Emisyon skandalı otomotiv devine pahalıya patladı

ABD’de emisyon skandalına imza atan ve yaklaşık 10 milyar dolara 475 bin hileli dizel aracı geri satın almaya başlayan Volkswagen’in kiraladığı devasa depolama alanları da yetmemeye başladı. ABD’de Detroit’in dışındaki NFL stadyumu, Baltimore Limanı ve California’daki Hava Kuvvetleri üssü kaderine terk edilmiş dizel araçlarla dolup taşıyor. Bu araçların emisyon sorunu çözülmeden satışı ve ihracatı yasak olduğu için ne yapılacağı büyük soru işareti.

Emisyon skandalı otomotiv devine pahalıya patladı

Hileli yazılım ile, dizel motorların emisyon kontrollerinden geçmesini sağladığı için Amerika’da büyük bir skandala imza atan Alman Volkswagen, 14.7 milyar dolarlık ceza karşılığında, ABD’de bulunan otomobilleri kasım ayından itibaren sahiplerinden geri almaya başladı. Mağdur olan müşterilerine, yaklaşık 475 bin hileli otomobili geri almak şartıyla 10 milyar dolar ödeyecek olan Volkswagen, 2019 yılı ocak ayına kadar problemli araçların yüzde 85’i için geri alım ya da tamiri tamamlamış olma garantisi vermişti. Sorun bu vakte kadar çözülmediği takdirdeyse şirket ekstra cezalar ödemekle karşı karşıya kalabilecek.

Volkswagen’den geçtiğimiz hafta yapılan açıklamada Amerika’da şu ana kadar 238 bin dizel otomobilin geri satın alındığı, 6 bin 200 aracın ise tamir edildiği açıklandı.

Satış ve ihracat yasak

Ancak ABD’de toplam 475 bin aracın şu ana kadar 240 bine yakını 12 bin 500 ile 40 bin dolar arasında fiyatlarla geri alan Volkswagen bayileri, şimdi bu araçları depolayacak yer sorunu yaşıyor. Hürriyet’in haberine göre, şu ana kadar Detroit’in dışındaki NFL stadyumunda, Baltimore Limanı’nda ve California’daki Hava Kuvvetleri üssündeki depolama alanlarını kullanan Volkswagen, sayının her geçen gün artmasıyla yeni depolama alanları arayışına girdi.

ABD basınının merceğinde olan bu depolama alanlarındaki araç yoğunluğu dikkat çekerken, rakamın her geçen gün artması ise büyük problemleri beraberinde getiriyor. Asıl sorun ise geri alınan otomobillerdeki sorunun çözülmemesi halinde bu araçların ne olacağı hakkında yaşanmaya başladı. Düzeltmenin bir yolu bulunmazsa VW bayilerinin bu araçları satması yasak. Yapılan anlaşma gereği bu araçların çevresel şartları karşılamadan ki bunun çok zor olduğu belirtiliyor, daha az emisyon standartlarına sahip ülkelere bile ihraç edilmesi yasak. Yani Volkswagen bırakın ABD’de bu araçları tekrar satmayı, emisyon kanunları daha esnek olan Türkiye ve benzeri ülkelere bile ihracatı yasak.

Geri alınacak araç sayısının bu yıl sonunda 475 bini bulması bekleniyor.

Her hafta 15 bin araç

Yapılan açıklamalarda Amerika’de her hafta 15 bin Volkswagen sahibinin ellerindeki 2 litre dizel motora sahip Jetta, Golf, Passat, Beetle ve Audi A3 modelini 40 bin doları bulan fiyatlara bayilere sattığı belirtiliyor.18 Şubat’tan itibaren 288 bin VW sahibinin araçlarını geri satmak için başvurduğu son rakamlara göre 238 bin adedin üzerinde aracın geri alındığı belirtiliyor. 52 bin VW kullanıcısı ise araçlarını tutacağını ve sorunun çözülmesi halinde servise götüreceklerini açıklamış.

Toplam geri alınacak araç sayısının ise bu yıl sonunda 475 bini bulması bekleniyor. Şimdiden bu araçları depolamak için sorun yaşanırken sayının iki katına çıkmasıyla görüntünün daha da vahim bir hale geleceği belirtiliyor. Volkswagen’in emisyon sorununu düzeltmeden bu araçların satışına yasak konduğu için Amerika’nın bir çok kentinde devasa depo alanlarının görüntüsünün artacağı belirtiliyor. Eğer böyle giderse geri alınan araçların, durduğu açık alanlarda çürüme riskinin bulunduğu ve 2-3 yıl içinde tam anlamıyla hurda mezarlıklarını andıracağından endişe ediliyor.

Avrupa şehirlerinde dizel araçların yasaklanacağı tarihler açıklanmaya başladı.

Lüks markalar dizel kıskacında

Tüm dünyada emisyon kuralları her geçen gün sertleşip oranlar düşerken, bazı büyük Avrupa şehirlerinde şimdiden dizel araçların yasaklanacağı tarihler açıklanmaya başladı. Yani önümüzdeki 3-4 yıl içinde Paris, Londra gibi büyük şehirlerde dizel araç kullanmanın pek mümkün olmayacağı sonucu ortaya çıkarken, tüm Avrupa’da sert emisyon kanunları gereği satışların hızla düşeceği belirtiliyor.

Kuşkusuz bu noktada bir çok otomobil markası düşük emisyonlu alternatif motor teknolojiler üzerine yatırımlarını artırırken, en büyük sorunu ise lüks markaların yaşayacağı ortada. Çünkü özellikle emisyon kurallarının sertleştiği Avrupa’da orta sınıftaki araçlarda dizel satışları hızla düşürken, lüks sınıftaki araçlardaki dizel oranları ise tam tersine yükselmiş durumda. 2016 yılında Avrupa lüks sınıfta Land Rover satışlarının yüzde 95’i dizel modellerden oluşurken, Volvo’da bu oran yüzde 80, Jaguar’da ise yüzde 90’a çıkmış.

2016’da Avrupa’da satılan her 4 BMW modelinden 3’ü dizel olurken, Mercedes ve Audi’nin satışlarındaki dizel oranı ise yaklaşık yüzde 70.

Buna çözüm bulamazlarsa lüks markaların yakın gelecekte Avrupa’da büyük sıkıntılar yaşayacağı belirtiliyor. Lüks sınıftaki dizelin payı artarken Avrupa’da toplam satışlarda ise dizelin payı 2016 yılında ortalama yüzde 3.7 düşmüş durumda. Bunda da Toyota, Opel, Vauxhall ve Citroen gibi orta sınıfta yer alan markaların etkisi var. 2016’da Avrupa’da Toyota’nın satışlarının sadece yüzde 10’u dizel araçlardan oluşurken, Opel-Vauxhall’daki dizel payı ise yüzde 20’nin biraz üzerinde gerçekleşmiş. Citroen’in ise dizel satışları 2016’de yüzde 9 gerilemiş.

Alman Volkswagen imajını kaybediyor

Alman otomotiv üreticisi Volkswagen 2015’te yaşanan ABD’deki emisyon skandalının ardından kan kaybetmeye devam ediyor. Emisyon skandalıyla birlikte 11 milyon aracını çağırıp tamire soyunan Volkswagen Grubu aralarında Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Çin ve Rusya’nın da bulunduğu 3 büyük pazarda sadece 2017 yılı içinde 700 bine yakın aracını tamir için geri çağırdı.RUSYA’DA SKODA PATLAK VERDİEmisyon skandalının ardından belini doğrultamayan Volkswagen son olarak önceki gün Rusya’da sattığı Skoda markalı araçlardan 43 bin 151 tanesini daha geri çağırma kararı aldı. Rus Standartları Enstitüsü tarafından yapılan açıklamada, Volkswagen’in Rusya operasyonlarını yürüten şirketin muhtemel bir teknik problem sebebiyle geri çağırma kararı aldığı belirtildi. Geri çağırma kararı, Rusya’da 2012-2016 yılları arasında satılan Skoda Octavia, Superb, Fabia, Yeti and Rapid modellerini kapsıyor.Bu yılın ilk ayında VW ve Audi, koltuk arkalığındaki bir arızalı bağlantı nedeniyle, Tiguan ve A4’ün güncel modellerini atölyelere çağırdı. Arızanın 2016 yılında üretilen VW Tiguan ve Audi A4 model araçları kapsadığı belirtilen haberde, etkilenecek araç sayısının ise henüz bilinmediği ve bu sayının yönetilebilir olduğu vurgulandı.ABD’DE 600 BİN SORUNLU ARAÇOcak ayı sonunda Volkswagen, önemli markalarından biri olan Audi’deki birkaç teknik hatadan dolayı 600 bin aracı geri çağırdığını kamuoyuna duyurdu. ABD Ulaştırma Güvenlik İdaresi, Volswagen firması tarafından ABD’de satılan Audi marka araçlarda paslanma, kaza anında hava yastıklarının açılmaması, su pompalarının aşırı ısınması ve emniyet kemerlerindeki orantısız germe hatalarının tespit edildiğini açıkladı. Tespit edilen hataların Volkswagen bayileri tarafından ücretsiz olarak giderileceği bildirildi.Finansal zorluk da yaşıyorVolkswagen’in en büyük otomobil markasının faaliyet kârında yaşanan düşüş, dünyanın en büyük otomobil üreticisinin üzerinden 18 ay geçen emisyon skandalının ardından toparlanmakta yaşadığı zorlukları gösteriyor. Şirketin VW markasının faaliyet kârının yüzde 10 düşerek 1,9 milyar avroya gerilediği görüldü. VW’nin kar marjı da yüzde 2’den yüzde 1,8’e indi. VW markası 2016 yılında Volkswagen grubunun gelirinin neredeyse yarısını oluştururken, temel faaliyet kârının yaklaşık yalnızca yüzde 10’unu oluşturdu.

Volkswagen sahipleri araçlarını söküyor

Otomotiv tarihinin en büyük skandallarından biri, geçtiğimiz yıl eylül ayında yaşandı. ABD’de Volkswagen’in dizel araçların emisyon değerleriyle oynadığı ortaya çıktı. Bunun üzerine araştırma komisyonu kuruldu ve Volkswagen iddiaları kabul etti. Skandalın ardından şirket CEO’su istifa ederken Alman otomotiv devi milyarlarca dolar değer kaybetti. Üstelik emisyon skandalı sadece ABD’de sınırlı kalmadı, tüm dünyaya sıçradı. Birçok ülkede dizel motorlu Volkswagen’lerin satışı yasaklandı. Yeni Şafak Teknoloji (@yenisafakteknoloji) tarafından paylaşılan bir fotoğraf (19 Ara 2016, 03:54 PST) Gelişmeler üzerine Volkswagen, yüzbinlerce dizel aracını geri çağırdı. Emisyon skandalı kapsamında çağrılan araçlar için aranan tek kriter ise ‘kullanılabilir’ olmasıydı. Bu ibareyi abartan bazı kullanıcılar, aracı iade edeceği için diğer parçalarını satıyor. Aşağıdaki fotoğrafta da gördüğümüz üzere VW Golf sahibi bir kişi, aracın tamponunu, kaputunu, kapılarını, koltuklarını, multimedyasını hatta vites topuzundaki deriyi bile sökmüş. Jalopnik’te yer alan habere göre söz konusu araç sahibi aracın kullanılabilir olmasına hiçbir katkı sağlamayan bileşenlerin hepsini sökmüş. Bu işlemin şaşırtıcı derecede eğlenceli olduğunu belirten araç sahibi, otomobilini Volkswagen’e bu şekilde iade etmeyi planlıyor. Tabii bu işlemi yapan tek araç sahibi bu değil. Buradan kazanç sağlamayı hedefleyen bazı kişiler ise aracın bu parçalarını satıyor ve aracı Volkswagen’e iade ederken kazalı olduğunu, iade edileceği için onarılmadığını ve söküldüğünü belirtiyor.

Volkswagen’in çok sayıda aracı geri çağırdığı iddia edildi

Alman otomobil üreticisi Volkswagen (VW) Grubu’na bağlı Volkswagen ve Audi’nin Tiguan ve A4 modellerini tamir için atölyelere geri çağırdığı iddia edildi.Alman Bild gazetesinde yer alan haberde, “Volkswagen ve Audi, koltuk arkalığındaki bir arızalı bağlantı nedeniyle, Tiguan ve A4’ün güncel modellerini atölyelere çağırıyor.” ifadesini yer verildi.Haberde, aracın arkadan darbe alması durumunda, söz konusu arızanın yaralanma riskini artırabileceği aktarıldı.Arızanın 2016 yılında üretilen VW Tiguan ve Audi A4 model araçları kapsadığı belirtilen haberde, etkilenecek araç sayısının ise henüz bilinmediği ve bu sayının yönetilebilir olduğu vurgulandı. Haberde, anlaşmalı tamirhanelerde Tiguan’ın “72F9” ve A4’ün de “72G1” kodlu kampanya kapsamında kontrol edilebileceği ve gerekmesi durumunda hatalı koltukların değiştirilebileceği bildirildi.Konuyla ilgili ise VW’den henüz açıklama yapılmadı.

Volkswagen, Audi’deki emisyon hilesini kabul etti

Alman otomotiv devlerinden Volkswagen Grubu, emisyon skandalından belini doğrultamıyor. Grup yöneticileri her seferinde sona erdiğini düşünse de, yeni bir kriz ortaya çıkıyor. Geçtiğimiz hafta Alman Bild dergisinin Pazar ekinde, VW Grubu’na bağlı Audi’nin de emisyon değerlerinde hile yapıldığı iddia edilmişti. Söz konusu iddiaya göre, Audi’nin otomatik şanzımanlı araçları emisyon testine girdiğinde, olması gerektiğinden çok daha düşük bir sonuç çıkarıyordu. Söz konusu iddianın ardından inceleme başlatılmadan Volkswagen skandalı kabul etti. Gruptan yapılan açıklamada, otomatik şanzımanlı Audi’lerde bulunan bir yazılımın, test esnasında bir şekilde karbondioksit ve nitrik oksit emisyon değerlerini düşük gösterdiği itiraf edildi. Bu itiraf, VW’nin söz konusu iddiadan ötürü takip altında olduğunu ve işlerin de kötüye gittiğini gösteriyor. Aksi halde şirket yetkilileri durduk yere skandalı itiraf etmek istemezdi. Bild, ABD Çevre Koruma Ajansı’nın Audi’lerdeki emisyon hilesinden dolayı inceleme başlattığını ve VW mühendisleriyle bir görüşme yapacaklarını iddia etti. Diğer taraftan Audi’de yaşanan bu olayın, geçtiğimiz yıl ortaya çıkan emisyon skandalıyla bağlantısı olmadığı ifade ediliyor. VW Grubu’nun geçtiğimiz yıl yaşanan skandaldan dolayı sadece ABD’de ödeyeceği tazminatın yaklaşık 15 milyar dolar olacağı açıklanmıştı.Volkswagen’de geri çağırma süreci başlıyor

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ