Güneydoğu’ya S-400 kalkanı

Sınırın 400 kilometre ötesinden koruma sağlayacak Rus yapımı S-400’ler, NATO sistemlerinin yetersiz kaldığı Doğu ve Güneydoğu’daki illere kalkan olacak. Benzer sistemi Atina da kullanıyor.

Güneydoğu’ya S-400 kalkanı

ABD’nin kriz haline dönüştürmeye çalıştığı S-400 füzeler bulundukları ülkelerin sınırlarının 400 km ötesinden koruma sağlaması ile biliniyor. S-400 füzeleri anlaşması konusunda Rusya ile son aşamaya gelen Türkiye, böyle bir ihtiyacı NATO sistemlerinin yetersiz kalması nedeniyle Doğu ve Güneydoğu’daki çok sayıda ilin savunma kalkanı dışında kalması nedeniyle aldı. Ayrıca benzer bir sistem olan S-300 Rus füzelerini NATO üyesi olan Yunanistan da kullanıyor. Türkiye’nin S-400 füze sistemiyle birlikte ile 600 km tehlike tespit yarıçapı olacak. Bu sistemler, çeşitli türden füzelerin atılmasında da uygunluk gösteriyor. Karada ve denizdeki platformlarda da rahatlıkla kullanılabiliyor. S-400’ler, benzer sistemlere göre daha ucuz ve teknoloji transferi ve ortak üretim gibi seçenekler de sunuyor.

ERKEN UYARI SİSTEMİ

Korunma amaçlı olup saldırı maksatlı kullanılmayan, barış ve istikrarın korunması için stratejik öneme sahip olan füzeler, sağladığı koruma sayesinde uluslararası güç dengesini değiştirebilecek kapasitede. Füzenin çalışma sisteminin aşamaları şöyle: Erken uyarı sistemleriyle tehdit (düşman füzesi) tespit edilir, ardından radar sistemi ile tehdit takip edilir, platformlara yüklenmiş füze ile tehdide müdahale edilir, son olarak savunma amaçlı füzenin fiziksel teması ile tehdit yok edilir.

NATO SİSTEMİ YETERSİZ

Türkiye’ye 2012 yılında yerleştirilen NATO’nun füze sistemiyle birçok Doğu ve Güneydoğu ili koruma kalkanının dışında kalıyor. NATO’nun füze sisteminin maliyeti diğer sistemlere göre çok daha yüksek ve teknoloji transferi kısa tutuluyor. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Albay Jeff Davis, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alma planlarından endişe duyduklarını ve bu sistemin NATO’nun kullandığı diğer donanımlara uyumsuzluk gösterebileceğini söyledi. Sözcü, “Genel olarak, müttefiklerin birbiriyle uyum içinde çalışabilen ekipman almasının iyi bir fikir olacağını düşünüyoruz” dedi.

KAYNAK : STAR GAZETESİ

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ