IMEI sorgulama nasıl yapılır? IMEI numarası öğrenme ve e-devlet kayıt işlemleri…

IMEI yani İngilizce açılımı ‘’International Mobile Equipment Identity’’ bir nevi telefonların T.C. kimlik numarası gibidir. Üretilen her telefonun kendine has imei numarası vardır. Bu sayede telefon çalınsa veya kaybedilse imei numarası ile bulunabilir. Telefonların yurtdışından kaçak olarak gelip gelmediği ya da çalıntı olup olmadığı IMEI numarası sayesinde öğreniliyor. Peki, IMEI sorgulama nasıl yapılır?

IMEI sorgulama nasıl yapılır? IMEI numarası öğrenme ve e-devlet kayıt işlemleri…

Mobil cihazların üretim aşamasında verilen imei numaraları cihazla birlikte sonsuza kadar gider. Fakat IMEI numarası kötü niyetli kişilerin eline geçerse numara başka bir cihaza klonlanabilir. Yeni yasa ile yurt dışından gelen telefonlar için IMEI harcı 1500 TL oldu. Böylelikle telefonların yurtdışından kaçak olarak gelip gelmediği ya da çalıntı olup olmadığı IMEI numarası sayesinde öğreniliyor. IMEI numarası eski tip cihazlarda bataryanın altında yazarken yeni cihazlarda batarya kapağı çıkarılmadığı için numara sorgulama ile öğrenilebilir. IMEI numaranızı, cihazınızın numara çevirme ekranına *#06# yazarak öğrenebilirsiniz. Peki 2020 IMEI kayıt ücreti ne kadar? 

IMEI NEDİR?

Her bir GSM telefon cihazına üretim aşamasında IMEI numarası yüklenmektedir. IMEI numarası her bir cihazın kimlik numarası olup tek ve benzersizdir ve 15 haneden oluşur. Ancak günümüzde bir IMEI numarasını farklı bir telefona kopyalayarak her iki telefonunda kullanılmaz hale getirilmesi mümkün. 

IMEI NUMARASI NASIL ÖĞRENİLİR?

Cep telefonunun arama ekranından *#06# tuşlayarak telefonun seri numarasını (IMEI numarası) tespit edilebilir.

IMEI KAYIT ÜCRETİ NE ZAMAN ÖDENİR?

IMEI kayıt işleminin gerçekleştirilebilmesi için yurt dışından dönüşü 120 günü geçmemiş olan bir pasaport ve IMEI kayıt ücretinin ödenmesi gerekiyor. Eğer bu bu kayıt işlemi gerçekleştirilmezse akıllı telefon 120 gün içinde kullanıma kapatılıyor.

2020 IMEI KAYIT ÜCRETİ NE KADAR?

Yurt dışından gelen telefonlar için IMEI harcı 1.500 TL oldu.

IMEI SORGULAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

IMEI sorgulaması e Devlet ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu işbirliğiyle gerçekleştiriliyor.

E Devlet sistemine şifre ve T.C bilgileriyle giriş yapan vatandaşlar, https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama adresinden IMEI bilgisini görüntüleyebilir.

IMEI SORGULAMA İŞLEMİ İÇİN TIKLAYINIZ

E-DEVLET IMEI KAYIT İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Ülkemizde yetkilendirilmiş işletmeciler tarafından sunulan elektronik haberleşme hizmetlerinin alınabilmesi için, elektronik kimlik bilgisine sahip IMEI numaralı cihazların kayıt altına alınması gerekmektedir. (Cep telefonları, dizüstü ve tablet bilgisayarlar vb.)

Aşağıda cihazınızın kayıt işlemine başlamadan önce dikkat edilmesi gereken bazı hususlar belirtilmiştir:

Yurt dışından edindiğiniz telefonunuzun kaydını yapabilmeniz için, cihazın yurda giriş tarihinin üzerinden 120 gün geçmemiş olması gereklidir.

Daha önce cihaz kaydı yaptırdıysanız yeni bir kayıt yapabilmeniz için bir önceki kaydınızın üzerinden 3 yıl geçmiş olması gerekir.

Başvuru sahibinin T.C. kimlik numarası ve kayıt edilecek cihazın IMEI numarasını belirterek, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen banka veya sisteme entegre kuruluşlara ödemesini yapması gereklidir.

Yanlış IMEI numarası ile yapılan kayıtların düzeltilmesi mümkün değildir. Bu yüzden işlemlerinizi dikkatlice yapmanız tavsiye edilir.

Harç parasını yatırdıktan sonra kayıt işleminiz tamamlanmış sayılmıyor. Bilgilendirme kısmını dikkatlice okuduktan sonra https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet adresine girebilir ve gerekli formları doldurarak kayıt işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

 

KAYNAK : Haber7

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ