En geç 16 Nisan’da referandum yapılacak

Başkanlık sistemini getirecek olan anayasa değişikliğinin ikinci tur görüşmeleri yarın başlayacak. Teklifin en erken 26 Mart Pazar günü, en geç 16 Nisan Pazar günü halk oylamasına sunulması planlanıyor

En geç 16 Nisan’da referandum yapılacak

Meclis Genel Kurulu, başkanlığı öngören anayasa değişiklik teklifinin önceki günkü görüşmelerinde son iki madde olan 17. ve 18. maddelerini görüştü. 17. madde 342, 18. madde ise 344 oy ile kabul edildi. Böylece bütün maddeler referandum sınırı olan 330’u aşarak 340-347 bandında TBMM’den geçmiş oldu.

Meclis Genel Kurulu’nda, 18 maddelik Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifinin birinci tur görüşmeleri 9 Ocak Pazartesi günü başladı. Günde yaklaşık 3 maddenin görüşüldüğü Genel Kurul’da, tüzük gereği iki gün ara verildi. Böylece 18 Ocak Çarşamba günü, yani yarın ikinci tur görüşmeleri başlayacak.

Hedef 21 Ocak

İkinci tur, “başkanlık anayasası” teklifinin kabul edilmesi için belirleyici oylama olduğu için daha büyük önem taşıyor. İkinci turda görüşme açılmayacak. AK Parti, teklifin ikinci turunda günde 6 maddenin kabul edilmesini, teklifin tümünün de en geç 21 Ocak Cumartesi günü kabul edilerek kanunlaşmasını hedefliyor. Anayasa değişikliğine ilişkin kanunun 23-24 Ocak günlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayına sunulması planlanırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kanunu onaylamak için kendisine tanınan 15 günlük yasal süreyi kullanmasına göre, halk oylamasının tarihi kesin olarak belirlenecek. Anayasa değişikliğinin halk oylaması, anayasa değişikliğine ilişkin kanunun Resmi Gazete’de yayımını takip eden 60. günden sonraki ilk pazar günü yapılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisine tanınan süre içerisinde kanunu onaylaması halinde halk oylamasının en erken 26 Mart Pazar günü en geç de 16 Nisan Pazar günü yapılmasını planlıyor. Teklifin halk oylamasında kabul edilmiş sayılması için de kullanılan geçerli oyların yarısından bir fazlasının “evet” olması gerekecek.

90 saat sürdü

TBMM Genel Kurulu’un, anayasa değişiklik teklifinin görüşmelerine başladığı 9 Ocak Pazartesi gününden, 15 Ocak Pazar’a kadar devam eden mesaisi 90 saat sürdü. 1. tur görüşmeleri, aralıksız 7 gün sürdü. CHP ve HDP’nin grup önerilerinin de ele alındığı görüşmeler süresinde Genel Kurul yaklaşık 90 saat çalıştı. Genel Kurul en fazla mesaisini 14 Ocak Cumartesi günü yaptı. Cumartesi günü saat 14.00’da toplanan Genel Kurul, anayasa görüşmelerini ertesi gün sabah saat 06.10’a kadar sürdürdü. 16 saat 10 dakika devam eden görüşmelerin ardından Genel Kurul, teklifin son günü ise 7 saat 23 dakika çalıştı. CHP milletvekillerinin kürsüyü “işgal” etmesi ve ardından yaşanan kavga nedeniyle, görüşmelerin en uzun sürdüğü madde ise beşinci madde oldu.

KAYNAK : Gazete Vatan

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ