Ekonomiye 50 milyar TL’ye mal oldu

Ekonomiye  50 milyar TL’ye mal oldu

Abdurrahman KAAN / MÜSİAD Genel Başkanı

Başta Gezi Olayları ve 17/25 Aralık Operasyonları olmak üzere, son yıllarda Türkiye ekonomisinin birçok kez dayanıklılık testinden geçtiğine şahit olduk. Bu testlerin belki de en zorlusu 15 Temmuz darbe girişimi oldu. Zira darbe girişiminin gerçekleştirildiği 2016 yılının 3. çeyreğine değin Türkiye ekonomisi 27 çeyrektir kesintisiz pozitif büyüyen bir trend yakalamıştı. Darbe girişiminin etkisiyle bu dönemde ekonomimiz %0,8 oranında küçülmüş; böylece 2002-2015 yılları arasında ortalama olarak %5,9 oranında büyüyen Türkiye ekonomisi, 2016 yılında %3,2 büyüyebilmişti. FETÖ mensupları ve onların yurtdışındaki destekçileri tarafından yürütülen Türkiye ekonomisi üzerine negatif algı kampanyasının da etkileri göz önüne alındığında, darbe girişiminin maliyetinin daha da arttığını görüyoruz. Sekteye uğrayan yeni yatırımlar, buna bağlı olarak artan işsizlik, turist sayısında gözlenen azalma gibi etkenleri de hesaba kattığımızda; darbe girişiminin Türkiye ekonomisine yaklaşık 50 milyar TL’ye mâl olduğu tahmin edilmektedir.

Elbette günümüz ekonomileri, manipülasyona açık olan doğal yapıları nedeniyle, dışarıdan gelecek saldırılar karşısında siyasi yapılara nazaran daha savunmasızdır.

Türkiye’nin 2023 hedefleri

 Bütün problemlerin üstesinden gelmesinin altında yatan sebepler Türkiye ekonomisinin güçlü ve dinamik yapısı ve ekonomi yönetimi tarafından alınana tedbir ve teşvikler sayesinde; başta 15 Temmuz olmak üzere, son yıllarda ülkemize yönlendirilen bütün saldırıların ekonomiye etkisi çok geçmeden bertaraf edilmiştir. Nitekim güçlü bir ekonomiyi kırılgan bir ekonomiden ayıran en önemli özellik, yaşanabilecek muhtemel bir şokun yalnızca ufak dokunuşlarla telafi edilebilme ihtimalinin var olmasıdır. Kırılgan ekonomilerde ise durum bunun tam tersidir, yani şoklar çok önemli ve kökten revizyonları beraberinde getirir.

Bu bağlamda 15 Temmuz’da yaşadığımız darbe teşebbüsünün ekonomik anlamda Türkiye’ye maliyetinin nasıl asgari düzeyde tutulabildiğini anlayabilmek için, Türkiye ekonomisinin son 15 yıllık gelişim sürecini ele almamız yeterli olacaktır. Bu süreçte ekonomi yönetimi tarafından izlenmiş olan makro ve mikro seviyedeki politikalar neticesinde elde edilen güçlü ekonomik yapı, darbe teşebbüsünün olası etkilerini hızlı bir şekilde elimine etmeyi başarabilmiştir.

MÜSİAD’ın çalışmaları

Biz de MÜSİAD olarak; başta ekonomi sahasında olmak üzere, birçok alanda 15 Temmuz darbe girişiminin olumsuz etkilerini azaltmak için faaliyetler düzenledik. Aralarında Almanya, ABD, Fransa ve İngiltere’nin de bulunduğu 38 ülkede düzenlenecek programlarla 15 Temmuz şehitlerini anarak, darbe girişimini anlattık. Darbe girişimiyle ilgili konferanslar tertip ederek, yurtdışındaki şubelerimiz aracılığıyla gazete ve televizyonlarda darbe teşebbüsünü kınayan ilanlar verdik. .

Türkiye ekonomisi, 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Seçimleri ile önemli bir eşiği daha atlattı. Milletimizin güçlü Türkiye’den ve istikrardan yana oyunu kullandığı bu seçimler sonrasında; şimdi vakit, “Meselemiz Türkiye’dir.” diyerek ülkemiz için canla başla çalışma vaktidir.

2017 yılı genelinde %7,4 oranında büyüyen Türkiye ekonomisi, 2018 yılının ilk çeyreğinde de %7,4 oranında büyüyerek OECD ülkeleri içerisinde 1. sırada yer almıştır. Yine 2017 yılında önceki yıla göre toplam yatırımlarda %7,3 oranında artış kaydedilirken, buna bağlı olarak 1,5 milyonu aşkın ilave istihdam sağlanmıştır. Bu gelişmeler ışığında; tesis edilecek yeni sistemin hızlandırıcı etkisi ve yeni ekonomi yönetimince atılacak adımlar, yapılacak reformlar neticesinde, 2018 yılı için OVP’de hedeflenen %5,5’lik büyüme hedefini aşacağımıza inanıyoruz.

KAYNAK : STAR GAZETESİ

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ