Fosil yakıtlara bir alternatif daha!

Fosil yakıtların yerini alması için hibrit ve elektrikli araçlar konusundaki çalışmalar sürerken, sessiz sedasız gelişen bir teknoloji var: Hidrojen…

Fosil yakıtlara bir alternatif daha!

İlk kez 2009 yılında geliştirilmeye başlanan hidrojen yakıt hücreli araçlar ile ilgili araştırmalar devam ediyor. Birçok ülke de 2020’li yıllardan itibaren bu teknolojiye sahip araçların ulaşım başta olmak üzere diğer alanlarda kullanmak için alt yapılarını da oluşturuyor.

Hidrojenden elektrik üretiyor

Yakıt hücresi teknolojisi, hidrojen kaynağından elektrik üretimini yapıyor. Genel olarak doğalgazdan üretilen hidrojen, ayrıca CO2 salınım oranı az olan rüzgar, çöp, kanalizasyon çamuru ve sudan da üretilebiliyor.

Satışta olan model bile var

Bu alanda çalışmalar yapan Toyota ise, sadece su buharı salımı yapan yakıt hücresi teknolojisine sahip araçların deposunun 3 ila 5 dakika arasında doldurabileceğini belirtti.

Japon marka ayrıca Toyota, 2014 yılından itibaren de başta Japonya olmak üzere hidrojen yakıtlı Mirai’yi de sunmuş, Hino ile birlikte de otobüs üretimini yapmıştı. Toyota son olarak da Yakıt Hücreli Kamyon ve Yakıt Hücresiyle çalışan jeneratörlerini tanıttı.

Hidrojen için hedefler giderek büyüyor

Halen Japonya, ABD, İngiltere, Danimarka, Almanya, Belçika ve Norveç’te satışta bulunan Mirai’nin yakında Avrupa’nın diğer ülkelerinde de satışa sunulması planlanıyor.

Mirai’nin 2017’de 3 bin adet satış hedefi bulunuyor. Toyota, 2020’de bu rakamın yıllık 30 bin olacağını tahmin ediyor. Norveç 2025 yılına kadar 50 bin yakıt hücreli otomobil satmayı planlıyor.

Dolum istasyonlarının sayısı artıyor

Hidrojen dolum istasyonlarının kurulmasının maliyeti büyüklüğü ve konumuna göre 300 bin – 2 milyon Euro arasında değişiyor.

Her geçen gün artan yakıt istasyonlarının sayısı ile birlikte kurulum maliyetleri de her geçen gün aşağıya doğru bir seyir izliyor. Tüm dünyada 2016’da açılan 92 istasyonla birlikte toplam dolum istasyonu sayısı 274 adete ulaşmış durumda. Bu istasyonların 68’i Batı Avrupa’da bulunuyor. Almanya’da 2020’de 100, Kore’de 160, İngiltere’de 65 yakıt hücresi dolum istasyonu kurulması planlanıyor.

Ayrıca, 2020 yılına kadar Norveç’te 20 kamu hidrojen istasyonları açılması da planlanıyor.

KAYNAK : Haber7

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ