Flamingolara karides engeli

Mert İnan – İstanbul / Türkiye’nin en önemli sulak alanlardan biri kabul edilen Gönen Çayı deltası sulak alanı üzerine, karides üretim çiftliği …

Flamingolara karides engeli

Mert İnan – İstanbul / Türkiye’nin en önemli sulak alanlardan biri kabul edilen Gönen Çayı deltası sulak alanı üzerine, karides üretim çiftliği kurulacağı iddiaları bölgede huzursuzluğa yol açarken, tepkileri de beraberinde getirdi. 

Son bir haftadır 40 dönümlük hazine arazisi üzerine karides üretim çiftliği kurulacağının gündeme gelmesi, çevrecilerin ve Misakça sakinlerinin tepkisine neden oldu. Çevre örgütleri temsilcileri, söz konusu projenin resmileşmesi durumunda yargı yoluna gideceklerini duyurdular. Misakça sakinleri ise bölgenin acilen koruma altına alınması için topladıkları imzaları Bandırma Tarım İlçe Müdürlüğü’ne teslim etti. 

Misakça’da yaşayan eski CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, söz konusu sulak alanın, flamingo ve onlarca kuş çeşidinin beslendiği ve ürediği bir tabiat varlığı olduğunu belirtirek, “Sulak alan, hiçbir şekilde doğal, ekolojik yapısı bozulmadan, özel koruma bölgesi ilan edilmelidir. Bize gelen duyumlar 30 dekarlık karides üretim çiftliği kurulmasının planlandığı yönünde ancak Misakça muhtarımız ise sulak alana iplik hammadde tesisinin de kurulmak istendiği bilgisine ulaşmış. Her ne olursa olsun bu projelere izin verilmemeli. Bizler, bölgede avcılık bile yaptırmazken, üretim tesisleri tüm ekolojik yapıyı paramparça edecektir” dedi.

Ulusal önemde

Misakça Muhtarı Refik Öztürk “İlk önce karides üretim çiftliği kurulacağı belirtilmişti. Ancak geçtiğimiz gün Bursa’dan bir grup yatırımcı gelip bölgede iplik hammaddesi üretim tesisi kurmayı düşündüklerini söyledi. Zemin etüdü yapmak istediklerinde izin belgeleri olmadığını belirterek karşı çıktık. ‘Buraların gözden çıkarıldığı’ gibi söylemlerde bulundular. Sulak alan hazine arazisi ve kuşların yaşam yeri. Koruma altına alınması gereken bölgeye tesis kurmak anlaşılır gibi değil. Misakça köyü 200 haneden oluşuyor. Huzurumuzu kaçırdılar. Topladığımız imzaları Tarım İlçe Müdürlüğü’ne yolladık. Bölgemizde tesisi istemiyoruz. Doğal varlıklarımız korunsun” dedi.

Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED) Bandırma Şube Başkanı Gültekin Mutlu da tabiat alanı üzerine tesis kurulmasına izin verilemeyeceğine dikkat çekerek, “Balıkesir Valiliği’nin böyle bir girişime izin vermesi söz konusu bile olamaz. Söz konusu tesis fikri için girişim olursa izin verileceğini düşünmüyoruz. Tesisi projeleri resmiyet kazanırsa yargı yolunu tutarız. Durumu yakinen takip ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

Bandırma Kent Konseyi Başkanı Serdar Polat ise, Gönen çayı deltasının 2016 yılında Resmi Gazete’de yayınlanan kararname ile “ulusal öneme haiz sulak alan” olarak tescillendiğine dikkat çekerek, “Bu alan aynı zamanda flamingoların geçiş noktası ve yaşam alanı. Birileri, geçtiğimiz gün, belge ve izinleri olmadan zemin etüdü yapmak istemiş. Köylüler bu duruma karşı çıkınca bölgeden ayrılmak zorunda kalmışlar. Bize gelen duyumlar karides üretim çiftliği veya iplik hammadde üretim tesisi kurulmak istendiği yönünde. Sulak alan acilen doğal sit alanı olarak ilan edilmeli” diye konuştu.  

‘Görüşümüz olumsuz olacak’

Tolga Tosun (Bandırma Belediye Başkanı): “Geçtiğimiz gün muhtarımız kapımızı çaldı ve durumdan bahsetti. Tesisi kurmak isteyen firma, müşavir firmalar aracılığı ile yazılı müracaatta bulunup bizden olumlu görüş vermemiz talebinde bulundular. Tabiat alanına tesis kurulmasına olumlu bakmamız söz konusu bile olamaz. Görüşümüz olumsuz olacak. Kaldı ki söz konusu alan hazine arazisi. Tesisi kurmak isteyen yatırımcılar tüm kurumlara olumlu görüş almak için başvurularda bulunduğunu duyduk. Söz konusu tabiat alanında bu tür girişimlere izin verilemez.”

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ