Eski halılar ‘kırkyama’ ile ihraç ediliyor

Dünya çapında halı restorasyon merkezi olan Aksaray’ın Sultanhanı beldesinde, tamiri mümkün olmayan eski halılar “patchwork” (kırkyama) tekniği ile bir araya getirilerek, başta ABD olmak üzere çok sayıda ülkeye ihraç ediliyor. Bugüne kadar başta TBMM Milli Saraylar Halı Koleksiyonu’ndaki tarihi halılar olmak üzere yurt içi ve yurt dışından kıymetli halıların restorasyonunun usta ellerde yapıldığı beldede, kullanılamaz durumdaki eski halılar da yeniden hayat buluyor.

Eski halılar ‘kırkyama’ ile ihraç ediliyor

Aksaray’ın Sultanhanı beldesinde, tamiri mümkün olmayan eski halılar “patchwork” (kırkyama) tekniği ile bir araya getirilerek, başta ABD olmak üzere çok sayıda ülkeye ihraç ediliyor.

Geleneksel halı dokumacılığının da yapıldığı, küçüklü büyüklü 50’ye yakın halı restorasyon atölyesinin yer aldığı beldede, yaklaşık 5 bin kişi geçimini bu işten sağlıyor.

Eski halılar yeniden hayat buluyor.

Türkiye’nin değişik yerlerinden toplanan eski, yamalı ve deforme olmuş halıların önce yıkaması ve tıraşlaması yapılıyor. Burada bazı aşamalardan geçirilen halılar, daha sonra ustalar tarafından istenilen zevke göre parçalar halinde kesilip birleştirilerek tekrar değerlendiriliyor.

Halı ustası Ramazan Solak, 37 yıldır halı tamiri yaptığını söyledi. Halıcılığın belde halkının geçim kaynağı olduğunu ve bu sektörde Sultanhanı’nın önemli bir yerde bulunduğunu belirten Solak, gelen halıları ilmek ilmek işleyerek tamirini, bakımını yaptıklarını anlattı.

Ayda ortalama bin metrekare halı yapılıyor

Parçalar tek tek birleştiriliyor.

Patchwork yöntemiyle yapılan halıların çok moda olduğunu ve dünyanın birçok yerinden talep geldiğini dile getiren Solak, şöyle devam etti:

“Bu yöntemle yaptığımız halılar sayesinde işlerimiz çok iyi. Bize birçok yerden talep geliyor. Yurt içinin yanı sıra başta ABD olmak üzere, Almanya, Fransa, İtalya ve İsrail’den bize siparişler geliyor. Şu an talepleri yetiştiremeyecek seviyeye geldik. Müşteriler mobilyalarının fotoğrafını gönderiyor. Biz de istenilen zevke göre halıları hazırlıyoruz. Ayda ortalama bin metrekare halı yapıyoruz. Bu da 450-500 halıya denk geliyor.”

Dünya çapında ün kazandı

Sultanhanı Belediye Başkanı Fahri Solak da beldenin 1980 yılından beri yaptığı tarihi halı restorasyonu ile dünya çapında ün kazandığına dikkati çekti. Beldeye dünyanın birçok yerinden kıymetli halıların getirildiğini ve bu sayede herkes tarafından tanındıklarını vurgulayan Solak, şunları kaydetti:

“Burada 50’ye yakın atölye var. Beldemize gelen tarihi halıların ustalarımız tarafından tamiratı yapılıyor. Ustalarımız, halı sektöründe en iyisini yapmak için sürekli kendilerini geliştiriyor. Hem imalat, hem restorasyon hem de şu an moda olan patchwork konusunda en güzel halılar burada yapılıyor. Beldemizde 5 bin kişi bu meslekten ekmek kazanıyor.”

Uluslararası CNR Kitap Fuarı “15 Temmuz” teması ile kapılarını açıyor

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Uluslararası CNR Kitap Fuarı”, 24 Şubat – 5 Mart tarihleri arasında kitapseverlerle buluşacak. Yeni Şafak ve TVNET’in ana sponsor olduğu fuar, “15 Temmuz” teması ve 19 ülkeden 300 yayınevinin katılımıyla gerçekleştirilecek.Cumhurbaşkanı Erdoğan açılışa katılacakKültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, KOSGEB ve İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen fuarda, konferans, kitap tanıtımı, imza günleri, söyleşiler, çocuk etkinlikleri ve dinletilerle birlikte binin üzerinde kültür etkinliği düzenlenecek. 24 Şubat’ta başlayacak fuarın açılışına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak. Onur konuğu Hasan AycınBünyesinde Yeni Şafak gazetesi, TVNET televizyonu ve yenisafak.com, gzt.com’un yanı sıra Derin Tarih, Derin Ekonomi, Gerçek Hayat, Cins, Nihayet, Lokma, Kırmızı Beyaz, SkyRoad, Bilge Çocuk ve Bilge Minik dergilerini barındıran Albayrak Medya Grubu’nun özel standının da yer alacağı fuarın bu yılki onur konuğu ise Türkiye’nin önemli çizerlerinden Hasan Aycın olacak. Yeni Şafak’ın da çizeri olan usta kalem Aycın, söyleşi, sohbet ve imza günlerinde sanatseverlerle bir araya gelecek. Yeni Şafak yazarları okurlarla söyleşecekFuarda, gazetemiz yazarlarından Hikmet Genç, Merve Şebnem Oruç ve Yusuf Kaplan 15 Temmuz’a ilişkin düzenlenen söyleşilere konuşmacı olarak katılacak. Cins ve Gerçek Hayat ekibi de fuardaÖte yandan, Albayrak Medya Grubu’nun bünyesinde bulunan Cins Dergisi ve Gerçek Hayat Dergisi yöneticileri ve yazarları da okurlarıyla buluşacak. Direnişi anlatacaklarYeni Şafak Gazetesi İnternet Yazı İşleri Müdürü Ersin Çelik, Yeni Şafak Haber Müdürü Recep Yeter, TVNET Haber Müdürü Serhat İbrahimoğlu ve TVNET Yayın Müdürü İbrahim Halis ise, medyanın 15 Temmuz darbe girişimine karşı direnişini anlatacak.Fuarda ayrıca, “Türkiye’nin En Uzun Gecesi 15 Temmuz” ve “15 Temmuz Ruhu Işığında Ayasofya” gibi fuar temasına uygun pek çok söyleşi, panel ve fotoğraf sergileri düzenlenecek.400 binden fazla ziyaretçi bekleniyorGeçen yıl 383 bin 187 okur tarafından ziyaret edilen fuara, bu yıl 400 binin üzerinde ziyaretçinin gelmesi bekleniyor. Toplam 25 bin metrekare alana kurulan fuar, 5 Mart’ta sona erecek.

Malcolm X şehadetinin 52. yılında anıldı

ABD’de ırkçılıkla mücadelenin sembol isimlerinden Müslüman aktivist Malcolm X, şehit edilmesinin 52. yılında New York’ta anıldı. Yaşadığı dönemde ABD’de egemen olan ırkçılığa karşı verdiği etkili mücadeleyle tüm dünyada kitlelerin büyük saygısını kazanan Malcolm X’in şehadetinin 52. yılında sevenleri mezarını ziyaret ederek dua etti.Bazı ziyaretçiler, Malcolm X’in mezarına çiçek koydu, kimileri ise onun hatırası ve fedakarlıklarını gözyaşları içinde andı. İngiltere’de bir yardım kuruluşunda çalışan Shantyl Rogers , ziyaret sırasında yaptığı açıklamada, Malcolm X adının kendisi için “özgürlük ve insan hakları” demek olduğunu söyledi.ABD’de siyahilerin, özgürlüklerini kazanmak için geçmişte savaş vermek zorunda kaldığını hatırlatan Rogers, “Malcolm X bugün hayatta olsaydı şu anki atmosferden mutsuz olurdu. Hala siyahiler ve göçmenler sorunlarla karşılaşıyor. Malcolm’ın da savunduğu gibi insanlar arasında renk ayrımcılığı değil sevgi olmalı” dedi. İnşaat işiyle uğraşan Saadiq Abdul Qadir de Malcolm X’in kendi hayatında yaşadığı dönüşümün ve bambaşka biri haline gelerek insanlara önderlik etmesinin örnek alınacak bir hayat hikayesi olduğunu belirtti. “Malcolm X benim için değişim demek”Malcolm X’in sadece kendi hayatını değil birçok insanın hayatını da değiştirdiğini vurgulayan Abdul Qadir, şunları kaydetti: “Malcolm X bugün hayatta olsaydı yine aynı şekilde ayrımcılıkla mücadele ederdi. O sadece yerel değil küresel olarak düşünmüştü, biz de bugün öyle davranmalı, kendimizi, ailemizi, toplumumuzu ve tüm dünyayı daha güzel hale getirmek için çalışmalıyız. Malcolm X sadece kendi toplumuna değil çok daha geniş kitlelere ilham verdi. Malcolm X benim için değişim, kendi hayatını ve etrafındakilerin hayatını daha iyi hale getirmek demek. O kendisiyle beraber çevresini de dönüştürmüştü.”Ses Teknisyeni Kev Lawrence ise Malcolm X’in bıraktığı mirasın önemine dikkati çekerek, ona bir minnet borcu olarak ölüm yılında mezarını ziyaret ettiğini dile getirdi. Karanlığa karşı sıkılan bir yumruk: Malcolm X

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ