Hüseyin Kutlu’ya saygı gecesi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü ve ESKADER, Osmanlı’dan günümüze uzanan ve geleneksel sanatlarımızın en önemlilerinden biri olan hat sanatının usta isimlerinden hattat Hüseyin Kutlu’yu düzenleyeceği özel bir etkinlikle İstanbullularla buluşturacak.

Hüseyin Kutlu’ya saygı gecesi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, eserleriyle kültür sanat hayatımıza katkılar sunarak yeni nesillere yol gösteren değerli sanatçıları unutmuyor. Bu kapsamda özel programlar hazırlayan İBB Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) ile birlikte bu ay yurt içinde ve dışında birçok mimari eserde imzası bulunan hat sanatının usta isimlerinden hattat Hüseyin Kutlu’ya panel, sergi, müzik dinletisi ve belgesel gösteriminden oluşan bir saygı programı düzenliyor. 

“Hüseyin Kutlu’ya Saygı Gecesi” programı bugün, 24 Ocak Salı günü İBB Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek. Cengizhan Orakçı’nın sunuculuğunu üstleneceği program, Hüseyin Kutlu’nun hayatından kesitlerin yer aldığı belgesel gösterimi ile başlayacak. Program kapsamında düzenlenecek panelde; felsefe öğretmeni, vâiz ve hat sanatının yaşayan ustalarından Kutlu’nun hayatı, kişiliği, eserleri ve mesleki yaşamı konuşulacak. Moderatörlüğünü Kemal Öztürk’ün yapacağı panele; Prof. Dr. Mahmut Kaya, Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Özcan ile Muharrem Hilmi Şenalp konuşmacı olarak katılacak. Akabinde Hüseyin Kutlu’ya ait bestelerin seslendirileceği mini bir müzik dinletisi gerçekleşecek. Ayrıca Hüseyin Kutlu’nun hat eserlerinden oluşan sergide, etkinlik süresince katılımcılar tarafından gezilebilecek. Halka açık ve ücretsiz olarak düzenlenecek program, 19.00’da başlayacak.

 

Hat sanatının usta ismi: Hüseyin Kutlu

Hattat Hüseyin Kutlu, 1949 yılında Konya’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’ne 1968 yılında kaydoldu. Kutlu, 1968 ile 1972 yılları arasında Diyanet İşleri Başkanlığı Eskişehir Mihaliççık Merkez Vaizliği görevinde bulundu. 1974’de üniversiteden mezun olduktan sonra Hâmid Aytaç’dan sülüs-nesih yazı icâzetnâmesi aldı. Ayrıca Uğur Derman Bey’den tâlîk meşk etti. 1976-2002 yılları arasında Hekimoğlu Ali Paşa Cami imam-hatipliği görevinde bulundu. 2002 yılında emekli olduktan sonra “İslâm Medeniyetinin Merkezi Olarak Cami” projesini aynı çatı altında hizmet veren Biksad Sanat Atölyesi’nde devam ettiren Hüseyin Kutlu hâlen hüsn-i hat, sanat seminerleri ve Osmanlı Türkçesi hocalığı görevini de sürdürüyor. 2015 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri’nde Geleneksel Sanatlar alanında ödüle layık görülen Kutlu’nun yurt içinde ve dışında birçok mimari eserde yazısı buluyor. Ayrıca sanatçının “Kaybolan Medeniyetimiz” ve “Hâce Muhammed Lutfi Hayatı, Şahsiyeti ve Eserleri” adlı basılmış iki eseri mevcuttur. 

KAYNAK : AKŞAM GAZETESİ

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ