Gel çağrısıyla milyonları ağırlıyor

Hz. Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin hayata gözlerini yummasının ardından yaptırılan ve bugün müze olan türbesi, tarihi ve kültürel mirasa da ev sahipliği yapıyor.

Gel çağrısıyla milyonları ağırlıyor

Türk ve İslam aleminin en büyük mutasavvıflardan Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin 17 Aralık 1273’te vefatının ardından yaptırılan ve bugün müze olan türbesi, zengin kültürel değerleriyle milyonlarca ziyaretçiyi ağırlıyor. Konya’nın merkez Karatay ilçesinde yer alan türbesiyi ziyaret etmek isteyen yerli ve yabancı turistler kente akın ediyor. Müze, 7 Aralık’ta başlayan ve “Şeb-i Arus Törenleri” olarak da bilinen Mevlana’nın 744. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri nedeniyle en hareketli günlerini yaşadı.

ESERLERE BÜYÜK İLGİ VAR

Müzede, Hazreti Osman döneminde yazıldığı tahmin edilen 9 Kur’an-ı Kerim sayfası büyük ilgi görüyor. Ayrıca Selçuklu ve Osmanlı dönemi Mevlevileri’nin kişisel eşyalar, el yazması kitaplar, 999’luk tespihler ve Mevlevi tarikatında kullanılan müzik aletleri en çok ilgi gören eserler arasında yer alıyor. Anne tarafından Osmanlı halifesi, baba tarafından ise Hindistan şahının torunu olan Bereket Han tarafından müzeye bağışlanan ve kufi yazısıyla ceylan derisi üzerine yazılmış Kur’an-ı Kerim sayfaları dikkatle inceleniyor.

‘Mevlana’yı anlatmaktan çok anlamamız gerekiyor’

Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ali Temizel, Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin insanlığa bıraktığı mesajın yeniden irdelenmesi gerektiğini belirterek, “Mevlana’yı anlatmamız değil anlamamız gerekiyor. Önemli olan bu.” dedi. Hz. Mevlana’nın eserleriyle 8 asırdır insanlığı etkilediğini söyleyen Temizel, “Kötülük yapan ömrü boyunca kötülükle karşılaşır. İnsan yaşamı boyunca ne ektiyse ahirette onu biçer. Mevlana’nın 800 yıl öncesinden dünyaya bıraktığı mesajını yeniden irdelememiz ve anlamamız gerekiyor. Mevlana’yı anlatmamız değil anlamamız gerekiyor. Yıllardır anlatıyoruz ama anlamaya çalışırsak, Mevlana’nın ilham aldığı kaynakların, Kur’an, hadis ve sünnetlerin emirlerine uymuş oluruz” dedi.

Cumhuriyetin ilk yıllarında Konya “Asar-ı Atika Müzesi” adı verilen Mevlana Dergahı ve türbesi, 1954’te yapılan düzenlemeyle “Mevlana Müzesi” olarak açıldı.

KAYNAK : STAR GAZETESİ

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ