Hollanda’ya karşı atılacak ilk siyasi adımlar

Türk bakanlara ve gurbetçilere karşı diplomatik ve uluslararası hukuk kurallarını çiğneyerek terör estiren Hollanda’ya Türkiye’den resmi yaptırımlar gelmeye başladı. Dışişleri’nin iki nota vermesiyle başlayan ve Bakanlar Kurulu’ndan çıkan 4 maddelik yaptırım planıyla devam eden sürecin siyasi zeminde devam etmesi bekleniyor.

Hollanda’ya karşı atılacak ilk siyasi adımlar

Hollanda, hafta sonu uluslararası hukuku ve diplomatik gelenekleri hiçe sayıp eşkıyalığa soyundu. Önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun uçağının iniş iznini iptal eden faşist hükümet, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ‘nın Türkiye toprağı sayılan elçilik binasına girmesini de polis zoruyla engelledi. Bunlarla yetinmeyen ırkçılar, Türkiye Başkonsolosu’nun elçilik binasından çıkışını yasakladı. Bakanı Kaya, bölgeden polis eskortuyla ayrıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Hükümet yetkililerinin büyük tepkiyle karşıladığı skandal olayın üzerinden saatler geçmesiyle Türkiye ilk resmi adımlarını atmaya başladı. İlk olarak Dışişleri Bakanlığı Hollanda Maslahatgüzârı’nı 3 kez çağırarak uyarılarda bulundu. Dışişleri’nce Hollanda’ya verilen iki nota ve ardından Bakanlar Kurulu’nca 4 maddelik siyasi yaptırım planı açıklandı.

İNFOGRAFİK: Türkiye, Hollanda’danın sergilediği anti-demokratik tutuma karşı resmi olarak önemli adımlar atıyor.

Bakanlar Kurulu’ndan 4 madde çıktı
Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklama yapan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Türk bakanlara engeller çıkaran Hollanda’ya yönelik atılacak adımları duyurdu.

Kurtulmuş’un açıklamalarından satır başları şöyle:
“Öncelikli olarak, şu anda izinli olarak yurt dışında bulunan Hollanda Büyükelçisi’nin bizim söylediğimiz hususlar yerine getirilinceye kadar Türkiye’ye dönmesinin yasaklanması, yani Türkiye’ye dönüşüne izin verilmemesi kararlaştırılmıştır.”

Resmi uçuşlara izin yok
“Geçen yıl, 27 Aralık 2016’da diplomatik uçuşlara toptan verilmiş olan yani Hollandalı resmi zevatı Türkiye’ye getirecek olan uçuşlara verilmiş olan izinler, bugün itibarıyla iptal edilmiştir. Bu yanlış anlaşılmasın, Hollandalı vatandaşları ilgilendiren bir husus değildir, resmi ziyaretler için Türkiye’ye gelecek ya da Türkiye hava sahasını kullanacak diplomatlarla ilgili bir kısıtlamadır. Hollanda, bu yaptıklarından vazgeçip yaptıklarını tamir edene kadar Türkiye, diplomatik uçuşlara izin vermeyecektir.”
Resmi görüşmeler askıya alındı

“Bundan sonraki süreçte, Hollanda bu yaptıklarını bir şekilde telafi edene kadar üst düzey ilişkilerin ve planlanmış toplantıların, bakan ve üstündeki toplantıların, üst düzey resmi görüşmelerin askıya alınması, bunların bir müddet tehir edilmesi kararlaştırılmıştır.”

Dostluk Grubu’nun lağvedilmesi için Meclis’e tavsiye kararı
“TBMM ile Hollanda Parlamentosu arasındaki Dostluk Grubu’nun Türkiye kısmının lağvedilmesi, iptal edilmesi konusunda TBMM’ye tavsiye edilmesi yolunda bir karar alınmıştır.”

Kurtulmuş, “Bu gerilim, bu kriz, bu kaos adına ne derseniz deyin, bizim çıkardığımız bir kriz değildir, bunun sorumlusu Türkiye değildir. Türkiye, bu krizin sorumlusu olmamasına rağmen, bundan sonraki süreçte sorumlu ama kararlı bir şekilde hareket edecek ve Türkiye ile Hollanda halkının karşı karşıya kalmaması için önemli gayret sarf edecektir” ifadelerini kullandı.

“Açılacak davalara gerekli destekler verilecek”

Kurtulmuş sözlerine şöyle devam etti:
“Bugün televizyon kanallarında da gördük, (Hollanda polisinin) maalesef üzerine saldıkları köpeklerle ayağı birkaç yerinden dişlenmiş, parçalanmış, dikiş atılmış, yüzü gözü parçalanmış insanlarımızın hakkının, hukukunun korunması da Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin sorumluluklarından birisidir. Bu çerçevede açılacak olan bütün davalara da gerekli destekler verilecek, vatandaşlarımızın oradaki hakkı, hukuku korunacak ve hiçbir şekilde zarar görmemeleri için gerekli tedbirler alınacaktır.

Bozdağ duyurduHollanda’da yaşanan diplomatik skandala ilişkin gelişmeleri değerlendiren Adalet Bakanı Bozdağ, “Uluslararası hukuk çerçevesinde gereken adımları atacağız. Konu inceleniyor” dedi.
Türkiye bundan zarar görmez. Türkiye kendi hakkını, hukukunu, onurunu korur ama bundan en büyük zararı Hollanda başta olmak üzere Avrupa’daki birçok ülkenin göreceğini ifade etmek isterim. Çünkü ırkçılıktan, faşizmden, göçmen karşıtlığından, insanları kategorilere ayırarak ötekileştirmekten hiç kimseye fayda gelmez. Avrupa’da büyük bir yıkımın sinyalleridir bunlar.”

Büyükelçinin Ankara’ya dönmemesi istendiDışişleri Bakanlığı, Hollanda ile yaşanan krizle ilgili açıklama yaptı. Hollanda Maslahatgüzârı’nın 3 defa bakanlığa çağrıldığı ve 3 defa nota verildiği belirtildi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:”Hollanda’yla hafta sonunda yaşanan gelişmeler çerçevesinde, Hollanda’nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Daan Feddo Huisinga, 11 Mart 2017 tarihinde saat 15:30’da Bakanlığımıza çağrılmış; Sayın Bakanımızın Hollanda’ya yapması öngörülen ziyarete ilişkin uçuş izninin iptal edilmesi; dolayısıyla Hollanda’da vatandaşlarla buluşmasının ve Başkonsoloslarımızla biraraya gelmesinin engellenmesi kınanarak, halihazırda izinde bulunan Hollanda Büyükelçisinin bir müddet Ankara’ya dönmemesi istenmişti”
İki nota verildi
Bilahare Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Sayın Betül Sayan Kaya’nın maruz kaldığı, diplomatik teamüllere uymayan muamelenin protesto edilmesinin yanı sıra Sayın Bakan’a eşlik eden Lahey Büyükelçiliği Maslahatgüzarımızla, Deventer ve Rotterdam Başkonsoloslarımızın maruz bırakıldıkları uygulamaları kınamak amacıyla Sayın Bakanımızın talimatı üzerine Maslahatgüzar Huisinga 12 Mart sabahı saat 05.00’de Bakanlığımıza yeniden çağrılmıştı.

Üçüncü kez bu sabah (13 Mart) saat 10.00’da yeniden Bakanlığımıza çağrılmış olan Maslahatgüzar Huisinga’ya Müsteşar Yardımcımız Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay tarafından iki Nota verilmiştir.

İlk notada Viyana sözleşmesi hatırlatıldı
“İlk Nota’da; Türk vatandaşlarıyla biraraya gelmek üzere 11 Mart 2017 tarihinde Hollanda’yı ziyaret eden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Sayın Fatma Betül Sayan Kaya ile Hollanda’daki diplomatik ve konsüler misyonlarımıza ve mensuplarına yönelik muamelenin, 1961 tarihli Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi ile 1963 tarihli Konsolosluk İlişkileri Hakkında Viyana Sözleşmesi’nin açık ihlalini teşkil ettiği vurgulanmıştır

“Tarih boyunca Devlet Ricaline gösterilen diplomatik nezaket ve diplomatik/konsüler misyonlar ile mensuplarının dokunulmazlıkları, diplomasinin en temel ilkelerinden biri olagelmiştir. Başta Sayın Bakan olmak üzere sözkonusu kişilere gereken saygının gösterilmesi, şahsi özgürlük ve onurlarına yönelik herhangi bir saldırının önlenmesi, Kabul Eden Devletin yükümlülüğüdür.

Bu bağlamda, diplomatik nezaket ve uluslararası teamüle uymayan sözkonusu muameleler, güçlü bir şekilde kınanmış ve bu uygulamalar konusunda Hollanda makamlarından resmi bir yazılı özür beklendiğinin altı çizilmiştir.

Nota’da ayrıca, tazminat hakkı saklı tutulmak kaydıyla, sözkonusu ihlallerin araştırılması, ihlalleri gerçekleştirenler hakkında adli, idari ve cezai yaptırımlar uygulanması ve sonucundan Bakanlığımıza bilgi verilmesi talep edilmiştir.

Bu hususların yanısıra, Hollanda’yı ziyaret eden tüm üst düzey zevat ve resmi görevlilerimiz ile Hollanda’da görev yapan tüm diplomatik ve konsüler misyonlarımızın, misyon çalışanlarının, tüm misyon emlakı, taşınır ve taşınmaz malları ile araçlarının, ilgili uluslararası sözleşmelerden kaynaklanan hakları, dokunulmazlık, ayrıcalık ve bağışıklıklarına bundan böyle saygı gösterileceğinin yazılı olarak teyid edilmesi istenmiştir”

İkinci notada Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi hatırlatıldı
İkinci Nota’da ise Hollanda güvenlik makamlarının geçtiğimiz haftasonu yaşanan olaylarda barışçıl toplantı hakkını kullanan kişilere orantısız müdahalede bulunduğu, insanlık dışı ve aşağılayıcı yöntemler kullanarak, Türk toplumu ile vatandaşlarımızı kötü muameleye maruz tuttuğu belirtilmiştir. Bu uygulamaların temel insan haklarının, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden kaynaklanan yükümlüklerin ve ilgili sözleşmelerde tanımlanan uluslararası sorumlulukların ağır ihlalini oluşturduğu vurgulanmıştır. Sözkonusu müdahale neticesinde zarar gören vatandaşlarımızın durumu hakkında bilgi verilmesi talep edilmiştir.

Diğer yandan, yaşanan olaylar sırasında vatandaşlarımızın Rotterdam Başkonsolosluğumuza erişiminin engellenmiş olmasının, ilgili uluslararası anlaşmalara ve diplomatik teamüllere aykırı olduğu vurgulanmıştır. Ayrıca, bahsekonu olayları takip etmekte olan basın mensuplarımızın haber alma ve haber yayma hürriyetlerinin yine orantısız güç kullanılarak engellendiğinin altı çizilmiştir.

Nihai tahlilde, Hollanda makamlarından, vatandaşlarımıza kötü muamelede bulunan, barışçıl toplantı hakkı ile basın özgürlüğünü gözardı eden güvenlik yetkililerinin tespit edilerek, cezai yaptırımlara tabi tutulmaları konusunda gerekli hukuki önlemleri alması talep edilmiştir.”

Eşkıyaya 2 nota 4 yaptırım

Türk bakanlara uyguladığı engeller ve barışçıl toplantı hakkını kullanan Türk vatandaşlarına yönelik sergilediği eşkıyalık nedeniyle Hollanda’ya gereken cevaplar verilmeye başlandı. Dışişleri iki ayrı nota verirken, Bakanlar Kurulu 4 önemli yaptırım kararını açıkladı. Dışişleri’nin verdiği ilk notada Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın ve Türk diplomatların maruz kaldığı, muamele protesto edilerek bu konuda resmi ve yazılı özür istendi. Tazminat hakkının saklı tutulduğu ikinci notada ise Türk bakanlar ve vatandaşlarına yönelik söz konusu ihlallerin araştırılması, ihlalleri yapanlar hakkında adli, idari ve cezai yaptırımlar uygulanması ve sonucunun Dışişleri Bakanlığı’na bildirilmesi talep edildi. Diğer yandan, yaşanan olaylar sırasında vatandaşlarımızın Rotterdam Başkonsolosluğumuza erişiminin engellenmiş olmasının, ilgili uluslararası anlaşmalara ve diplomatik teamüllere aykırı olduğu vurgulandı.KRİZİN SORUMLUSU ONLARHollanda’ya uygulanacak yaptırımları ise, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında gazetecilerin karşısına geçen Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş açıkladı. Krizin sorumlusunun Türkiye olmadığını vurgulayan Kurtulmuş’un açıkladığı yaptırımlar şöyle: Hollanda Büyükelçisi’nin Türkiye’ye dönüşü yasaklandı. Hollanda ile yapılacak planlı üst düzey görüşmelerin tamamı askıya alındı. Hollanda’dan Türkiye’ye yapılacak diplomatik uçuşların izinleri iptal edildi. TBMM ile Hollanda Meclisi arasındaki Dostluk Grubu lağvedilecek.TELAFİ EDENE KADAR SÜRECEKKurtulmuş’un açıklamalarından satır başları şöyle: “Şu anda izinli olarak yurt dışında bulunan Hollanda Büyükelçisi’nin bizim söylediğimiz hususlar yerine getirilinceye kadar Türkiye’ye dönmesinin yasaklanması, yani Türkiye’ye dönüşüne izin verilmemesi kararlaştırılmıştır. Hollanda’nın diplomatik uçuşlarına izin verilmeyecek. Bundan sonraki süreçte, Hollanda bu yaptıklarını bir şekilde telafi edene kadar üst düzey ilişkilerin ve planlanmış toplantıların, bakan ve üstündeki toplantıların, üst düzey resmi görüşmelerin askıya alınması, bunların bir müddet tehir edilmesi kararlaştırılmıştır. TBMM ile Hollanda Parlamentosu arasındaki Dostluk Grubu’nun Türkiye kısmının lağvedilmesi, iptal edilmesi konusunda TBMM’ye tavsiye edilmesi yolunda bir karar alınmıştır.”

Uluslararası hukuk ayaklar altında: Eşkıyalar

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın Türkiye toprağı sayılan Hollanda’nın Rotterdam şehrindeki Türkiye Başkonsolosluğu’na girmesi polis zoruyla engellendi. Almanya’dan Hollanda’ya uçuş izni iptal edilen Bakan Kaya, kara yoluyla Hollanda’ya gitme kararı aldı. Kararı öğrenen Hollanda hükümeti elçilik binasının bulunduğu sokağı trafiğe kapattı. Rotterdam’a ulaşan Bakanı Kaya’nın konvoyu Başkonsolosluğa yakın bir yerde polis tarafından durdurularak elçiliğe geçişine izin verilmedi. Bakan Kaya’nın yanına gitmek isteyen Türkiye’nin Rotterdam Başkonsolosu Sadin Ayyıldız’ın ise elçilik binasından çıkmasına izin verilmedi.YÜZLERCE POLİS ÖNÜMÜZÜ KESTİBakan Kaya, Türkiye’nin Rotterdam Başkonsolosluğuna girişine izin verilmemesine ilişkin, “Yüzlerce polis, vatandaşlarımızla aramızda barikat örmüş durumda. Hiçbir güç, aramızdaki bağı koparamaz.” değerlendirmesinde bulundu. Bakan Kaya, Rotterdam Başkonsolosluğuna 30 metre mesafede tutulduklarını ve içeri girmelerine izin verilmediğini belirterek, “Yüzlerce polis, vatandaşlarımızla aramızda barikat örmüş durumda. Hiçbir güç, aramızdaki bağı koparamaz.” ifadelerini kullandı.Hollanda'daki Türk Başkonsolosluğu'na girmek isteyen @drbetulsayan'a engel!⚡️ 10 tweetle utanç dolu dün gece… https://t.co/VrkJ2JLd2c— Yeni Şafak (@yenisafak) 12 Mart 2017 ÖZGÜRLÜKLERİ ASKIYA ALDILARBakan Fatma Betül Sayan Kaya, Hollanda Başkonsolosluğuna girişine izin verilmemesine ilişkin, “Avrupa ülkelerinden özellikle Hollanda’dan savunduklarını söyledikleri demokratik değerlere bir an önce geri dönmelerini istiyoruz. İfade özgürlüğü, hareket, toplanma özgürlüğü şu an bunların hepsini askıya almış durumdalar.” dedi. Bakan Kaya, bazı televizyonların canlı yayınlarına telefonla bağlanarak Hollanda Başkonsolosluğuna girişine izin verilmemesine yönelik açıklamalarda bulundu. Açıklamasında konsolosluk topraklarının Türkiye toprakları sayıldığına işaret eden Kaya, “Biz başkonsolosumuzun, büyükelçimizin aracıyla geçmek üzereydik. Ona da engel olundu.” diye konuştu. TÜRKİYE DÜŞMANLIĞIBakan Kaya, kendisine konsolosluk binasına girişinin yasaklı olduğunu ve Hollanda’yı bir an önce terk etmesinin söylendiğini anlatarak, “Manzara çok açık ve net. Hollanda hükümeti Türkiye düşmanlığı yapıyor ve referandumdan çıkacak ‘evet’ oyunun Türkiye’yi, milletimizi ne kadar güçlendireceğini gördüğü için de tüm gücüyle bunun karşısında duruyor. Bunu yaparken de ne ilkeleri ne de vicdanları kalıyor. Bütün uluslararası kuralları da ihlal ediyorlar.” değerlendirmesinde bulundu. Havaalanında oturma eylemiMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, Avrupa Türk Konfederasyonu Genel Başkanı Cemal Çetin’le yaptığı görüşmede, Hollanda’yı protesto amacıyla Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun uçağı hangi havalimanına inecekse orada oturma eylemi düzenlenmesi kararı alındığı bildirildi. Fotoğraflara bakıp Kaya’yı aradılarHollanda polisi, Rotterdam yakınlarında mola verdikleri sırada bakanlık konvoyundaki bir araç ile içinde Anadolu Ajansı ve TRT ekibinin bulunduğu aracın etrafını sardı. Yaklaşık bir saat sorgulanan Türk gazeteciler ve bakanlık konvoyundaki yetkililer polis nezaretinde ülke dışına çıkarıldı. Kaya, yaşananları, “Polisler ellerinde resimlerle bizim konvoyumuzdaki bazı araçları çevirerek başörtülü kadınlara ‘ben miyim’ diye bakarak, sınır dışı edildi ekibimizden bazı arkadaşlarımız.” sözleri ile aktardı.Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, aracından zorla çıkarılıp başka bir araca bindirilerek, polis eskortu eşliğinde, büyük bir kalabalığın toplandığı bölgeden ayrıldı.Rotterdam Başkonsolosluğuna geçmesine müsade edilmeyen Kaya’nın önce korumaları gözaltına alındı. İki araçla Başkonsolosluğun yakınında tutuldukları yerden uzaklaştırılan korumaların Almanya’ya gönderildiği bildirildi.Bakan Kaya bölgeden polis eskortuyla ayrıldı Bakan Kaya’nın danışmanı Bilal Topçu: Bizi tutukluyorlar Video: Bakan Kaya’nn korumalarının gözaltına alınma anı Galeri: Rotterdam’da yol trafiğe kapatıldı

02:28 dk 13 Mart 2017 TvnetKurtulmuş, Hollanda’ya yaptırımları açıkladı

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş Holanda’nın Bakan Fatma Betül Sayan Kaya’ya yaptığı muameleyle ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Kaya’ya yapılanların kabul edilemez olunduğunu vurgulayan Kurtulmuş ” “

Hollanda polisinden kanlı saldırı + 12Tümünü Gör 12 Mart 2017 Yeni Şafak

Hollanda’nın Türkiye’ye yönelik anti-demokratik uygulamasına tepki gösteren Türk vatandaşları Rotterdam’da yaşananları protesto etti. Hollanda polisi barışçıl protestolar düzenleyen halka polis köpekleri, atlar ve coplarla saldırdı. Saldırılarda çok sayıda kişi yaralandı.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ