Ekonomiye 300 milyon liralık ‘dijital imza’

Turkcell, ‘güvenli dijital imza’yı hayata geçiriyor. Bu sayede ekonomiye yıllık 40 milyon lira katkıda bulunacak.

Ekonomiye 300 milyon liralık ‘dijital imza’

Turkcell, Türkiye’nin dijitalleşmesi konusunda öncü bir adım atarak “güvenli dijital imza”yı hayata geçiriyor. Üstün teknolojik altyapısını kullanarak hazır hale getirdiği ve tüm Türkiye’de yaygınlaştırmayı planladığı uygulamayla evrak işleri bundan böyle hem daha güvenli hem de hızlı ve kolay bir şekilde tamamlanabilecek. Öncelikle kendi bayilerinde pilot uygulamasını başlattığı “güvenli dijital imza” ile tüm evrakların dijitalleşmesi ve bu şekilde arşivlenmesi planlanıyor. Güvenli dijital imzayla kâğıt tüketiminin azaltılması ve maliyetlerin düşürülmesi sağlanırken; uygulamanın diğer sektörlerde de yaygınlaşması durumunda ülke ekonomisine yılda yaklaşık 300 milyon TL’nin üzerinde katkıda bulunulacak. Turkcell’in tek başına yıllık katkısı yaklaşık 40 milyon TL.

Muazzam katkı

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, “Pilot uygulamasını başlattığımız güvenli dijital imza sistemimizle müşterilerimiz daha güvenli ve daha hızlı bir şekilde evrak işlemlerini tamamlarken, büyük bir kâğıt israfının da önüne geçmiş olacağız. Amacımız başlattığımız bu uygulamanın bankacılık ve sigorta başta olmak üzere tüm sektörlere yayılmasını sağlamak. Böylece ülke ekonomisine Turkcell olarak sadece bizim sağladığımız yıllık yaklaşık 40 milyon TL’lik katkı, diğer sektörlerin de dâhil olmasıyla yılda yaklaşık 300 milyon TL’ye ulaşacak. Bu muazzam katkının göz önünde bulundurularak hem bizim sektörümüzde hem de diğer sektörlerde yaygınlaştırılmasını ve teşvik edilmesini ümit ediyoruz” diye konuştu.

Yüzde 40’a varan zaman tasarrufu

Müşterilerin sayfalarca evrak imzalamaktan kurtulduğu sistem sayesinde imzalar dijital olarak sözleşme ile birlikte saklanıyor. Aynı zamanda hem operasyonel hem de evrak maliyetlerinin de azaltılmasını, işlem sürelerinin kısaltılmasını amaçlayan Turkcell, Türkiye’nin dijitalleşmesinin de önünü açıyor. Kâğıt israfının önüne geçerek su ve enerji tasarrufu sağlayan sistem, evraklı işlemlerde yüzde 20-40 arasında da zamandan tasarruf sağlıyor. Sağlanan tasarrufun doğru şekilde yönlendirilmesi ve bayi çalışanlarının daha kaliteli ve daha iyi hizmet sunması hedefleniyor.

Taklit kimlikle hat alınamayacak

Hattıyla ilgili işlem yapmak isteyen ve Turkcell’e başvuran müşterilerin işlemi tablet üzerinde tamamlanıp sistemsel kontrolleri gerçekleştiriliyor. Satış temsilcisi, hat sahibinden kimliğini alıp fotoğrafını çekiyor. Daha sonra MERNİS sorgusuyla kimliğin güncelliği ve doğruluğu kontrol edilip kimlik üzerindeki abone fotoğrafı da sisteme kaydediliyor. Bu şekilde çalıntı veya taklit kimlikle aktif hale getirilen hat problemlerinin önüne geçilmesi hedefleniyor. Sözleşme tablet üzerinde açılıyor ve müşteriden kontrol etmesi, ardından imzalaması isteniyor. Müşterinin imzası dijital olarak kilitlenerek, sözleşme ile birlikte güvenli şekilde kaydediliyor. Aynı zamanda bu işlemle birlikte imzanın hız, ivme ve basınç değerleri, zaman damgası, konum bilgileri de kayıt altına alınıyor. İmza sözleşmeye entegre, kopyalanamaz ve başka yerde kullanılamaz şekilde, kimlikle birlikte bir bütün olarak saklanıyor.

KAYNAK : Gazete Vatan

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ