‘En çok Türkler çalışıyor’

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü OECD’nin verilerine göre Türkiye’de çalışanların yüzde 23.3 oranında haftalık 60 saatin üzerinde çalıştıkları belirlendi.

‘En çok Türkler çalışıyor’

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü OECD’nin verilerine göre Türkiye’de çalışanların yüzde 23.3 oranında haftalık 60 saatin üzerinde çalıştıkları belirlendi.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) tarafından yayınlanan istatistiğe göre 37 OECD ülkesinde yapılan araştırmada Türkiye’de her dört çalışandan birinin haftalık 60 saati aşan mesaide kaldığı buna ek iş yapanların ilave edilmediği belirlendi.

İkinci ülke G.Kore

Türkiye’yi takip eden ülkelerinin ikincisi yüzde 22.6 oranı ile Güney Kore geliyor. Güney Kore ve Japonya’da resmi olarak haftalık 54 saat çalışılıyor. Çalışma saatleri ülkenin çalışma kanununu ve sosyal durumu durumunu gösterdiği belirtildi.

60 saat üzerinde mesai yapan ülkeler sıralamasında Türkiye, 23.3, Güney Kore 22..6, Kolombiya 18.9, Endonezya 14.3, Hindistan 13.6, Yunanistan 11.2, Japonya 9.2, Avustralya 6.1, Çin 5.8, İngiltere 5.2, Fransa 4,9 ve Avusturya 4.9 oranında 60 saatin üzerinde mesai yaptığı belirlendi.

En az mesai yapan ülke Litvanya

En az mesai yapan ülkelerin başında ise 0.4 oranı ile Litvanya, 1.8 oranı ile Norveç, 1,9 oranı ile İsviçre ve 3.3 oranı ile Almanya yer aldı. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD)’nin raporunda kalkınmış ülkelerde dana az mesai yapıldığı belirtildi.

Kıdem tazminatı davasında emsal karar çıktı

Bir mağazanın Ankara Keçiören’deki şubesinde manav şefi olarak çalışan kişi, yemek ücreti yüzünden mağaza müdürüyle tartışmaya başladı. İddiaya göre müdür, ‘yalan söylüyorsun’ diyerek manav şefine Tokat attı. İşçinin müdüre hakaret edip, tokada karşılık vermesiyle kavga kısa sürede büyüdü.Görgü tanıklarını da dinleyen işveren, hem müdürün hem de manav şefinin iş sözleşmesini feshetti. Bunun üzerine manav şefi, adliyenin yolunu tuttu. Ankara 10. İş Mahkemesi’nde, iş sözleşmesinin haksız olarak feshedildiğini belirterek, kıdem, ihbar tazminatı, fazla çalışma ücreti ile ulusal bayram genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesi talebiyle dava açtı.Karar temyiz edildi Mahkeme, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davacı ile mağaza müdürü arasında geçen tartışmada öncelikle mağaza müdürünün davacıyı yalancılıkla itham ederek tokat attığına dikkat çekti. Davacının akabinde karşılık verdiği, olayda ağır kusurun mağaza müdüründe olduğu ve mağaza müdürünün kusurundan işverenin sorumlu olduğuna kanaat getirdi. Mağaza müdürünün ağır kusurlu davranışından kaynaklanan olayda işveren feshinin haklılığının ileri sürülemeyeceğine dikkat çeken Ankara 10. İş Mahkemesi, davanın kısmen kabulüne karar verdi. Karar davalı şirketin avukatı tarafından temyiz edildi.Yargıtay’dan emsal karar Dava dosyasını yeniden değerlendiren Yargıtay Hukuk Dairesi, davacının mağaza müdürü ile kavga etmesi, olayın meydana gelmesinde diğer çalışan ile birlikte kusurlu olması karşısında davacının feshe konu davranışlarının iş sözleşmesinin feshi için haklı sebep teşkil ettiğine hükmetti. İşverenin feshi kararının haklı sebebe dayandığına dikkat çeken Yargıtay, manav şefinin kıdem ve ihbar tazminatı isteklerinin reddedilmesi gerektiğini belirtip, mahalli mahkeme kararını bozdu. Mahkeme ilk kararında direnince dava Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’na taşındı. Kurul, emsal bir karara imza atarak, kavga edip iş yerinin düzenini bozan işçinin iş sözleşmesinin feshedilebileceğine hükmetti.Bakan’dan kıdem tazminatı açıklaması’Kıdem tazminatı fonu’nda 2017 hedefi

Her işçiye tazminat

Yeni sistemle çalışanın tazminatının garanti altına alınması, tazminatsız işten ayrılma sorunuyla karşılaşmasının önlenmesi hedefleniyor. Halen kıdem tazminatı, çalışılan her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında ödeniyor. Yeni sistemde bundan da geri adım atılmayacağı ifade ediliyor. Kazanılmış hakların korunacağının da altı çiziliyor. Yeni düzenleme ile, mevcut çalışanların da hak kaybı olmayacak. Bu kişiler isterlerse mevcut sistemde kalacak. Takvim’in haberine göre, çalışan ile işverenin uzlaşması durumunda ise yeni sisteme geçiş mümkün olabilecek. Çalışma Bakanlığı’nın hazırladığı taslak son şeklini, işçi ve işveren sendikalarıyla yapılacak görüşmelerden sonra alacak. Sosyal taraflarla uzlaşma ile yeni kıdem tazminatı sistemi hayata geçirilecek. Yeni sistemin bu yıl içerisinde hayata geçirilmesi planlanıyor..

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ