‘Hollandalı Kız’ 260 yıl sonra yurduna döndü

Amsterdam Devlet Müzesi, Liotard’ın 1756’da yaptığı ‘Hollandalı Kız Kahvaltıda’ adlı tabloyu İngiliz sahibinden 5.2 milyon euroya satın aldı. Tablo en kısa sürede Amsterdam’a getirilecek.

‘Hollandalı Kız’ 260 yıl sonra yurduna döndü

Hollanda’da bulunan Amsterdam Devlet Müzesi, 260 yıldan bu yana bir İngiliz ailenin koleksiyonunda bulunan Hollandalı Kız Kahvaltıda adlı tabloyu 5.2 milyon euroya satın aldı. Cenevreli ressam Jean Ettienne Liotard’a ait tablonun kısa sürede Amsterdam’a getirilmesi bekleniyor.

Zenginlik dönemi simgelerinden

Gezgin ressam olarak bilinen Liotard’ın Hollanda’da yaşadığı dönemde yaptığı tablo, 1756’da tamamlandı. Altın yüzyıl adı verilen Hollanda’nın en zengin dönemlerine ait önemli simgelerden biri olarak kabul edilen tablo, Liotard’ın önemli yağlı boya çalışmalarından biri.

İngiliz hükümeti tarafından Hollanda’ya satışına izin verilen tablonun 2017’de Amsterdam Devlet Müzesi’nde sergileneceği belirtildi. Tablonun ressamı Liotard’ın ilginç bir özelliği var: 18. yüzyılda Türkiye’ye gelen en önemli ressamlardan biri olan Liotard, Avrupa’da “Turquerie” modasından oryantalizme geçişi simgeleyen bir isim…

Lakabı ‘Türk ressam’

İstanbul’da bulunduğu 4 yıl boyunca Osmanlı motiflerini eserlerine yansıtmakla kalmadı, sakalını uzatıp Osmanlı giysileri giydi. Osmanlı kıyafetleri içinde sedirde oturan, kitap okuyan, iplik eğiren, misafir karşılayan İstanbullu kadınlara dair çalışmalar yaptı. Gittiği her Avrupa ülkesinde kendini Türk ressam olarak tanıtan Liotard, kendisine verdiği bu imaj sayesinde pek çok sipariş aldı ve Avrupalı kadınların Osmanlı kıyafetleri içinde portrelerini yapmayı sürdürdü.

“Tahıl Yığını” tablosu 81 milyon dolara satıldı

Fransız izlenimci ressam Claude Monet’nin “Meule (Tahıl Yığını)” adlı tablosu, New York’ta yapılan açık artırmada rekor fiyata alıcı buldu.Christie’s Müzayede Evi, Monet’nin 25 eserden oluşan “Grainstack” serisinin bir parçası olarak 1891 yılında tamamladığı tablonun 81,4 milyon dolara satıldığını açıkladı.Tablo, Fransız sanatçının şimdiye kadar en yüksek fiyata satılan eseri oldu. Monet’nin “Le Bassin aux Nymphéas” adlı eseri, 2008’deki açık artırmada 80,4 milyon dolara alıcı bulmuştu.Monet, Paris’e yaklaşık 80 kilometre uzaklıkta bulunan Giverny köyündeki evinin yakınında bir tarlada mavi, pembe, sarı ve kırmızı renklerle boyadığı eserinde tepecik şeklindeki bir tahıl yığınını betimlemiştiçBir rekor da Kandinsky’denChristie’s Müzayede Evi’nin düzenlediği “İzlenimci ve Çağdaş Sanat” başlıklı açık artırmada Rus ressam Vassily Kandinsky’nin 1934 tarihli “Rigid and Curved (Sert ve Eğri)” adlı tablosu 23,3 milyon dolarla gecenin en yüksek fiyata satılan ikinci eseri oldu.Yaklaşık 50 yıldır sanat piyasasında yer almayan tablo, Kandinsky’nin şimdiye kadar en yüksek fiyata satılan eseri oldu. Kandinsky’nin bir başka eseri, 2012’de 23 milyon dolara satılmıştı.

Bu tablo 46,5 milyon dolar

Soyut ekspresyonizm akımının önemli temsilcilerinden Mark Rothko’nun bir tablosu, New York’ta düzenlenen açık artırmada 46,5 milyon dolara satıldı.Hürriyet’te yer alan habere göre, Sotheby’s Müzayede Evi’ndeki açık artırmada, 1970’de yaşamını yitiren Rus asıllı Amerikalı ressam Rothko’nun “Adsız (Sarı ve Mavi)” adlı eseri 46,5 milyon dolara alıcı buldu. Rothko’nun 1954’te tamamladığı eser, koleksiyoncu ve hayırsever Rachel “Bunny” Mellon’a aitti. Mellon’un koleksiyonundaki eserler, mart ayında 103 yaşında ölmesinin ardından varisleri tarafından satışa çıkarılmıştı.Rothko’nun 1961 yılında yaptığı “Turuncu, Kırmızı, Sarı” adlı eseri, 2012’de Christie’s müzayede evinde yapılan açık artırmada 86,9 milyon dolara alıcı bularak sanatçının şimdiye kadar en yüksek fiyata satılan eseri olmuştu.Galeri: Milyonlarca dolara satılmış gülünç 11 tablo

1.8 milyonluk tabloya alıcı çıkmadı

Özel koleksiyonlar ve nadide Osmanlı eserlerinin satışları ile bilinen Atika Müzayede, dün Grand Hyatt Otel’de ’21. Asar-ı Atika Müzayedesi’ düzenledi. Müzayedede galerinin kurucusu ve sahibi Can Önen tarafından toplanan özel koleksiyonlar yer aldı. Osmanlı sanatının çok önemli eserlerinin yanı sıra Osman Hamdi Bey’e ait resimler, Sultan 2. Abdülhamid Han’a ait kişisel kullanım eşyaları, İtalyan Barok dönem sanatçılarından Ilario Spolverini çift İstanbul’un fethi tablosu, İbrahim Çallı ya ait yağlı boya tablo, Kont Amedeou Preziosi gibi ressamların eserleri satışa sunuldu.Spolverini’ye alıcı yokSabah’ta yer alan habere göre; Osmanlı dönemine ait 14 ayar altın üzerine pırlanta ve yakut taşlardan işlemeli olan Murassa Sultani zarf 59 bin lira’ya, Osman Hamdi Bey karakalem eserlerinin dördü 49 bin liraya, Sultan 2. Abdulhamid Han insiyalli cüzdanı 9 bin liraya satıldı. Müzayedenin en önemli parçası İstanbul’un fethini 2 ayrı tablo ile resmeden ünlü İtalyan ressam Ilario Spolverini’nin eserleri, 1.8 milyon liradan satışa çıktı ancak alıcı bulamadı.”Yılın Fotoğrafları” oylaması başladı Haluk Bilginer ekranlara dönüyor

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ