Güneş tarlalarıyla köylüler 20 yıl fatura ödemeyecek

Köylerin elektriğini karşılamak amacıyla güneş tarlaları projesi hayata geçiriliyor. İlk etapta 4 köyde güneş enerji santralleri kurulacak.  Bir köyde kurulacak santralın 7 yıl sonunda borcu bittiğinde 20 yıl ücretsiz elektrik sağlayabilecek. 

Güneş tarlalarıyla köylüler 20 yıl fatura ödemeyecek

MİRAY ÇİMEN

 

Orman köylüsünün elektriğini güneşten sağlamak amacıyla Orman Köylerinde güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi İçin Sürdürülebilir Enerji Finans Mekanizması (ORKÖY PV) Projesi başlatıldı. Projeye göre bu tesislerin tüm Türkiye’ye yayılması planlanırken, böylece orman köylüsünün şebeke arızaları nedeniyle özellikle kış aylarında elektriksiz kalmasının önüne geçilmesi planlanıyor. Bu sistemle temiz enerjiye erişimi sağlanacak olan orman köylüsünün, enerji maliyetlerinin de azaltılması planlanıyor. Proje çerçevesinde ilk etapta 4 adet 100 kWp kurulu güce sahip pilot tesis için ihaleye çıkılacak. Pilot alanlardaki kurulumun finansmanı için Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafından hibe sağlanacak.  

70 HANE AYDINLANACAK 

4 orman köyüne yapılacak güneş enerji sistemi için ihale süreci 27 Ağustos’ta sona erecek. 100 kWp kapasiteli her bir tesisin üreteceği enerji ile yaklaşık 70 hanenin elektrik ihtiyacının karşılanması bekleniyor. Projenin finansman planı ise 4 aşamalı olacak. İlk aşama, pilot alanlardaki kurulumun finansmanı için sadece hibe kullanılacak. İkinci aşama hibe ve düşük faizli kredinin kombinasyonundan oluşacak. Üçüncü aşama hibe, düşük faizli kredi ve ticari kredileri de kapsayacak ve son aşamada ise vadeli ödeme araçları da kullanılacak. GEF, bu projenin 3 milyon 780 bin dolarlık kısmını finanse edecek. İlk etapta güneş enerjisi santrali kurulacak köyler Afyonkarahisar’ın Kulak köyü, Çorum’un Gecek köyü, Elazığ’ın arıgül köyü ve Konya’nın Gökbudak köyü olarak belirlenirken projenin yurt geneline yaygınlaştırılması ve yaklaşık 300 köye ulaşması hedefleniyor.  

Kooperatif kurulacak 

Çalışma kapsamında tesislerin kurulacağı köy muhtarlığının öncülüğünde, köylülerin üye olduğu bir yenilenebilir enerji kooperatifi kurulacak. Bu kooperatif üyelerinin sözleşme güçleri toplamı kadar bölge dağıtım firmasına başvurup çağrı mektubu alınacak. Bu çağrı mektubuna göre proje çizilip TEDAŞ’a onaylattırılacak. Santral bittiğinde yapımcı firmaya ödeme yapılacak. 

Devlete de satılacak 

Bu tesise sahip olan köyün hane halkı normal aylık elektrik paralarını ödemeye devam edecek, yaklaşık 7 yıl sonra tesisin borcu bitecek ve güneş enerjisi santralı köylülere en az 20 yıl daha ücretsiz elektrik sağlayacak. Bölgesel farklılıklar nedeniyle bu süre uzayıp kısalabilecek. Köylerde üretilen ihtiyaç fazlası elektrik ise kooperatif aracılığı ile devlete satılacak ve kooperatif üyeleri arasında paylaşıma gidilecek.

KAYNAK : AKŞAM GAZETESİ

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ