çeken Çavuşoğlu, Irak güçlerinin Kerkük’e girdiği dönemde peşmerge unsurlarının bölgeyi terk ettiğini anımsattı.

Irak’ın Suriye sınırı tarafından Türkiye’ye doğru ilerleme olduğu dönemde de ciddi çatışma olmadığına işaret eden Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

“Esasen Irak Başbakanı İbadi de söyledi. ‘Bizim amacımız Irak’taki Kürtlere savaş açmak değil, merkezi yönetime ait olan bölgeleri ele geçirmek. Bir de Türkiye ile olan ve İran’la olan sınır kapılarının kontrolünü geri almak.’ Esasen merkezi hükümete aittir sınırların kontrolü. Şimdi tabii hangi kapsamda yaptılar, hangi sonuçları doğuracak bunları göreceğiz. Sadece başlık olarak haber geçti, bunların detaylarına bakmak lazım. Bu sınır kapılarının teslimi yapılacak mı hiçbir çatışma olmadan? Nasıl olacak bunları göreceğiz çünkü bizi de ilgilendirir sınırın diğer tarafında kimin olduğu. Takip edeceğiz.”

– Suriye’deki çatışmasızlık bölgeleri

Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye’deki gelişmeleri de değerlendirdi.

“İdlib ve diğer dört bölgede biliyorsunuz ateşkesi tesis ettik. Gerginlikleri azaltıcı bölgeler, çatışmasızlık bölgeleri olarak adlandırılan İdlib’in yanında diğer alanlarda da bunu tesis ettik.” diyen Çavuşoğlu, bu sayede rejim ile muhalefet arasındaki çatışmayı durdurarak siyasi süreci hızlandırmak istediklerini ifade etti.

Bir yıldan bu yana yapılan çalışmaların hedefinin bu olduğunu anlatan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

“Çünkü siyasi müzakere yapabilmek için sahadaki çatışmaları durdurmak lazım. Bir taraftan savaşırken diğer tarafta siyasi müzakere olmaz ama Afrin’de teröristler var, PKK, YPG var. Bu teröristler hem rejimi hem İdlib’teki ılımlı muhalefete hem de Türkiye’ye tehdit oluşturuyor. Dolayısıyla Afrin’deki olay terörle mücadeleye girer. Bu çatışmasızlık bölgesiyle ilgili bir konu değildir. Çatışmasızlık bölgeleri rejim ile ılımlı muhalefet arasındadır. DEAŞ ile rejim arasında veya bizler arasında da çatışmasızlık bölgesi olamaz. Terör örgütleri etkisiz hale getirilmelidir, amaç budur. Burada tabii yaşayan sivil halkın zarar görmemesi için de her türlü adımı dier yerlerde olduğu gibi itinayla atmak gerekiyor. Biz sınırımızın hemen ötesinde terör örgütlerinin koridorlarını ya da yuvalanmasını istemiyoruz. Mücadelemiz de bu yöndedir, bu yönde olacaktır.”

Gazetecilerin Cenevre’deki Suriye görüşmelerine ilişkin sorusu üzerine Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın Cenevre sürecini tekrar canlandırmak istediğini ancak bir sonraki toplantı için henüz bir mutabakat sağlanmadığını belirtti.

Mistura’nın bir kez bu konuda çabası olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Esasen Cenevre süreci siyasi çözümün merkezi olmuştu. Astana sürecinin oynadığı rol başkaydı, yansımaları işte ortada, çatışmasızlıkla ilgili, diğer alanlarla ilgili, güvenlik tedbirleri bakımından ama Cenevre süreci fonksiyonunu yitirirse o zaman siyasi süreç için alternatifler ortaya çıkar. Biz Cenevre’ye ilgi duyan, Cenevre sürecini destekleyen herkese bunu anlatmaya çalışıyoruz. Zaten siyasi çözüm olmazsa, çatışmasızlık bölgeleri dahil, bugüne kadar ateşkesle ilgili vardığımız mutabakatları ne kadar sürdürebiliriz, bu da ciddi bir soru işareti. O yüzden bir an önce siyasi sürece geçmemiz lazım. Siyasi sürece geçebilmemiz için de rejimin gerçek anlamda müzakereye hazır olması lazım. Daha önceki Cenevre toplantılarında muhalefet Suriye’nin geleceği için siyasi çözüm için ne istediğini net bir şekilde paylaştı ama rejim müzakereye hiçbir zaman yanaşmadı ve dönüşümle ilgili siyasi süreçle ilgili konuları tartışmaya bile açmadı. Dolayısıyla rejimin bu anlayışa getirilmesi gerekiyor.”

Mevlüt Çavuşoğlu, Astana’da toplantı yapılıp yapılmayacağına ilişkin soru üzerine, “Astana’da tabii toplantı yapılacak. Astana’da süreç devam ediyor ve bu ayın sonuna doğru Astana’da yine bir toplantı yapılması planlanıyor. Ama Astana toplantılarının arasında, Astana toplantısı bittikten sonra, bir sonraki toplantıya kadar uzmanlar teknik görüşmeleri devam ettiriyor. Bazen Türkiye’de, bu hafta içinde olduğu gibi, bazen Rusya’da oluyor, bazen İran’da oluyor, dönüşümlü oluyor. Bu toplantıları uzmanlarımız devamlı bir şekilde zaten sürdürüyor. Dışişleri Bakanlığımız, Genelkurmayımız, yine askerimiz ve istihbaratımız bu süreci yürütüyoruz.” ifadelerini kullandı.

– Suriye’de siyasi istikrarın sağlanma süreci

Bir gazetecinin “Suriye’de siyasi istikrarın sağlanması konusunda zaman verebilir misiniz?” sorusuna Çavuşoğlu, şu yanıtı verdi:

“Zaman verirsek biz, yanıltırız. Çünkü burada her şey Türkiye’nin elinde değil. Biz çok önemli bir aktörüz ama tek aktör de değiliz. Bize kalsa, bize göre 2 ay, 3 ay içinde bunu bitiririz. Bir geçiş yönetimi olması lazım, anayasanın hazırlanması lazım. Ülkenin seçime hazırlanması lazım ve insanların geri dönmesinin önündeki engelleri kaldırmak lazım ama burada daha arazide terörle mücadele var, başka aktörler var, başka unsurlar var, rejim var, rejim ne kadar hazır, bunların hepsi birbiriyle ilintili ama farklı farklı aktörlerin burada bulunması gerçekten bir zaman vermemizi, bir zaman belirlememizi zorlaştırır. Özellikle Türkiye olarak biz bu konumda da değiliz ama bir an önce olmasında fayda var.”

KAYNAK : STAR GAZETESİ

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ