Eğitimciler ‘Montessori’ yöntemlerini öğreniyorlar

Montessori Eğitim Metodunu Türkiyeye getiren Palet Montessorı Okulları Ibn Haldun Üniversitesi işbirliği ile bu sistemi eğitimcilere tanıttılar.

Eğitimciler ‘Montessori’ yöntemlerini öğreniyorlar

Bir sınıf hayal edin; her çocuğun bireysel güçlü yönlerini, ilgisini ve hayal gücünü besleyen. Öğrenmelerinde yaratıcı seçimler yapan çocukların olduğu bir sınıf düşünün; çocukları maksimum potansiyellerini keşfetmeye yönlendirecek ve yaşlarına uygun etkinlikler sunan bir sınıf ortamı ve yönlendiren bir öğretmen. 

Bu eğitim türü klasik eğitim sisteminde gerçek dışı görünse de, temelleri 19. yüzyılda İtalya’nın ilk kadın doktorlarından biri olan Maria Montessori tarafından atılmıştır. Şimdi, Montessori’nin kurduğu ve adını verdiği bu sistem, Palet Montessori Okulları olarak Türkiye’ye yayılmakta ve yeni eğtimcilerin yetiştirileceği, İstanbul İbn Haldun Üniversitesi’nin de ortak olduğu Palet Okulları ’nın yeni projesi …

Eğitim felsefesine kendi adının verildiği İtalyan fizikçi ve eğitimci olan Montessori, öğrenci merkezli bir sistemi kurmuştur. Gözlem ve deneylerini temel alarak klasik eğitim metodlarının aksine öğretmeni rehber olarak çocuğun keşfedilmesine odaklanmıştır. Montessori, gözlem ve deneyimlerini temel alarak öğretmen bir rehber rolünde çocuğun keşfedilmesine odaklanması ile  klasik eğitim metodlarına karşı çıkmaktadır.

Montessori Metodu, son derece kişiselleştirilmiş ve kendi tercihlerini yapmasına izin veren oyun ve aktiviteler ile çocuğun kendisini keşfetmesini sağlamaktadır. Bu metod, rekabet ve klasik sınıf yapısının yerine özel olarak dizayn edilmiş materyaller ve işbirliğinin var olduğu bir yaşam alanı olarak dizayn edilmiş sınıflarda disiplinler arası sisteme önem vermektedir. Diğer benzersiz bir ilke ise çocukların kendi hatalarını kontrol etmede sorumluluk almaları ve dışarıdan yardıma ihtiyaç duymamalarıdır. Bu yöntem ile çocuklar teorik olarak hatalarından öğrenmekte ve doğruyu yanlışı bireysel olarak keşfedebilirler. 

Bu yöntemi benimseyen Palet Montessori Okulları Türkiye’de klasik ve proje odaklı eğitim sistemine yeni bir soluk getirmektedir. Palet Montessori Okulları Genel Müdürü Sacit ÜNAL; bu okul hizmet-içi eğitimi çok önemsediğini, ABD’den gelen uzman eğitim koordinatörleri ile yapılan görüşmelerden yeni gelişmeler öğretmenler ve aileler ile düzenli olarak paylaşıldığını ifade ettiler.  İlgili öğretmen ve öğretmen adayları Montessori metodunu öğrenmek için yurt dışına gönderiliyorlar. Bu okullardaki öğretim elemanları Türk eğitim sistemi ve müfredatına dikkatli bir şekilde uygulanmaktadır. 

Bu sistemde eğitim beş temel alana sahiptir. Bunun ilk ve muhtemelen en önemli ve en önemli kısmı Günlük Yaşam Becerileri’dir. Bu sınıflarda eğitmenler, çocukları her yaş grubuna yönelik çalışmalar ile çocukların sonraki hayatlarında onlara yardımcı olacak fiziksel ve zihinsel becerilerini geliştirmeye yardımcı olmaktadır.  

Duyu bölümü duyu alanına odaklanmaktadır. Montessori Metodu çocukların erken yaşta tüm duyuları anlaması için bütün tatları denemesine, sesleri duymalarına ve kokuları koklamalarına ve deneyimlemelerine olanak sağlamaktadır.  

Montessori Method aynı zamanda matematik alanını da vermektedir. Fakat bu klasik eğitim sisteminden oldukça farklı ve ilgi çekici bir şekilde verilmektedir. Bu alandan öğrenciler öncelikle dört basamaklı sayılarda toplama, çıkarma konularını özel materyaller ile öğrenmektedirler. Sınıflarda bir asistan ve bir İngilizce öğretmeni ve sınıf öğretmeni bulunmaktadır. 

Okulda iki dilli eğitim sistemi kullanılmakta ve bu yöntemin en önemli etmeni Dil Eğitimi olduğundan dolayı çocuklar İngilizce öğretmenleri ile gün boyu İngilizce dilini pratik etmektedir

Daha önce ifade edildiği gibi Montessori metodu çocukların öğrenme isteği üzerine inşa edilmiştir. Okul ikinci dili anadilin yanında olabildiğince erken yaşta vermeyi hedeflemektedir. Bu nedenle sınıflar iki diili eğitim sistemine göre dizayn edilip müfredat hazırlanmıştır.

Ünal, önceki makalelerinin birinde, Osmanlı İmparatorluğunun 600 yıldan uzun süre hüküm sürmesini sağlayan Enderun sistemiyle bu metodu karşılaştırmıştır. Türk eğitim sisteminde devrim yapmak için Palet Montessori Okulları ve Ibn Haldun Üniversitesi Montessori Metodu ile çalışacak yeni eğitimciler yetiştirmek üzere bir araya geldi.

Programın tanıtımı için 2 Aralık tarihinde Palet Okulları kurucusu, Cumhurbaşkanı’nın oğlu Bilal Erdoğan, Türkiye Gençlik ve Eğitim Vakfı Genel Müdürü Abdulkadir Çay, Palet Okulları Genel Müdür Sacit Ünal ve Ibn Haldun Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Montessori Uygulayıcı Eğitimi Proje Koordinatörü Prof. Sefa Bulut katılımları ile tören düzenlendi.

Erdoğan konuşmasında çocukların yeni şeyleri öğrenmelerine engel olmayan bir eğitim ortamı oluşturmanın önemini vurguladı. Erdoğan, üniversitelerde eğitim fakülteleri sisteminin öğretmen olacak eğitimcilerin sınıftaki öğrencilerle iletişimini engellediğini söyledi. 

Erdoğan “Montessori Metodu çocukların kendilerini tanıyan, çevreleri ile iletişim kuran ve zorluklarların üstesinden gelmeyi başarabilen bireyler yetiştirmeyi hedeflemektedir” ifadelerini kullandı.

Ünal, gelecekteki Montessori öğretmenleri ile tanışmanın ve projenin heyecanını paylaştı.  Ünal, bu eğitim yöntemini anlamayı ve bunları Türk kültürüne ve değerlerine göre nasıl adapte edileceğini kavranmasını önermiştir.

Açılış konuşmalarının devamında Palet Montessori Okulları eğitimcileri katılımcılar ile tecrübelerini paylaştılar, sınıfta kullanılan materyalleri tanıttılar. Daha sonra katılımcılara programın ilk günü için katılım belgesi verildi.

KAYNAK : Haber7

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ