Fındık üreticisinin yüzünü güldürdü

Son yıllarda fındık fiyatlarındaki düşüş nedeniyle mağduriyet yaşayan üreticilerin yüzü, Toprak Mahsulleri Ofisinin fındık almaya başlamasıyla yeniden güldü

Fındık üreticisinin yüzünü güldürdü

Son yıllarda serbest piyasada fındık fiyatlarındaki düşüş nedeniyle mağduriyet yaşayan üreticilerin sıkıntısı, piyasanın üstünde fiyat veren Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) sayesinde giderildi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, şu anda serbest piyasada fındık fiyatlarının 10 liranın altında olduğunu belirterek, Ofisin bu rakamın üzerinde fındık alarak üreticilerin mağduriyetini büyük ölçüde engellediğini ifade etti.

TMO’nun üreticilerin imdadına yetiştiğini söyleyen Soydan, TMO kanalıyla fındığa müdahalenin son derece doğru bir adım olduğunu dile getirdi. Soydan, “Bunun ne kadar doğru bir karar olduğunu bugün daha iyi anlıyoruz. Birçok ilimizde serbest piyasada fındık fiyatı 9 lira seviyelerinde seyrederken, TMO 10 lira ve üzerinde alım gerçekleştiriyor. Bu durum karşısında üreticilerimizin ilk tercihi TMO oluyor.” dedi.

Fındık fiyatlarıyla ilgili tekelci mantığın üreticileri mağdur ettiğini savunan Soydan, üreticilerin bu mağduriyetini gören Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş ve Nurettin Canikli’ye teşekkür etti.

Soydan, üreticinin artık TMO sayesinde fındığını 10 liranın altında satmayacağını bildiğini, bu nedenle de rahat olduğunu vurguladı.

“TMO üreticiden 400 ton fındık aldı”

Arslan Soydan, 24 Nisan’da piyasaya giren TMO’nun Ordu, Giresun, Trabzon, Samsun, Düzce ve Sakarya’da fındık alımı yaptığını ifade ederek, TMO’nun şu ana kadar üreticiden 400 ton fındık aldığını söyledi.

TMO’ya en çok ilginin Ordu’da olduğunu bildiren Soydan, şöyle devam etti:

“Ordu’da henüz serbest piyasa rakamları 10 liranın üzerine çıkmadığı için üreticilerimizin tercihi TMO oluyor. TMO, daha önceden randevu alan üreticilerden Giresun kalite fındığın kilogramını 10,5, levant kalite fındığın kilogramını ise 10 liradan alıyor. Üreticinin fındığı 50 randımanın üzerinde gelirse kilogram fiyatı da kademeli olarak artıyor. Ayrıca yetkililerden aldığımız bilgiye göre bundan sonrası için de TMO’dan randevu alan üreticilerimizin sayısı hayli fazla.”

Soydan, üreticilerin TMO’nun gelecek sezonda da piyasada olmasını istediğini belirterek, “TMO, serbest piyasa karşısında alternatif hale geldi. Üreticiler olarak talebimiz, bu sistemin gelecek sezonlarda da devam ettirilmesi.” diye konuştu.

Bu konudaki taleplerini ilgili makamlara ilettiklerini dile getiren Soydan, tek isteklerinin son yıllarda ciddi şekilde fiyat mağduru olan üreticilerin bu haklarının TMO aracılığıyla bir şekilde geri verilmesi olduğunu kaydetti.

Kiloda ortalama 1 lira kar ettiler

Fındık fiyatının serbest piyasada 9 lira seviyelerinde seyretmesi nedeniyle tercihlerini TMO’dan yana kullanan üreticiler, kilogramda ortalama 1 lira kar etti.

Ordulu üreticilerden Orhan Kınık, yaklaşık bir ton olan fındığını uzun süreden beri evinde beklettiğini belirterek, “TMO sayesinde fındığımı sattım. Ordu’da serbest piyasada fındık fiyatı halen 9 lira. TMO’da ise 10 lira. Kilogram başı 1 lira kar ettim. İyi ki TMO piyasaya girdi. Beklentimiz gelecek yıllarda da devam etmesi.” dedi.

Üretici Yunus Kurt da TMO’nun imdatlarına yetiştiğini söyledi. Kurt, “TMO olmasaydı belki ürünümüzü 9 liradan satacaktık. Bu da maliyetinin altında bir fiyat. Bu fiyat bizim zararımıza ancak TMO ile daha fazla zarar etmeden elimizdeki ürünü çıkardık. Yetkililere çok teşekkür ederiz.” ifadesini kullandı.

KAYNAK : Haber7

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ