Elma dilimlerinden yapay kulak yapıldı

Yapay organ üretimi üzerine çalışmalar hızla sürerken Kanadalı bilim adamlarının araştırması sonucu, elma dilimlerinden yapay kulak yapıldı. Uygun fiyatı ve kolay şekil alan yapısıyla tercih edilen elma, insan hücresine benzerliğiyle bilinen farelere enjekte edildi ve olumlu sonuç alındı.

Elma dilimlerinden yapay kulak yapıldı

Kanada’da Ottowa Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Biyofizikçi Andrew Pelling’in yaptığı araştırmalar sonucu, doğada bulunan malzemelerin insan dokusunu onarabileceği ortaya çıktı.

Business insider’ın haberine göre Doktor Pelling, “iskele yöntemi” denen yöntemle elmayı haşlanmış suya koydu ve bulaşık sabununda yıkadı. Sonuç olarak, elma hücreleri açıldı. Geriye kalan selüloz, hücre üretimi için “yapı iskelesi” olarak kullanıldı. Bu yapı iskelesiyle üretilen kulak, fareler üzerinde denendi ve derisinin altına elma hücresi enjekte edildi. Sonuç olarak, enjekte edilen bu hücreler farenin vücuduna uyum sağladı ve herhangi bir reaksiyon gözlemlenmedi.

Belirli bir süre sonra, fare hücrelerinin enjekte edilen elma hücrelerini kendi hücrelerine çevirdiğini gözleyen Pelling, elmanın iskelete uyum sağlamakta zorlanmadığını ve kısa bir süre sonra vücudun bir parçası olduğunu söyledi.

Bitkilerde damar oluşumuna yardım eden ve çevresindeki hücrelere uyum sağlayabilen yapılar olduğunu belirten Pelling, amacının gelecekte insanların mutfakta yaptıklarıyla kendini onarması olduğunu söyledi.

Elmayı, ucuz ve insan hücresine benzeyen fare hücresine kolayca uyum sağlayabileceğini düşündüğü için tercih ettiğini söyleyen Pelling, kolay şekil almasının da etmenlerden biri olduğunu gösterirken bunu kulak prototipi yaparak gösterdi.

Şimdilik sadece farelerde denenen yapay elma kulağın, kullanılma geçmesi için deneyler sürüyor.

Müzik dinlerken kulağında alev aldı

Pekinden Melbournee giderken uçakta kablosuz pilli kulaklık ile müzik dinleyen kadın bir yolcu, kulaklığın patlaması ve alev alması sonucu yanıklar ve is içinde kaldı. Olay sonrası ismi açıklanmayan Avustralyalı kadın yolcunun yüzünde, kulaklarında ve ellerinde yanıklar oluştu. Avustralya Ulaşım Güvenliği Başkanlığı, uçakta uyurken müzik dinleyen yolcunun, Müzik dinlerken bir sıcaklık duydum, biraz ters dönmeye çalıştığımda da kulaklarımda ve yüzümde bir patlama hissettim. Elimi yüzüme atınca kulaklık boynuma doğru kaydı. Elimle çekip yere attım, çok sıcaktı ve alevlenmeye başlamıştı dediğini aktardı. Yolcunun olay anından hemen sonra çekilen fotoğrafını da paylaşan Avustralya Ulaşım Güvenliği Başkanlığı, ilk kez bir kulaklık yüzünden oluşan bir sorunla karşılaştıklarını açıkladı.

Çanakkale Köprüsü’nün temeli yarın atılacak

Cumhuriyetin 100’üncü yılı olan 2023’te açılması planlanan köprü, dünyanın en uzun asma köprüsünün temeli yarın atılıyor. Çanakkale Deniz Savaşları zaferinin 102.’inci yıldönümünde yapılacak törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım’ın aralarında bulunduğu protokolün katılması bekleniyor. Dünyanın en uzun asma köprüsü olacak Çanakkale Köprüsü, ayakları arasındaki açıklık 2 bin 23 metre. Köprü bu özelliği ile dünyanın en uzun asma köprüsü olacak. Köprü tabliyeleri 36 metre genişlikte ve 5 metre yükseklikte planlanıyor. Köprünün toplam boyu ise 3 bin 869 metre olacak. Köprü üzerinde 2×3 taşıt şeridi bulunacak. Ayakları deniz içine inşaat edilecek 1915 Çanakkale köprüsünün Lapseki tarafındaki yaklaşım viyadüğü 650 metre, Gelibolu tarafındaki yaklaşım viyadüğün ise 900 metre uzunluğunda olacak. Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu Projesi Malkara-Çanakkale (1915 Çanakkale Köprüsü dahil) kesimi, yap-işlet-devret modeli kapsamında ihale edilmişti. Köprü için yapılan ihalede en düşük süreyi Daelim (Kore) – Limak – SK (Kore) – Yapı Merkezi OGG teklif etmişti. Ortak girişim grubu köprü ve otoyol yapımı için 10 milyar 354 milyon 576 bin 202 lira proje bedeli ve 5,5 yıllık yapım süresi dahil toplam 16 yıl 2 ay 12 gün işletme süresi teklif etmişti. Köprü ve 100 kilometrelik kısmın 2023’te hizmete açılması hedeflenen otoyolun, toplam uzunluğunun 354 kilometre olacak. Yol, İstanbul Silivri’den başlayıp, Balıkesir’in Balya ilçesindeki otobanla birleşecek. Otoyol projesi kapsamında Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün yanı sıra toplam 31 viyadük, 5 tünel, 30 köprülü kavşakla 143 alt ve üst geçit köprüsü yapılacak. Köprüden geçiş ücretinin ise otomobiller için 15 Euro artı KDV olması planlanıyor. Çanakkale Köprüsü için tarihi gün Türkiye’nin ‘en’lerine bir yenisi daha ekleniyor Çanakkale 1915 Köprüsü’nü dört gözle bekliyorlar

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ