IDEF 2021’de ilk gez görücüye çıktı! Dünyada tek…

MAHMUT EKİNCİ / NİLAY KAMU TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen etkinlik, Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Milli Savunma Bakanlığı ev …

IDEF 2021’de ilk gez görücüye çıktı! Dünyada tek…

MAHMUT EKİNCİ / NİLAY KAMU

TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen etkinlik, Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Milli Savunma Bakanlığı ev sahipliğinde, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı yönetim ve sorumluluğunda gerçekleşiyor.

Dünyada düzenlenen 32 savunma sanayisi fuarı arasında katılımcı firma sayısı itibarıyla üçüncü sırada yer alan IDEF, Türkiye’nin bir dünya markası olarak 15’inci kez düzenleniyor. Fuara 79 ülkeden 154 heyetin, bu heyetlere dahil de yaklaşık 500 heyet üyesinin katılımı bekleniyor.

Milliyet.com.tr olarak bizler de dünyanın yakından takip ettiği IDEF 2021 Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda öne çıkan bazı ürünleri sizler için inceledik.

TRVG 18 FALCON TRACER YÜKSEK PERFORMANSLI E/O GÖZLETLEME VE TAKİP SİSTEMİ

Fuarda sergilenen ürünler hakkında bilgi aldığımız yetkili, her iki Falcon cihazın da ilk kez IDEF 2021 ile görücüye çıktığının altını çizdi.

TRVG 18 Falcon temelde mini İHA ve taktik İHA platformları için tasarlanmış bir gözetleme gimbali olarak sınıflandırılıyor. Yeni ürün olarak IDEF’te gösterilen TRVG 18 Falcon, iki eksenli bir çalışma sistemine sahip.

DÜNYANIN EN HAFİFİ

Transvaro imzalı 18 Falcon şu anda dünyanın en hafif gimballerinden biri olarak gösteriliyor. Öte yandan çok hafif olmasıyla öne çıkan bu cihaz üzerinde yer alan otomatik yakınlaştırma ve otomatik odaklanma özelliklerine de sahip. Yerleşik bir video kaydediciye de yer verilen bu modelde termal kamera, HD gündüz ve gece kameraları da yer alıyor.

Bir diğer gözetleme ve takip sistemi olan TRVG 28 Falcon çok helikopterler için geliştirilmiş ve dört eksenli olarak çalışıyor. Bu cihazda da termal kamera, HD gündüz ve gece kameraları yer alıyor ancak gelişmiş soğutma sistemi sayesinde daha kapsamlı görevlerde kullanılabiliyor. Öte yandan Falcon 18’e göre İHA’lara ek olarak helikopterlere de entegre çalışabiliyor.

ROKETSAN’DAN MİKRO UYDU FIRLATMA SİSTEMİ

Türkiye’nin uzaya bağımsız erişimini sağlamak amacıyla geliştirilen bu sistemin projesi 29 Ekim 2018 yılında imzalandı ve ardından çalışmalar başladı. Proje kapsamında geliştirilen sistemler arasında hem mikro uydu fırlatma aracı, hem ölçüm takip sistemleri, hem de fırlatma aracının fırlatılacağı bir uydu fırlatma merkezi var.

Şu anda teknolojinin geliştirmesi üzerinde çalışan Roketsan mühendisleri, 29 Ekim 2020 tarihinde sonda roketiyle bu sistemi ilk kez denemişti. Roketsan yetkilileriyle gerçekleştirdiğimiz görüşmede ise sistemin ilerleyen süreçte çok daha fazla test ile karşımıza çıkacağını öğreniyoruz.

Roketsan yetkilisi, sistem ile ilgili şu ifadeleri kullandı: “Sonda roketi kapsamında, katı yakıt roket motoru, sıvı yakıt roket motoru, atmosfer dışı kontrol sistemleri ve çeşitli airodinamik sistemler ve faydalı yük kapsülü teknolojileri orada denendi küçük olarak. Bundan sonraki aşamada ise büyük sistemin testlerine geçiyoruz.”

Testlerin sonda roketi ile 2023 yılında da devam edeceği aktarıldı. Roketsan olarak ilk sonda roketi atışlarıyla başlayacak olan süreç sonrasında da geliştirilerek devam edecek. Yüzde yüz yerli olan bu roketin tasarımında ve yazılımında Türk mühendis ve tasarımcıların imzası bulunuyor.

Aktarılan bilgiler ışığında aslında bu uydu fırlatma sisteminin aileler şeklinde geliştirilecek bir sistem olduğu da belli oluyor. Örneğin mikro olarak ifade edilen sistem 100 kilogram uydular için geliştiriliyor. İlerleyen süreçte bunun kapasitesi de artırılacak.

BİR İLK! SANAL SAHALAR İLE MAYIN VE EYP TESPİTİ

Farklı çözümleriyle bizleri karşılayan Mesan, mayın dedektörleri ve kıyafetlerine ek olarak dedektör eğitim sistemlerine de ev sahipliği yapıyor. Mesan Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin Genel Müdürü Mustafa Ünlü, “Şirketin bünyesinde metal mayın dedektörleri ve dedektör eğitim sistemleri var. Bunlara ilave olarak yardımcı sistemler kapsamında mayıncı kıyafetleri de sunuyoruz.’’ dedi.

2020 yılından bu yana iki farklı ülkeye ihracat yapan Mesan, ilerleyen dönemde sistemin daha fazla ülke tarafından tercih edileceğini öngörüyor. Zira bu sistemlere olan talep de her geçen gün artıyor.

KULLANIMI ÇOK KOLAY

Ünlü, sözlerine MEPAK ile devam ediyor: “MEPAK, adı verilen dedektör operasyonel birlikler için yapıldı ve tamamen katlanabilir bir dedektör. Kullanımı çok kolay. Bizim ordu ihtiyaçları neyse ara yüzü de ona göre tasarlandı.

Sistem hızlı bir şekilde kullanıma hazır hale geliyor. Sahada kolayca ayarlandığı için kullanıcının hedefi kolaylıkla bulması sağlanıyor. Kendi kendini sahaya hemen adapte edebiliyor. Şu anda Jandarma Genel Komutanlığı’nda 400 adet sistemimiz kullanılıyor.”

2019 yılının sonunda biten bu ürünün 2020 yılında Savunma Sanayi Başkanlığı ile sözleşmesi imzalandı ve Jandarma tarafından aktif olarak kullanılıyor. İlk kez IDEF 2019’da prototipi sergilenen bu ürün seri üretimle beraber ilk kez IDEF 2021 fuarında sergilenmeye başlandı.

MAYIN TARAMA FAALİYETİ YAPAN BİRLİKLER İÇİN TASARLANDI

Seri üretim halinden çıkmış haliyle yine bizleri ilk kez IDEF 2021’de karşılayan bu ürün, insani tarama faaliyeti yapan birlikler tarafından tercih edilen bir model olması bekleniyor. Ünlü, “MEMAR’ın operasyon süresi çok daha uzun, 10 saat kadar. Ergonomisi daha yüksek. Operasyonel olan birlikler ve operasyon olmayan birlikler arasında temel farklılıklar bunlar.”

Özellikle MEPAK hafif ve katlanabilir yapısıyla operasyonel birliklere yönelik tasarlanmış durumda. Bu mayın sistemleri o kadar hassas ki kalemin ucu kadar olan mayın içindeki metali kısa sürede tespit edebiliyor. MEMAR iki parçadan oluşuyor. Arama aparatının değiştirilmesiyle zorlu alanlara da giriş yapabilen bu cihaz, acil olmayan durumlarda zamanın kısıtlı olmadığı durumlarda uzun tarama yapmak için geliştirildi.

Hem MEMAR hem de MEPAK IDEF 2021’de seri üretimde ilk kez görücüye çıkmasıyla dikkat çekiyor. Öte yandan MERGEN PARKUR adı verilen sanal gerçeklik tabanlı dedektör eğitim simülasyon sistemi de MESAN imzalı olarak bizleri karşıladı. Cihaz, VR başlık ile mayın arama işlemini sanal olarak sunuyor. Böylelikle tehlikeli göreve başlamadan önce onu ‘simüle etmiş’ oluyor. Bu cihaz yabancı katılımcılar tarafından büyük bir ilgi ile karşılandı.

Bu sistem sayesinde, mayın ve el yapımı patlayıcı hedefinin tespiti, seçilebilir sanal parkurlar, seçilebilir sanal mayın ve el yapımı patlayıcı tehditleri, sesli, görsel ve titreşimli dedektör uyarıları, anlık eğitim takibi, taranmış ve taranmamış alanların gösterimi, eğitim sonu detay raporlama yapılabiliyor.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ