Fotoğraftaki ayrıntı kanseri ortaya çıkardı

2 yaşındaki oğlunun fotoğraflarını çektiğinde bir gözünün parladığını fark eden anne korkunç hastalığı internette araştırarak buldu. Doktorların önemsemediği belirtinin peşine düşen anne Akshata Rao, hastalığın üzerine giderek tam zamanında tedaviye başlanmasını sağladı.

Fotoğraftaki ayrıntı kanseri ortaya çıkardı

Akshata Rao, 2 yaşındaki oğlu Aayaan’ın fotoğrafını çektiğinde her seferinde sol gözünde bir nokta olduğunu fark etti. Aayaan’ın gözünde her zaman bir parıltı vardı ancak doktorlar endişelenecek bir şey olmadığını ve zamanla düzeleceğini söylüyordu. Fakat, küçük çocuğun gözündeki parıltı zamanla düzelmek yerine daha da büyüdü. Endişelenen ailesi başka bir doktora daha göstermeye karar verdi. Yine aynı cevabı aldı.

Hastalığı internette buldu

That’s Life’ın haberine göre; Aayaan’ın semptomlarını Google’da tarayan anne Rao, retinoblastoma adı verilen ve nadir görülen bir kanser türü olabileceğine karar verdi. Hastalığın genellikle fotoğraflar sayesinde anlaşıldığını okuyunca daha da korkmaya başladı. Bir göz doktoruna danışan aile, korkularında haklıydı. Yapılan testler sonucunda Aayaan’ın retinasında bir tümör olduğu ve göz sinirine yayıldığı ortaya çıktı.

Küçük çocuğun göz siniri ve gözü alınarak yapay bir göz yerleştirildi. Operasyondan sonra doktorlar tümörün tam zamanında fark edildiğini söyledi. Protez gözün gerçeğinden ayırt edilmediğini söyleyen anne, oğlu hayatta olduğu için şükrettiğini söylüyor.

Göz kızarıklığına dikkat

Çocuklarda ya da yetişkinlerde en sık rastlanan göz hastalığının kırmızı göz olduğunu belirten Op. Dr. Şeyda Atabay, “Gözdeki kırmızılığın sebebi konjonktiva tabakasındaki kan damarlarının aşırı derecede genişleyerek belirgin olmasındandır. Konjonktiva tabakası gözün beyaz kısmının üzerinde olan ince zarımsı tabakadır. Normalde çok sayıda kan damarı taşısa da damarların çok ince olmasından dolayı damarlar belli değildir ve tabaka beyazımsı gözükür. Ancak herhangi bir nedenle damarlar daha belirgin hale geldiğinde kırmızı renge bürünmektedir” diye konuştu.Hastada çapaklanma olmaktaKırmızı göz hastalığının en sık sebebinin enfeksiyonlar olduğunu dile getiren Dr. Atabay, “Bakterilere bağlı oluşan enfeksiyonlarda ek olarak sekresyon oluşarak hastada çapaklanma olmaktadır. Hastalığın en masum olanıdır. Viral etkenlere bağlı oluşan enfeksiyonlar en kırmızı, hatta kanama odakları oluşturan hastalıktır. Çok bulaşıcıdır. Uzun süreli olabilir, kornea tutulumlarına neden olabilmektedir” ifadelerini kullandı.Göz kızarıklıklarını hafife almayın Gözde lekeler oluşturarak görmede azalmalara neden olurOp. Dr. Atabay, “Göz kornea tabakası hastalıklarından biri olan kornea ülseri ise oldukça önemli olan ve gözde lekeler oluşturarak görmede azalmalara neden olan bir hastalıktır. Allerik konjonktivitler ile özellikle göze kaşıma sonrasında belirgin kanlanma odakları olmaktadır. Göz travmaları diğer bir kırmızı göz nedenidir. Göz konjonkivasında travmaya bağlı kanama, yırtılma nedeniyle olabilmektedir. Ameliyat ile tedavi gerektirebilir.” diye konuştu.Genelde hipertansiyon sebebiyle olmaktadırKendiliğinden olan ve genelde hastanın farkında olmadığına dikkat çeken Atabay, ” Çevresindekilerin uyardığı kırmızı göz nedeni subkonjonktival hemoraji olarak adlandırılır. Genelde hipertansiyon sebebiyle olmaktadır. Hastalar için uyarıcıdır. Vücutta zorlanma sebebi ile olmaktadır” dedi.Diğer bir önemli kırmızı göz sebebinin ise üveit hastalığı olduğunu söyleyen Op. Dr. Atabay, “Üveit hastalığı gözde belirgin görme kayıplarına neden olabilen immun sistem hastalığıdır. Silyer enjeksiyon dediğimiz farklı bir kırmızı göz hastalığına neden olur ve görme azlığı ile birliktedir. Bunlardan daha başka olarak glokom yani göz tansiyonu gibi, göz kuruluğu gibi pek çok farklı hastalıklar kırmızı göz sebebi olabilmektedir.” açıklamasında bulundu. Her hastalığın tedavisi farklıdır, bir hastalık için verilecek tedavinin diğer hastalık için sakıncalı olabildiğini vurgulayan Dr. Atabay sözlerini şöyle tamamladı:”Hastalarımızdan telefon veya mail ile kırmızı göz bulgularını bahsetmeleri ile muayene olmadan tanı koymak hatalı veya eksik olabilir. Bu şekilde muayene etmeden tedavi vermek ise doğru değildir. Tüm bu sebepler için kırmızı göz hastalığımız var ise mutlaka en kısa zamanda göz hastalıkları uzmanı muayenesi olmalarını önermekteyiz” şeklinde konuştu.Göz tümörünün belirtilerine dikkat!

Göz tümörünün belirtilerine dikkat!

İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuncer, yaptığı yazılı açıklamada, göz ve çevresindeki dokuları ilgilendiren bütün kitleleri “göz tümörleri” olarak adlandırdıklarını anlatarak, vücuttaki şişliklerin, benlerin veya herhangi bir sivilcenin tümör alanına girdiğini kaydetti. Göz çevresinde, kapaklarında, gözün içerisindeki yapılarda, iriste, retinada ve retinanın altındaki bağ dokusunda ve koroid adı verilen damarsal tabakada, göz kemikleriyle ve gözün arasındaki orbita denilen bölgede farklı birtakım tümörlere rastlanılabileceğini anlatan Doç. Dr. Tuncer, “Tümör denildiğinde hastalar korkuyor. Her tümör kanser demek değildir. Tümör olarak adlandırılan kitlelerin yüzde doksanı iyi huylu oluyor. Bunun topluma iyi bir şekilde anlatılması gerekli.” değerlendirmesinde bulundu.Göz tümörünün belirtileriKötü huylu tümörlerin kanser olduğunu belirten Doç. Dr. Tuncer, bunların yumuşak dokular olduklarını ve sarkom olarak adlandırıldıklarını, bunların tüm tümörler içinde sadece yüzde onluk bölümü oluşturduğuna dikkati çekti.Tümörlerin oluştukları bölgeye göre farklı belirtiler gösterebileceklerini aktaran Doç. Dr. Tuncer, şunları kaydetti: “Bu belirtiler göz içerisinde kızarıklık, göz kapaklarından oluşan şişlikler, gözün etrafında iltihaplanma, kaşıntı şeklinde ortaya çıkabilir. Tümörler bazen göz bebeğinin yuvarlak yapısını da bozabilir ve gözün içinde iris tabakadaki tümörlerde bazen kahverengi bazense açık renkte kitleler görülebilir. Gözün arkasında ortaya çıkan tümörler ise bazen hiçbir şikayete sebep olmaz ve bunlar rutin muayene sırasında ortaya çıkabilir.” Göz tansiyonu kör edebilirGöz kanseri sinsice ilerleyebilirDoç. Dr. Samuray Tuncer, göz muayenesinin önemiyle ilgili insanların bilinçlenmesi gerektiğini vurguladı.Göz doktoruna gelindiğinde göz kapağından, gözün arkasına kadar bütün yapıların dikkatlice incelenmesi gerektiğini aktaran Tuncer, “Kapaklara bakmak lazım, kapakların iç kısmına, göz tansiyonuna bakmak lazım ve mutlaka her hastayı çok iyi bilinçlendirmek lazım. Teşhiste detaylı muayene önemlidir. Bazen göz kanserleri hiçbir şikayete neden olmadan gözde yavaş yavaş büyüyebilir. Bundan dolayı çocukların belli aralıklarla göz dibi muayenelerinin yapılması, göz tümörlerinin erken teşhisi için çok önemlidir.” bilgisini verdi. Göz kızarıklıklarını hafife almayınErken teşhis burada da kurtarırDoç. Dr. Tuncer, enjeksiyonla tedavi, radyoaktif plak tedavisi ve göz arteri yoluyla kemoterapinin Türkiye’de yaygın olarak kullanıldığını, erken teşhisin tedavinin başarı şansını arttırdığını belirterek, göz tümörlerinin genetik geçişli olduğunu kaydetti. Kanseri taklit eden lezyonların varlığına da dikkat çeken Doç. Dr. Tuncer, retinada görülen bir kanamanın veya yaşlı kişilerde sıklıkla görülen sarı nokta hastalığının kötü huylu tümörü taklit edebildiğini, bu nedenle doğru teşhisin yapılmasının önemli olduğunu aktardı.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ