FİRMANDEX'E HOŞGELDİNİZ!

Hukukçu profesör Karasu’ya göre İmamoğlu’nun diploması hangi şartlarda iptal olur

Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Rauf Karasu İmamoğlu’nun diplomasının geçersiz sayılıp sayılmayacağını değerlendiren bir yazı kaleme aldı.

Hukukçu profesör Karasu’ya göre İmamoğlu’nun diploması hangi şartlarda iptal olur

2014-2018 yılları arasında YÖK’ün Diploma Denklik Komisyonunda görev yapmış bir hukukçu öğretim üyesi olarak Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının sahte olduğu iddiası üzerine ortaya çıkan bilgi kirliliğini ortadan kaldırmak amacıyla bir değerlendirme yapma ihtiyacı gördüm.  

YÖK’ün diplomayı iptal yetkisi bulunmamaktadır

Öncelikle YÖK’ün Ekrem İmamoğlu’nun diplomasını iptal ettiği iddiası doğru değildir. Zira YÖK’ün bir üniversite tarafından verilen diplomayı iptal etme yetkisi yoktur. Usulsüzlük iddiaları olursa bu konuda soruşturma başlatır veya diplomayı veren üniversiteden soruşturma başlatmasını talep edebilir.

İmamoğlu’nun yatay geçiş işleminin usulsüz olup olmadığı yatay geçiş işleminin yapıldığı tarihteki mevzuata göre değerlendirilmelidir

Ekrem İmamoğlu’nun kendi beyanlarına göre, KKTC’de Girne Amerikan Üniversitesinde iki yıl öğrenim gördükten sonra 1990 yılında İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi (İngilizce) Bölümüne yatay geçiş yapmış ve bu Bölümden 1994 yılında mezun olmuştur. İmamoğlu yurt dışından mezun olmadan İstanbul Üniversitesi’nin İşletme Bölümüne yatay geçiş yaptığından diplomasının denklik şartlarını taşıyıp taşımadığı tartışması yapılamaz. Yapılması gereken iş İmamoğlu hakkında yapılan yatay geçiş işleminin o tarihte geçerli olan YÖK mevzuatında yatay geçiş koşullarını taşıyıp taşımadığının tespit edilmesidir.

Yurt dışı üniversitelerden yapılan yatay geçiş başvurularında öğrencinin yurt dışında öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumunun ve eğitimin yapıldığı programın ön lisans veya lisans diploma vermeye yetkili bir kurum olarak Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınması ve kayıtlı olduğu diploma programının, yatay geçiş için başvurduğu önlisans veya lisans diploma programına eşdeğerliğinin ilgili üniversite tarafından kabul edilmesi gerekir.

Buna göre İmamoğlu’nun yatay geçiş yaptığı tarihte, öğrenim Gördüğü Kıbrıs Girne Amerikan Üniversitesi YÖK tarafından tanınan bir üniversite ise ve o tarihte arana diğer şartlar da mevcut ise yatay geçiş işlemi usulsüz değildir. Ancak Üniversite YÖK tarafından tanınmıyorsa veya aranan diğer şartlar gerçeklemediği halde yatay geçiş işlemi yapılmış ise işlem usulsüz bir işlem olur.

İdareler yoklukla sakat olan hukuka aykırı işlemlerini her zaman geri alabilirler

İdareler hukuka aykırı işlemeleri geri alabilirler. Ancak somut olayda olduğu gibi kişiler lehine hak doğuran idari işlemler aradan çok uzun bir süre de geçse de geri alınabilir mi? Bu nedenle konunun bu yönüyle de değerlendirilmesi gerekir. Bütün hukuk alanlarında geçerli olan dürüstlük ilkesi ve özellikle idare hukukunda geçerli olan istikrar ilkesi ve hukuki güven ilkesi dikkate alındığında, yapıldığı tarihten çok uzun bir süre geçmiş bir idari işlem geri alınabilir mi, işlemin geri alınması bu ilkelere aykırı sayılır mı? İstanbul Üniversitesinin ve konu İdare Mahkemesine intikal ettiğinde mahkemenin bu durumu ayrıntılı olarak değerlendirip ona göre karar vermesi gerekir. Bu değerlendirmede İmamoğlu’nun yatay geçiş işleminde gerçeğe aykırı beyanda bulunup bulunmadığı, idarenin işlemi hukuka aykırı ise bu hukuka aykırılığın açık hataya dayanıp dayanmadığı veya işlemin yok hükmünde olup olmadığı da incelenecektir. Zira Danıştay kararlarına göre hukuka aykırı bir işlemin alınmasına o işlemden hak elde eden kişinin hilesi neden olmuş ise veya hukuki işlem çok ağır hukuka aykırılıklar nedeniyle yoklukla sakatsa, işlemin yapılmasından itibaren çok uzun bir süre geçse de hukuka aykırı işlem geri alınabilir.  

 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ