Hazineden “BES” açıklaması
Hazine Müsteşarlığınca, Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) otomatik katılımdan caymanın çalışana ait bir hak olduğu, bu hakkın bir başkasına veya işverene devrinin söz konusu olmadığı bildirildi.

Müsteşarlıktan otomatik katılım sisteminde cayma hakkının kullanılmasına ilişkin yapılan açıklamada, “Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” uyarınca Türk vatandaşı olup 45 yaşını doldurmamış çalışanların, işverenin düzenlediği bir emeklilik sözleşmesiyle emeklilik planına dahil edileceği belirtildi.
İlgili emeklilik planına göre, çalışanın ücretinden kesilmek suretiyle yapılan ilk katkı payının şirket hesaplarına nakden intikal ettiği tarihi takip eden iş günü, emeklilik planına dahil edildiği şirket tarafından çalışana posta yoluyla veya güvenli elektronik iletişim araçlarıyla bildirileceğine işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Çalışan bu bildirimi müteakip iki ay içinde cayma hakkını kullanabilir. Cayma süresinden sonra da çalışan dilediği zaman sistemden ayrılabilir. Cayma talebi, çalışan tarafından posta yoluyla veya güvenli elektronik iletişim araçlarıyla ilgili emeklilik sözleşmesi hükümlerine göre işverene veya şirkete bildirilir. Cayma bildiriminin ulaşmasını müteakip 10 iş günü içinde ödenen katkı payları, varsa hesabında bulunan yatırım gelirleriyle çalışana iade edilir. Ödemenin geciktirilmesi durumunda doğan zararlar, Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine İlişkin Kanunun ilgili maddesi çerçevesinde belirlenen ticari işler için uygulanacak temerrüt faizi de yürütülerek karşılanır.”
Çalışanların işverenleri aracılığıyla otomatik olarak emeklilik planına dahil edileceği sistemde, cayma hakkının çalışana ait bir hak olduğu vurgulanan açıklamada, bunun bir başkasına veya işverene devrinin söz konusu olmadığı belirtildi.
Açıklamada, “İşverenlerin, cayma hakkını kullanma kararını çalışanlarının ad ve hesabına kullanmaları veya bu hakkın kullanımını teşvik edecek yönlendirmelerde bulunmaları mümkün olmamaktadır” ifadesi kullanıldı.
BES’e giriş otomatik çıkış serbest
Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Genel Sekreteri Mehmet Akif Eroğlu yaptığı açıklamada, 1 Ocak 2017’de başlayacak “Bireysel Emeklilikte Otomatik Katılım” uygulamasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Vatandaşların 2003 yılından bu yana her ay kendi istekleriyle belli miktarda para ödeyerek emekliliğe yönelik tasarruf yaptıklarını dile getiren Eroğlu, buna 3. basamak, yani ihtiyari bireysel emeklilik sistemi denildiğini söyledi. Eroğlu, ihtiyari sistemin özelliğinin küçük miktarlarla emeklilik için birikim yapmak olduğunu belirterek, Türkiye’de tasarruf oranlarının düşüklüğüne değindi. Avrupa’da tasarruf oranının Gayri Safi Milli Hasıla’nın (GSMH) yüzde 30’una tekabül ettiğini aktaran Eroğlu, Türkiye’de bu oranın yüzde 13 olduğunu ifade etti.”Bireysel emeklilik tam anlamıyla bilinmiyor”Türkiye’de tasarruf eğiliminde bir eksiklik olduğunu, bunun da gelir ve kültürel unsurlarla bağlantısının bulunduğunu vurgulayan Eroğlu, şöyle devam etti:”Emekliliğin amacı tasarruf açığını kapatarak, insanların gelecek garantisini sağlamaktır. Özellikle devlet, yatırılan tutar üzerinden yüzde 25 katkı sağlamasına rağmen bireysel emeklilik tam anlamıyla bilinmiyor. İnsanlar daha fazla bilgi almak istiyor ancak nereye gideceklerini bilmiyor. Otomatik katılımla bu durum ortadan kalkıyor ve çalışanlar sisteme otomatik olarak girmiş oluyor.”Eroğlu, BES’e otomatik olarak girmenin sosyal güvenlik mevzuatı çerçevesinde 4A ve 4C olarak adlandırılan memur ve işçileri kapsadığını dile getirerek, ocak ayından itibaren 45 yaşın altındakilerin otomatik olarak sisteme gireceğini anımsattı.Bu durumun, BES’in zorunlu olduğu şeklinde algıya neden olduğunu anlatan Eroğlu, “Sadece sisteme giriş zorunlu. Sisteme otomatik olarak girilir, ilk katkı payı kesildikten sonra 2 ay içinde kişinin cayma hakkı vardır. Sistemden çıkılması durumunda da hiçbir hak kaybı yaşanmamaktadır. Bu yönüyle de aslında ihtiyari bir sistemdir. Yani asla zorunlu bir şey değil.” diye konuştu.”En az 10 yıl ödeme yapmak gerekiyor”Eroğlu, otomatik katılımın ihtiyari sisteme göre avantajının daha genişletilmiş devlet katkısı olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti: “Kişi cayma döneminde çıkmaması halinde devletten ekstra bin lira daha katkı alacak. Bunu hak etmek için ise 56 yaşına kadar beklemek ve sisteme en az 10 yıl ödeme yapmak gerekiyor. Otomatik katılımda kesintiler ihtiyari sisteme göre daha azdır. Kişi 10 yıldan sonra dilerse ödediği miktarı toplu şekilde alıp sistemden çıkabilir. İsterse ölene kadar emeklilik maaşı şeklinde alabilir. Ancak unutulmaması gereken bir başka şey; emeklilikte ciddi bir maaş alabilmek için sistemde iken yüksek miktarda ödeme yapmak gerektiğidir.” BES yönetmeliklerinde değişiklik Devletin katkısı 10 milyar lira 14 milyon kişi BES’li olacak
Dolandırıcıların BES oyunu
Vatandaşları canından bezdiren telefon dolandırıcılarının hedefinde Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) var. Hayata yeni geçirilen otomatik katılım uygulamasını fırsat bilen uyanıklar, vatandaşlardan sisteme geçiş için 100 liradan bin TL’ye varan oranlarda para talep ediyor. Sabah’tan Metin Can’ın haberine göre dolandırıcılar bu konuda hâlâ kafası karışık olan vatandaşı ikna etmekte de zorlanmıyor. Zira, iddiaya göre binlerce BES kullanıcısının kişisel verileri hatta birikim miktarları dolandırıcıların eline geçti. Çağrı merkezleri üzerinden sızdırıldığı düşünülen veriler internette de alenen satışa sunuluyor. Sosyal medya hesapları üzerinden satılan veriler dolandırıcıların elini kuvvetlendiriyor. Sanal ortamda BES ile ilgili güncel dataların 4 Aralık’ta satışa çıkarıldığı görülüyor. Kendilerini bazen sigorta şirketi, bazen de Maliye Bakanlığı’ndan biri gibi tanıtan sahtekârlar telefonun karşı ucundaki vatandaşın tüm kişisel bilgilerini sıraladıktan sonra şu sözleri kullanıyor:”4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanununda değişiklik 1 Ocak 2017’de hayata geçiyor. Konuyla ilgili zorunluluk var. Bu konuda bir mağduriyet yaşamamanız için 1000 TL’lik geçiş ödemesini yatırmanız gerekiyor. Yoksa geçiş sağlanamadığı gibi ceza da ödemek zorunda kalacaksınız.”Müsteşarlık harekete geçtiKonuyla ilgili şikâyetlerin artması üzerine Hazine Müsteşarlığı da Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) otomatik katılım uygulamasıyla ilgili dolandırıcılık girişimlerine karşı uyarıda bulundu. Hazine Müsteşarlığı’ndan yapılan açıklamada, 6740 Sayılı Kanun uyarınca çalışanların işverenleri tarafından otomatik olarak emeklilik planlarına dahil edileceği belirtildi. Konuyla ilgili şu konular vurgulandı:”Otomatik katılım sistemi kapsamında emeklilik planına dahil edilecek çalışanlara, birileri tarafından sisteme dahil olup olmayacaklarına ilişkin soru sorulması kesinlikle söz konusu değildir. Çalışanlar bu konudaki bilgileri Hazine Müsteşarlığı web sayfasından veya bizzat kendi işverenlerinden alabilirler. Bu itibarla, olası istenmeyen durumların önüne geçmek adına, emeklilik şirketleri tarafından otomatik katılım sistemine dahil olup olmama konusunda aradığını iddia eden kişilere itibar edilmemeli.”1 Nisan’a kadar zorunlu İşveren BES’e %3 katkı verecek
14 milyon kişi BES’li olacak
Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) otomatik katılım süreci 1 Ocak 2017’den itibaren başlıyor. Hazine Müsteşarlığı’nın yöneteceği sürecin daha sağlıklı, verimli ve etkin işlemesi için sisteme “kademeli geçiş” yapılacak. Neden kademeli geçiş sistemini tercih ettiklerine Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, anlattı.İLK ETAP BİNİN ÜZERİNDE ÇALIŞANŞimşek, kamu ve özel sektör çalışanlarının BES’te otomatik katılımda kademeli geçişe ilişkin şu bilgileri aktardı: “Düzenlemeye göre ilk aşamada bin ve üzeri çalışanı olan özel sektör 1 Ocak 2017’de, memurlar (genel ve özel bütçeli idareler) ve 250-1000 çalışanı bulunan özel sektör 1 Nisan 2017’de sisteme geçecek. 100 ile 249 çalışanı olan özel sektör, 1 Temmuz 2017’de, mahalli idareler ve KİT’ler ise 1 Ocak 2018’den itibaren sisteme dahil olacak. Öte yandan özel sektörde faaliyet gösteren, 10-49 çalışanı olanlar işverenler aracılığıyla 1 Temmuz 2018’den itibaren, 5-9 çalışanı olanlar da 1 Ocak 2019’dan itibaren sisteme girebilecek. Bu şekilde mevcut durumda 14 milyonun üzerinde çalışanımız sisteme dahil olacak.” Çalışanların otomatik olarak bir emeklilik planına dahil edilmesi ve ilgili kişilere belirli şartlar çerçevesinde plandan çıkma imkanı verilmesi esasına dayanan bu sistem ile çalışanların emeklilik döneminde refah düzeylerinin korunacağını vurgulayan Şimşek, kanuna göre işverenlerin, çalışanlarını belirledikleri emeklilik şirketinin planına dahil edeceğini söyledi.DEVLET OLARAK CÖMERT DAVRANDIKŞimşek, çalışanlar tarafından ödenen katkı paylarına, BES ile aynı koşullara tabi olarak yüzde 25 devlet katkısı teşviği verileceğine işaret ederek, iki aylık cayma süresi sonrasında sistemde devam eden çalışanlara da ek olarak bin lira tutarında devlet katkısı sağlanacağını söyledi. Hükümet olarak çalışanların söz konusu sistemde kalması için son derece cömert davrandıklarını, önemli teşvikler sunduklarını dile getiren Şimşek, “Çalışanlarımız sistemden çıkmayarak, bu tarihi fırsatı iyi değerlendirmelidir” diye konuştu.
KAYNAK : Yenişafak