Günah çıkarmalar sürüyor… Utanç özürleri!

Günah çıkarmalar sürüyor! Almanya ve BM’den soykırım özürleri. Fransa’nın Ruanda ‘pişmanlığı’nın ardından Almanya da 1904-1908 arası Namibya’daki yerli kıyımını ‘soykırım’ olarak kabul etti. BM ise İsrail’in Filistinli sivilleri katletmesini küçümsediği için özür diledi.

Günah çıkarmalar sürüyor… Utanç özürleri!

Almanya, 6 yıl süren karşılıklı müzakerelerin ardından ilk kez sömürge işgali sırasında Afrika ülkesi Namibya’da soykırım yaşandığını kabul etti. Alman sömürge yerleşimcileri, 1904-1908 katliamlarında yerli Herero ve Nama halkından on binlerce kişiyi öldürmüştü. Tarihçiler tarafından 20. yüzyılın ilk soykırımı olarak nitelendirilen bu olay hakkında Dışişleri Bakanı Heiko Maas, “Almanya’nın tarihi ve ahlaki sorumluluğu ışığında, işlenen zulümler için Namibya’dan ve kurbanların torunlarından af dileyeceğiz” dedi. Almanya Namibya’daki projelere yardım için bir milyar eurodan fazla mali destek sözü de verdi. Ancak Herero ve Nama halkları, Almanya’nın kalkınma için ülkeye vereceği yardımın tazminat olmadığını ve bu anlaşmanın halklara ihanet olduğunu ifade etti.

Namibya’daki muhalefet ve yerel halk temsilcileri Almanya’nın ‘kuru özrü’nü hakaret olarak kabul ettiklerini belirtti.

Arşiv fotoğraflarında Alman askerlerinin yerli kabile üyelerini astığı anlar yer alıyor.

KATLİAMA ‘İSTİSNA’ DEDİ

Dün ayrıca Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) Gazze Operasyon Müdürü Schmale, daha önce sarfettiği “bazı istisnalar dışında İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi’nde sivil hedefleri vurmadığı” yönündeki sözleri nedeniyle özür diledi. Schmale, “İsrail televizyonunda yaptığım son açıklamalar, aile üyeleri, arkadaşları öldürülenleri incitti. Onlara acı çektirdiğim için gerçekten pişmanlık duyuyorum” diyerek özür diledi.

İsrail’in hedef gözetmeksizin düzenlediği saldırılarda 67 çocuk öldü.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve Belçika Kralı Philippe 2018’te Dünya Kupası yarı finalini birlikte izlemişti.

FRANSA VE BELÇİKA ‘BİZİ AFFEDİN’ DEDİ

Önceki gün Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesinin 1994’te işlenen Ruanda Soykırımı’ndaki rolüne ilişkin sorumluluğunu kabul ettiklerini ancak suç ortağı olmadıklarını söylemişti. Soykırımdan sağ kurtulanların oluşturduğu grup ise Macron’un açıklamalarını yeterli bulmadı. Belçika Kralı Philippe de geçen sene büyük amcası 2. Leopold’un 60 yıl önce Kongo’da işlediği ve milyonlarca insanın ölümüne neden olan suçlar için “en derin pişmanlığını” dile getirmiş ancak özür dilemekten kaçınmıştı.

KAYNAK : AKŞAM GAZETESİ

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ