Ekran başında uzun zaman geçiren çocuklarda sağlık sorunları baş gösteriyor

Yapılan yeni bir araştırmaya göre, ekran başında çok fazla vakit geçiren çocuklarda hastalanma, daha şişman olma ve hiperaktif olma olasılığı daha yüksek.

Ekran başında uzun zaman geçiren çocuklarda sağlık sorunları baş gösteriyor

TM Dijital Haber Merkezi

Auckland Üniversitesi’ndeki (AUT) araştırmacıların Yeni Zelanda’da 5 binden fazla çocuğun gelişimini analiz ettiği araştırma, önerilen ekran süresini aşan çocukların, ekran başında daha az süre geçiren çocuklardan daha zayıf motor becerilerine sahip olduğunu, hastalanmaya, daha şişman olmaya ve hiperaktif olma olasılığına daha fazla yatkın olduğunu gösterdi.

Araştırmacılar, her gün bir saatten daha fazla elektronik ekranlara bakan iki yaş ve altındaki çocukların yaklaşık yüzde 40’ının davranış ve sağlık sorunları yaşamalarının daha muhtemel olduğunu belirlediler.

Uzmanlar, ebeveynlere iki yaşın altındaki çocukları ekranlardan kesinlikle uzak tutulmalarını, iki ila beş yaş arasındaki çocukların ise günde bir saatten az ekran başında zaman geçirmeleri gerektiğini söylüyor.

Yapılan araştırmada, iki yaş altındaki çocukların günde ortalama 1,5 saat ekran başında zaman geçirdiği, 2-4 yaşındaki çocuklarda ise bu zamanın iki saate yükseldiği tespit edildi.

Araştırmanın başında bulunan Doçent Doktor Scott Duncan, bu rakamların araştırmacıları şaşırtmadığını, ancak çok fazla ekran başında zaman geçirmenin çocuklarda önemli sağlık etkilerinin olduğunu söyledi.

“Olumsuz bir şey olduğu çok açık”

Araştırmanın başında bulunan Doktor Duncan, “Çok fazla ekranda zaman geçirmenin gelişimi etkilediğine dair diğer araştırmalarla birlikte sonucu değerlendirdiğimizde iki olumsuz sonuç ortaya çıkıyor; birincisi, çocukların dışarıda oynama gibi aktivitelerinin yerini alması, diğeri ise küçük çocukların kendilerine sunulan ‘tek yönlü’ bilgiyle başa çıkamaması. Daha da açmak gerekirse, ilk sorun, yani ekranda vakit geçiren ve bu yüzden dışarıda oynamayan çocuklarda motor becerileri artmıyor; ikincisi ise ekranda aktarılan bilgiyi tek başına çözemiyor ve öğrenemiyor. Bu ise öğrenme kabiliyetini zora sokuyor.” dedi.

Yetişkinlerin ekranlara ve elektronik aygıtlara çok fazla zaman harcadığını söyleyen Duncan, yetişkinlerin çocukların geleceği ve gelişimi için kendilerine sorması gereken birtakım sorular olduğunu belirterek, “Çocuklar için rol modellemem ne yapıyor, onlara nasıl örnek oluyorum, etrafımdaki çocuklara ne öğretiyorum? gibi soruları sormamız gerekli; çünkü çocuklar ebeveynlerinin rollerini modeller ve o eyleme yatkın olurlar.” diye konuştu.

KAYNAK : AKŞAM GAZETESİ

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ