Ev hanımlarının hastalığı

Parmağın kilitlenmesiyle birlikte yoğun ağrıya neden olan “tetik parmak” hastalığı ev işleri nedeniyle ev kadınlarında daha sık görülüyor ve yaşam kalitesini önemli oranda düşürüyor. Dr. Tuğhan Kalkan, hastalığın basit bir cerrahi müdahale ile çözülebildiğini söylüyor.

Ev hanımlarının hastalığı

Tetik parmak hastalığının, eliyle çok iş yapanlarda görüldüğünü belirten Çukurova Dr. Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Tuğhan Kalkan, çözümünün ise basit bir operasyondan geçtiğini anlattı. Dr. Kalkan, bu hastalığın en büyük önleminin ‘iş yapmamak’ olduğunu kaydetti. Genellikle ev kadınlarının en çok yaptığı bez sıkmak, halı silmek, yer temizlemek, tencere, çaydanlık tutmak gibi hareketlerin ‘tetik parmak’ hastalığına neden olduğunu kaydeden Dr. Kalkan, “Eliyle çok yoğun iş yapan kişilerin elindeki tendonlarında oluşan kistler ve bunların oluşturduğu hareketliliğin kısıtlanması tetik parmak hastalığına yol açıyor” diye konuştu.

Ameliyatla tendon rahatlatılıyor

Tetik parmak hastalığında parmağın büküldüğü anda geri açılamadığını ifade eden Dr. Kalkan, hastalığın çözümüne ilişkin şu bilgileri aktardı:

“Ev hanımlarının yanı sıra bilgisayarda çok çalışanlarda, tarla-bahçede çalışanlarda, terzilerde yoğun görülen bu hastalığın çözümü basit bir cerrahi müdahaleden geçiyor. İnsanlar bu müdahaleden korkabiliyor ama müdahaleden sonra 1 hafta, 10 gün içerisinde hasta normale dönüyor. Ameliyat sırasında eldeki A1 olarak adlandırdığımız yeri gevşeterek tendonun rahatlamasını sağlıyoruz. Tendonun aşırı kullanımıyla olan harabet tendonun istirahatini gerektiriyor.”


Ev hanımlarına robot hizmetçi

Türkiye’nin ilk insansı robotu olan “Akıncı-1″den sonra üretilen “Ada” isimli ikinci robot, yeni eklenecek fonksiyonlarla komutla kahve pişirme, yemek yapma, bulaşık makinesi ve buzdolabını programlama gibi birçok işi yapacak.Akınsoft Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Akın yaptığı açıklamada, firmanın 1995 yılında kurulduğunu ve o günden beri vizyonlarında hep robot üretmek olduğunu söyledi.Akıncı-1 isimli ilk robotlarını 2011 yılında ürettiklerini belirten Akın, yeni geliştirdikleri “Ada” ile ilgili olarak şunları kaydetti:”Biz robotlarımızı endüstriyel alanlarda değil daha çok insanlara hizmet verecek alanlarda kullanıyoruz. Bu robotlar için de bize birçok fikir geliyor. Aldığımız geri dönüşlerden en ilginci ev hanımlarından gelmişti. ‘Bizim için de robot yapacak mısınız’ diyorlardı. Tabii ki evler için de robotik çalışmalarımız var. Bir ev hanımı kadar olmasa da ilk etapta onlara yardımcı olabilecek, buzdolabını, bulaşık makinesini programlayabilecek, ocağı kullanacak ya da sabah kahvenizi ve omletinizi hazırlayabilecek konseptte olacak robotumuz kısa süre sonra evlerde kullanılmaya başlanacak. Bunu da ev hanımlarından gelen yoğun talep üzerine geliştirdik.” Çalışmaların kısa sürede tamamlanacağını dile getiren Akın, “Yurt dışından bir robotu alabileceğiniz fiyatın onda birine yaptığımız robotlara sahip olabilirsiniz. Ayrıca çipleri dışında her türlü parçası tamamen yerli üretimimizdir.” dedi. Bizi işsiz bırakacaklar endişesiAkın, insanların robotlara sempati duymasının yanında kaygılarının da olduğuna işaret ederek, “İnsanlar ‘Robotlar bizi ileride işsiz bırakacak’ diye tedirgin olabiliyor. Robotlar insan sağlığını bozan kimyasalların kullanıldığı sanayilerde ya da monoton olarak yapılan işlerde görev alacak. İnsanlar ise beyin gücüne dayanan daha rahat yerlerde çalışacak.” değerlendirmesinde bulundu.Türkiye’nin dünyadaki robotik teknolojileri yakından takip ettiğini vurgulayan Akın, “Asimo 30 yıllık bir deneyim sonucunda üretildi. Dünyada çok ciddi sponsorlar tarafından desteklendi. Birkaç sene sonra Asimo’nun teknolojisini bile geçeceğimize inanıyoruz.” diye konuştu.

Ev işleri sağlıktan ediyor

Ev işlerini yaparken dikkatli olunması gerektiğini belirten Dr. Ali Şahabettinoğlu, bunlardan nasıl korunacağını anlattı. Ev hanımlarının mutfak tezgahında çalışırken bir ellerini tezgaha dayayıp diğer elleriyle işlerini yapmaları gerektiğini ifade eden Şahabettinoğlu, “Uzun süre ütü yapmak yerine birkaç gömlek ütüledikten sonra oturarak ara vermeniz sağlığınız açısından çok önemli. Kadınların masada çalışırken mutlaka bir dirseklerini masaya dayayarak iş yapmaları gerekiyor çünkü kalçaya kadar uzanan omurgamız, omur denen kemik ve bunları birbirine bağlayan disklerden oluşmaktadır. Burası vücut ağırlığını en fazla taşıyan yerdir. Herhangi bir zorlanmayla ortasında çekirdek ve bunu koruyan kapsülden oluşan disk yırtılır. Çekirdek doku arkaya, kanala doğru fıtıklaşırsa sinirlere baskı yapar ve bel fıtığı oluşur” diye konuştu.Elle fizik tedavi olabilirsinizManipülasyon yani elle fizik tedavi olmak üzere bel ve boyun fıtıklarında fizik tedavinin iyi netice verdiğini söyleyen Uzman Dr. Ali Şahabettinoğlu, “Bel ve boyun fıtıklarının yüzde 98’i ameliyatsız elle tedavi edilerek iyileşebilir. Bel ağrıları bacağa vuruyorsa bel fıtığı, boyun ağrıları kol ve ellerinize vuruyorsa boyun fıtığı olma ihtimali çok yüksektir” dedi.Manipülasyon tedavisinde hastalıklı bölge üzerine birtakım bastırma, döndürme, germe ve esnetme gibi manevraların uygulandığını dile getiren Uzman Dr. Ali Şahabettinoğlu, herhangi bir yan etkisi olmayan ve ilaca gerek duyulmadan uygulanan bu yöntemin klasik batı tıbbı tedavisi olduğunu sözlerine ekledi.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ